Her jobber asfaltbanden ulovlig: AVSLØRT HOS ATLE BRYNESTAD

Det irske steinleggerfirmaet som kjendismillionær Atle Brynestad hyret, brukte underbetalte polakker og betalte ikke moms.

UNDERBETALT: De polske steinleggerne jobber for firmaet MC Steinlegging, og oppgir at de får under 90 kroner i timen. Det er langt under tarifflønna for steinleggere. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
UNDERBETALT: De polske steinleggerne jobber for firmaet MC Steinlegging, og oppgir at de får under 90 kroner i timen. Det er langt under tarifflønna for steinleggere. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi vet at det ikke er mye penger. Men vi har ikke noe annen jobb å gå til, sier en polsk steinlegger til Dagbladet.

Han jobber for det irske steinleggingsfirmaet MC Steinlegging, og Dagbladet møter ham i oppkjørselen til en av Norges mest kjente forretningsmenn. Dagbladet presenterer seg, og de tre polske arbeiderne tar en pust i bakken. Rundt dem ligger stein og verktøy strødd.

Det er Atle Brynestad (59) som har hyret MC Steinlegging. Han er i dag eier av blant annet Porsgrunds Porselænsfabrik og Hadeland Glassverk. Ifølge skattelistene for 2011 hadde han en formue på 117 millioner kroner. Brynestad skriver i en e-post til Dagbladet at han mener at han sjekket selskapet i tilstrekkelig grad, og at han handlet i god tro.

Arbeiderne forteller Dagbladet at MC Steinlegging betaler dem 800 kroner for — minst — ni timers arbeid. Det betyr i så fall en timelønn på 88,8 kroner, langt under den lovbestemte tarifflønna på minst 156,60 kroner i timen.

Skal ha tarifflønn Dagbladet har de siste ukene avslørt virksomheten til irske omreisende steinleggere i Norge. Familier fra Limerick-området i Irland står bak en rekke av firmaene. Kripos knytter steinleggere til menneskehandel, sosial dumping og skattesnusk, og Dagbladet har dokumentert triksing med fakturaadresser, slavearbeid og familienes heftige luksusliv på hjemmebane i Irland.

HYRET STEINLEGGERE: Atle Brynestad skriver i en e-post til Dagbladet at han mener at han sjekket selskapet i tilstrekkelig grad, og at han handlet i god tro. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HYRET STEINLEGGERE: Atle Brynestad skriver i en e-post til Dagbladet at han mener at han sjekket selskapet i tilstrekkelig grad, og at han handlet i god tro. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Arbeidstilsynet opplyser til Dagbladet at steinlegging går inn under Fellesoverenskomsten for byggfag. Siden denne bransjen er allmenngjort, at man har en tariffavtale som minstesats, er det lovstridig å betale mindre enn den tariffsatte minstelønnen.

Uten fagbrev eller arbeidserfaring skal da steinleggerne ha minst 156,60 kroner, ifølge det siste mellomoppgjøret. Hvis de har mer enn ett års arbeidserfaring, skal de ha 163,20 kroner. I tillegg kommer en rekke andre obligatoriske bestemmelser i tariffavtalen.

Ikke momsregistrert Alle foretak som omsetter momspliktige varer eller tjenester til en samlet verdi over 50 000 kroner, er også pliktig å registrere seg i momsregisteret for at den norske felleskassa skal få sin rettmessige del av beløpet. 

Atle Brynestad bekrefter at kjøpesummen var over 50 000 kroner, men vil ikke oppgi nøyaktig hva han betalte. Brynestad har sendt Dagbladet en sladdet kopi av fakturaen han fikk fra MC Steinlegging. På den står bokstavene «MVA» påført — men selskapet MC Steinlegging har aldri vært momsregistrert.

I Brønnøysundregisteret framgår det at MC Steinlegging ikke er momsregistrert. Det går også fram når Dagbladet sjekker firmaet på handlehvitt.no, og bekreftes av Skatt Øst overfor Dagbladet.

IKKE MOMS: Irske MC Steinlegging var hyret inn for å legge ny oppkjørsel hos Atle Brynestad på Nesøya i Asker, men firmaet er ikke momsregistrert. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
IKKE MOMS: Irske MC Steinlegging var hyret inn for å legge ny oppkjørsel hos Atle Brynestad på Nesøya i Asker, men firmaet er ikke momsregistrert. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

- MC Steinlegging er ikke momsregistrert. Vi finner ikke noe om denne virksomheten i våre systemer, sier skattekrimsjef Jan Egil Kristiansen i Skatt Øst til Dagbladet.

Han forteller at det kan ta opptil tre uker fra en virksomhet melder fra til den blir registrert:

- Men uansett kan man ikke fakturere med moms før etter man er registrert, og heller ikke påføre momsregisteringen bak organisasjonsnummeret på en faktura. Vi vil igjen oppfordre kundene til å sjekke dette på forhånd på handlehvitt.no.

- Opererer MC Steinlegging i henhold til norsk lov?

Her jobber asfaltbanden ulovlig: AVSLØRT HOS ATLE BRYNESTAD

- Det å drive virksomhet uten å være momsregistrert er ulovlig når det omsettes for mer enn 50 000,-. Det å utstede fakturaer med moms når du ikke er momsregistrert er ulovlig.

Ingen ansatte Irske Martin Christopher Cleary registrerte MC Steinlegging i Brønnøysundregistrene i 2010. Dagbladet har i to uker søkt Cleary for en kommentar, uten hell. Atle Brynestad har ikke ønsket å oppgi noen kontaktinformasjon til selskapet.

I 2010 hadde selskapet oppført et hotellrom på et flyplasshotell på Gardermoen som sin adresse. Seinere har det hatt registrert adresse hos advokatfirmaet Dahl i Møllergata, som Dagbladet omtalte fredag, og hos et postboksfirma på Youngstorget.

I Brønnøysundregistrene står MC Steinlegging oppført med 0 ansatte. Arbeidstakerregisteret er ikke offentlig tilgjengelig, men via en person som har tilgang til registeret får Dagbladet opplyst at MC Steinlegging ikke har noen registrerte ansatte.

Steinleggeren tok kontakt etter publisering: - Det arbeiderne sier er bare tull

«Ringer på tirsdag» Det var ingen arbeidsleder til stede da Dagbladet fant arbeiderne på Brynestads eiendom, men mens Dagbladet snakker med arbeiderne, ringte en engelsktalende mann på en av arbeidernes mobil. Arbeideren gir mobilen til Dagbladet.

Mannen i røret sier han er sjef for selskapet MC Steinlegging, men vil ikke si verken hva han heter eller oppgi noe kontaktinformasjon til selskapet.

- Jeg ringer dere på tirsdag, sier mannen.

Det er nå snart to uker siden. Mannen har ikke ringt.

- Utøvde aktsomhet Dagbladet kontaktet først Atle Brynestad om saken på e-post 26. mai. Etter å ha kommunisert på e-post fram til fredag den påfølgende uka, hyret Brynestad PR-firmaet First House. Den videre kontakten med Dagbladet foregikk via partner Hans-Christian Vadseth i First House. Brynestad engasjerte også den erfarne arbeidsrettsjuristen Lars Holo.

I en e-post til Dagbladet skriver Brynestad:

- Jeg inngikk en avtale med MC Steinlegging om et mindre oppdrag, etter å ha sjekket at selskapet er registrert i Brønnøysundregisteret, at eieren av foretaket var skatteregistrert i Norge, og etter å ha fått bekreftet at betalingen kunne skje gjennom en bank, på bakgrunn av en faktura med spesifisert MVA, skriver Brynestad.

- Før betaling fant sted så ble det også gått gjennom av revisor hos meg.  I tillegg understreket jeg at alt måte gjøres i henhold til lover og regler, og dette omfattet selvsagt også mva. Jeg mener derfor at jeg har utøvd stor aktsomhet i denne saken. Regnskapsfører for MC Steinlegging har opplyst at selskapet har sendt søknad om registrering i MVA-registeret i henhold til vanlig praksis, og jeg regner derfor med at MVA vil bli innbetalt i henhold til den MVA-terminen som fakturaen gjelder for, skriver Brynestad.

- Tar sterk avstand - I ettertid har jeg fått vite av Dagbladet at MC Steinlegging muligens kan ha brukt arbeidere uten nødvendige papirer og utstyr, og på en lavere lønn enn lovpålagt nivå. Jeg tar sterk avstand fra sosial dumping. Dersom Dagbladets opplysninger stemmer, er det beklagelig at firmaer opererer på dette viset. Disse forholdene er en sak mellom MC Steinlegging og myndighetene. Selv når de kommer med stemplede papirer fra Skatt Øst, dokumentasjon på registrering i Brønnøysund, faktura med MVA, og all betaling skjer gjennom bank slik loven forutsetter, så ser det ut til at man ikke kan være forsiktig nok.

- Er du beredt til å ta en momsrekning, hvis du får det fra Skatt Øst i etterkant?

- Dette er et hypotetisk spørsmål, som jeg velger ikke å besvare, skriver Brynestad i en e-post til Dagbladet.

- Irrelevant Skattekrimsjef Jan Egil Kristiansen i Skatt Øst sier:

LEGGER STEIN: - Vi vet at det ikke er mye penger. Men vi har ikke noe annen jobb å gå til, sier en av de polske arbeiderne. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
LEGGER STEIN: - Vi vet at det ikke er mye penger. Men vi har ikke noe annen jobb å gå til, sier en av de polske arbeiderne. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- På generelt grunnlagt bør man undersøke om selskapet er momsregisteret, enten ved å sjekke handlehvitt.no eller ringe Skatt Øst. Det er momsregisteret som er aktuelt for om vedkommende kan sende faktura med moms. Andre registre er i denne sammenheng irrelevant.

- ULOVLIG: - Det å drive virksomhet uten å være momsregistrert er ulovlig når det omsettes for mer enn 50 000,-. Det å utstede fakturaer med moms når du ikke er momsregistrert er ulovlig, sier skattekrimsjef Jan Egil Kristiansen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- ULOVLIG: - Det å drive virksomhet uten å være momsregistrert er ulovlig når det omsettes for mer enn 50 000,-. Det å utstede fakturaer med moms når du ikke er momsregistrert er ulovlig, sier skattekrimsjef Jan Egil Kristiansen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer