Her jobber 12-åringen for steinleggere i villastrøket i Bærum

- Det er ikke barnearbeid, det er bare sønnen min, sier arbeidslederen i steinleggerfirmaet.

GUTTUNGE: - Han er 12 år, sier faren om denne gutten som feiet i en oppkjørsel i Bærum. Da faren og arbeidsledelsen ble oppmerksom på Dagbladet ble gutten sporenstreks kalt inn i en bil. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GUTTUNGE: - Han er 12 år, sier faren om denne gutten som feiet i en oppkjørsel i Bærum. Da faren og arbeidsledelsen ble oppmerksom på Dagbladet ble gutten sporenstreks kalt inn i en bil. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BÆRUM (Dagbladet): De siste ukene har politiet advart mot omreisende steinleggere i Asker og Bærum, på Sunnmøre, i Hordaland, Rogaland, Hedmark og Østfold, på Helgeland og på Sørlandet.

I dyre boligstrøk i Asker og Bærum fant Dagbladet flere steinleggere i aksjon, en formiddag i mai.

I et villastrøk i Bærum observerte vi en liten gutt. Gutten feide oppkjørselen med en kost, mens en eldre mann i refleksjakke trillet stein i en trillebår. Andre personer har også oppgitt for Dagbladet at de så ham løfte stein og feie.

- Ville blitt anmeldt Huseieren som engasjerte steinleggerne forteller at gutten feide og løftet litt stein, men sier han ikke oppfattet dette som arbeid.

- Å la en 12-åring jobbe på byggeplass er klart ulovlig og ville fra Arbeidstilsynets side bli anmeldt til politiet. Barnearbeid er forbudt i Norge, sier regiondirektør i Arbeidstilsynet Ørnulf Halmrast til Dagbladet.

Det regionale verneombudet i Oslo, Asker og Bærum legger til:

- Hvis man jobber med å legge stein skal man ha vernesko, hørselsvern, hjelm og godkjent arbeidstøy «klasse 3».

Det hadde ikke den lille gutten som jobbet i Bærum. Med stein og verktøy liggende rundt i oppkjørselen jobbet han i collegegenser og olabukse, uten hørselvern og hjelm.

- 12 år gammel Etter å ha observert gutten jobbe tok Dagbladet så kontakt med den eldre mannen i oppkjørselen. Han ville ikke si noe. Like etter ankom to arbeidsledere i hver sin bil. Først husjet de gutten inn i en av bilene. Så, etter litt om og men, sier en av mennene:

- Vi tar dette på kontoret, bli med oss dit.

Kontoret viser seg å være en parkeringsplass like ved. Der sier arbeidslederen:

HARDT ARBEID: En av arbeiderne som jobbet i denne oppkjørselen i Bærum, hevder han fikk betalt 70 kroner i timen. Mannen oppga å være polsk. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HARDT ARBEID: En av arbeiderne som jobbet i denne oppkjørselen i Bærum, hevder han fikk betalt 70 kroner i timen. Mannen oppga å være polsk. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det er ikke barnearbeid, det er bare sønnen min.

- Hvor gammel er gutten?

- Han er 12 år. Vi bare sørger for at han har noe å gjøre mens vi er her og jobber.

Den andre arbeidslederen, som sier han heter Steven Kelly og er britisk, oppgir at de jobber for selskapet TJS Steinlegging. Selskapet er registrert i momsregisteret som et enkeltmannsforetak med én ansatt. Kelly insisterer på at arbeiderne får skikkelig betalt.

- Vi driver ikke med svart arbeid, alle kundene får faktura og betaler til vår konto. Gutten er et unntak, sier han flere ganger.

- Helt naturlig Bærums-mannen som engasjerte steinleggerne forklarer situasjonen med guttungen slik:

- Min samboer var hjemme og så at gutten var her — han løftet litt stein til å begynne med og kostet litt, men vi oppfattet det definitivt slik at han ikke var med å jobbe. Han hjalp til på en helt naturlig måte, og jeg mener det er useriøst å antyde noe annet, sier mannen til Dagbladet.

Huseieren vil ikke si hvor mye han betalte for jobben, men understreker at han sjekket at selskapet var momsregistrert.

- Vi har hatt et norsk selskap her tidligere, som gjorde en dårlig jobb — det rant blant annet vann ned i kjelleren. Dette selskapet viste oss andre jobber de hadde gjort, og jeg snakket med andre kunder som var fornøyd. De har opptrådt eksemplarisk — og jeg tør påstå at den arbeidsmoralen og -innsatsen de har vist finner man ikke blant norske firmaer. Vi har selvsagt ingen garanti for at de betaler moms og skatt, men vi har betalt til konto og er trygge på at systemet ordner opp.

- 70 kroner timen En liten kjøretur unna, hos en familie på Stabekk, jobber et annet arbeidslag. Der legger de stein og lager kunstneriske steinformasjoner som leder opp til inngangsdøra på huset.

- Det er hardt arbeid. Vi får 70 kroner i timen og jobber minst ti timer hver dag, sier en av arbeiderne til Dagbladet.

Her jobber 12-åringen for steinleggere i villastrøket i Bærum

Arbeideren sier han er polsk. De andre arbeiderne rister på hodet når Dagbladet spør om de snakker engelsk.

Huseieren opplyser til Dagbladet at han betalte 150 000,- for jobben, men at han ikke ønsker å kommentere denne saken. Selskapet DGH Steinlegging som gjorde jobben er registrert på et postbokskontor i Oslo sentrum og er ikke momsregistrert. Selskapet har ikke besvart Dagbladets henvendelser på telefon og sms.

Ville blitt anmeldt Arbeidstilsynet opplyser til Dagbladet at steinlegging og denne typen hagearbeid går inn under Fellesoverenskomsten for byggfag.

- Siden denne bransjen er allmenngjort, med en tariffavtale som minstesats, er det lovstrid å betale mindre enn den tariffsatte minstelønnen, sier regiondirektør Ørnulf Halmrast.

Uten fagbrev eller arbeidserfaring skal da steinleggerne ha minst 156,60 kroner, ifølge det siste mellomoppgjøret. Hvis de har mer enn ett års arbeidserfaring skal de ha 163,20 kroner. Dermed skulle de polske steinleggerne trolig hatt minst dobbelt så mye i timen som det de hevder å få.

I tillegg kommer en rekke - obligatoriske - bestemmelser i tariffavtalen angående hvilbestemmelser, forskjellige tillegg og pensjon.