PÅ STEDET: Politiet og Havarikommisjonen jobbet torsdag kveld fortsatt på stedet der de har plassert toget. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
PÅ STEDET: Politiet og Havarikommisjonen jobbet torsdag kveld fortsatt på stedet der de har plassert toget. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

Her jobber de på dødstoget. - Et komplisert puslespill

Undersøker vrakdelene på toget for å finne bitene som viser hele bildet av ulykken.

NYBORG (Dagbladet): Natt til torsdag ble ulykkestoget flyttet fra Storebæltsbrua til Nyborg. Her jobber blant annet Havarikommisjonen for å finne ut av hva som har skjedd.

Åtte mennesker, fem kvinner og tre menn, omkom som følge av ulykken på Storebæltsbrua onsdag morgen.

Foreløpig vet vi at det var en tilhenger fra et godstog som traff lyntoget, og at vindstyrken lå helt opp til grensen av det Banedanmark har satt for at godstog må senke hastigheten over Storebælt.

Men det er flere spørsmål som mangler svar.

Bo Haaning i Havarikommisjonen sier til Dagbladet at det kan ta opp til et år før undersøkelsene etter ulykken er ferdig. Han sier at det vil komme en rapport så snart saken er ferdig etterforsket.

- Nå samler vi data og så mye informasjon som mulig for å få kartlagt hendelsesforløpet, sier han.

Dette gjøres ved å blant annet undersøke vrakdelene på toget.

Undersøker vrakdeler

Da Dagbladet var ved togvraket torsdag ettermiddag, var området sperret av og det var flere politibiler på plass.

Det ble gjort undersøkelser på stedet, og de delene av toget som er hardest rammet er dekt til for å unngå innblikk.

Målet er å finne ut av mulige sikkerhetsmessige brudd og komme med råd som gjør at en slik forferdelig ulykke ikke skjer igjen.

- Vi intervjuer vitner og undersøker toget. Det er mye som gjenstår i etterforskningen, sier Haaning, og legger til:

- Dette er et komplisert puslespill, og det er fortsatt mange små biter som mangler før vi har hele bildet.

FLERE DØDE: Flere personer er døde etter en togulykke på Storebæltsbrua i Danmark. Video: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet/ Google Earth / NTB Scanpix/ CNN Klipp: Ørjan Ryland / Malene Storrusten Vis mer

Kan utelukke utenlandske

Politiet har gjort undersøkelser på både ulykkestoget og godstoget i løpet av natta. De kunne torsdag morgen opplyse at disse undersøkelse medførte at de fant ytterligere to omkomne som gjør det totale antallet døde til åtte.

Politiet hadde allerede torsdag morgen en klar formening om hvem fire av ofrene er.

Torsdag ettermiddag opplyser de at de også har fått god oversikt over hvem de resterende er, ut fra eiendeler og andre spor funnet i toget.

- Vi håper å få identifisert alle i løpet av dagen, slik at pårørende får svar på hva som har skjedd med deres savnede. Identifiseringen foregår ved hjelp av DNA og tann-undersøkelser på grunn av de store skadene, sa politiinspektør Lars Bræmhøj på pressekonferansen i dag tidlig.

Politiet opplyser at fordi de nå har en klar formening om hvem de omkomne er, kan de med stor sannsynlighet utelukke at det er utenlandske statsborgere blant de døde.

Bagasjen som var om bord i toget er i politiets varetekt.