Her jaktes den norske milliardærens kone av bankens etterforskere

Kort tid etter roper Alexander Viks kone Carrie i fortvilelse over å ha blitt stevnet i en sak om to milliarder kroner.

- BLE FIENDTLIG: «Vik ble fiendtlig og ropte "nei, dette skjer ikke". Jeg sa "jo"», skriver den private etterforskeren  Alyssa-Rae McGinn i sitt skriftlige vitnemål om hva som hendte rett etter at dette bildet ble tatt. Foto: Brett D. Zanardi/foto innsendt som rettslig dokument.
- BLE FIENDTLIG: «Vik ble fiendtlig og ropte "nei, dette skjer ikke". Jeg sa "jo"», skriver den private etterforskeren Alyssa-Rae McGinn i sitt skriftlige vitnemål om hva som hendte rett etter at dette bildet ble tatt. Foto: Brett D. Zanardi/foto innsendt som rettslig dokument. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I likhet med ektemannen Alexander Vik, har Carrie Vik i årevis drevet en avansert form for katt- og mus-lek med Deutsche Bank. På bildet over er det like før hun går i fella som bankens etterforskere har satt opp.

- Nei, dette skjer ikke!

Slik skal Carrie Viks reaksjon ha vært, da hun skjønte at hun var overrasket av bankens folk.

Milliard-søksmål Deutsche Bank tar nå drastiske skritt for å inndrive pengene nordmannen Alexander Viks skatteparadis-selskap Sebastian Holdings i 2013 ble dømt til å betale.

Ikke bare prøver banken å tvinge Vik personlig til å betale cirka 250 millioner dollar som fortsatt står ubetalt. Også kona Carrie Vik og en hemmelighetsfull familietilknyttet stiftelse kreves for pengene.

Forutsetningen er at banken greier å overlevere stevninger i tråd med amerikansk retts strenge krav. Nettopp det var formålet med den nøye planlagte aksjonen som bildet over er hentet fra.

På hjul Flere vitnemål som nå er sendt inn til en domstol i New York viser at minst fire etterforskere tilknyttet to private byråer deltok i operasjonen for å overlevere stevningen.

Telefonen som satte etterforsker Alyssa-Rae McGinn fra byrået Kroll på sporet av Carrie Vik, kom den 31. mars i år klokka 09.59 om morgenen. Hun satt i en bil i Greenwich, Connecticut på USAs østkyst, hvor familien Vik har en luksuriøs residens.

Telefonen kom fra en annen etterforsker, som nettopp hadde observert Carrie Vik kjørende gjennom Greenwich i sin Mercedes Benz av luksusmodellen AMG.

Sammen greide de til sammen fire etterforskerne, fordelt på to biler, å lokalisere bilen. McGinn og hennes kollega la seg på hjul.

Milliard-katastrofe Alexander Vik er norsk statsborger, men har fra baser i USA, Monaco, Uruguay og skatteparadiset Turks & Caicos bygget et forretningsimperium med forgreninger i blant annet Norge, USA, Spania, Chile og Uruguay.

I mars 2014 anslo finansbladet Forbes Viks formue til minst en milliard dollar.

Året før hadde Vik-selskapet Sebastian Holdings tapt en rettssak i London om katastrofale valutahandler i 2008, og blitt dømt til å betale Deutsche Bank 300 millioner dollar. Men kampen var ikke over.

Sebastian Holdings viste seg å være omtrent tomt for penger. Dermed gikk banken etter Vik og kona personlig, og etter familietilknyttede selskaper og stiftelser.

Til aksjon Men så var det dette med å overlevere søksmålet, til alle de saksøkte, på en måte som tilfredsstiller lovens krav. I mars i år var det problemet fortsatt ikke løst.

Da McGinn og hennes kollega så Carrie Vik parkere utenfor en bygning i Chapel Street, i sentrum av Connecticut, bestemte de seg for at tida var inne.

Idet Vik åpnet bildøra, gikk McGinn bortover mot bilen hennes, mens kollegaen ble sittende igjen i bilen for å ta bilder som dokumentasjon.

«Hun hadde på seg juveler og mørke solbriller», skriver McGinn i sitt vitnemål til retten. Framme ved bilen spurte hun kvinnen, og fikk bekreftet at hun var Carrie Vik.

- Ble fiendtlig Da McGinn sa at hun var der for å overlevere et søksmål, og rakte Carrie Vik papirene, ble stemningen spent.

«Vik ble fiendtlig og ropte «nei, dette skjer ikke». Jeg sa «jo», står det i McGinns skriftlige vitnemål.

Da McGinn prøvde å plassere papirene i fanget på Vik, skal hun ha skjøvet papirene ned på bakken og skreket «nei».

Likevel mente Alyssa-Rae McGinn at jobben nå var fullført, noe hun meddelte Carrie Vik.

«F... you», skal Vik ifølge vitnemålet ha ropt, før hun smelte igjen døra.

- Ingen kommentar Om overleveringen virkelig holder, etter en rekke tidligere forsøk på å overlevere en stevning til ekteparet Vik på tilfredsstillende vis, blir nå opp til dommerne å avgjøre.

Viks advokat Ira Zaroff ville i går kveld norsk tid ikke kommentere hva han mener om Deutsche Banks framgangsmåte ved overleveringen av stevninger.

Alexander Vik

• Nordmannen Alexander Vik, født 19. februar 1955, begynte karrieren som mekler i New York. 

• Han ble styrtrik under IT-boomen ved årtusenskiftet, som en dominerende eier i it-selskapet Xcelera.

• Oppgir Monaco som bosted, men familien kontrollerer også fasjonable eiendommer i USA. 

• Han har uruguayansk mor og norsk far, men skal ikke selv ha bodd i Norge.

• Vik vokste opp i Sverige og på Kanariøyene. Han har inntil nylig eid IT-firmaet Confirmit og driver forretninger med blant annet IT, hoteller og vindyrking, i blant annet Norge, Uruguay, USA, England og Chile.

• Viks selskap Sebastian Holding tapte i 2013 i en rettssak mot Deutsche Bank om valutahandler, og ble pålagt å betale banken cirka 300 millioner dollar. 

• Han har til nå betalt saksomkostninger på cirka 60 millioner dollar.

- Jeg tror jeg må si at jeg ikke har noen kommentar, men ikke framstill det som at jeg godkjenner, tillater eller aksepterer på noen måte det de gjør, sa han på telefonen til Dagbladet.

Zaroff ba Dagbladet ringe Deutsche Bank om hva de ville oppnå med denne framgangsmåten, men heller ikke Deutsche Bank ville gi noen kommentar til Dagbladet.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer