Her jobber de på spreng for å redde nordmennene

Politikere, diplomater, politi, forsvar og helsevesen samarbeider i kriseteam og utrykningsteam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I UDs kriserom sitter akkurat nå personer fra ulike avdelinger i UD, personer med landkunnskap, kunnskap om sikkerhet og beredskap og annen spesielkompetanse. Der sitter også utsendinger fra andre etater, som Forsvaret, politiet med PST og etterretningstjenesten samt helsemyndighetene med representanter fra Helsedirektoratet. Alle jobber på spreng for å forsøke å løse gisselsituasjonen i In Amenas i Algerie, der 12 nordmenn sitter fanget.

- Dypt alvorlig
Det kommer fortløpende nyhetsmeldinger fra ulike kilder om den dramatiske situasjonen i Algerie. Norske myndigheter har lite å si om utviklingen.

- Det er fullt trykk på arbeidet. Det kommer mye informasjon inn, men vi har ingen ny informasjon å gå ut med. Vi tror ikke det vil styrke sikkerheten, snarere motsatt. Det står om sikkerheten til disse menneskene og det er dypt alvorlig, sier informasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i UD.

Han bekrefter at myndighetene blant annet har informasjon om helsetilstanden til nordmennene.

Politisk kontakt
Myndighetene har jobbet kontinuerlig med saken siden angrepet skjedde tidlig i går morges. Politikere, diplomater og eksperter går fra møte til møte. Ikke minst på politisk nivå er det hektisk aktivitet. Statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Espen Barth Eide har hatt politiske samtaler med kolleger i andre berørte land, først og fremst Algerie og utenriksminister Dahou Ould Kablia, men også med Storbritannias statsminister David Cameron og andre lands regjeringsmedlemmer. Personer fra USA, Norge, Frankrike, Japan, Irland, Malaysia, Filippinene og Algerie er involvert.

- Vårt viktigste budskap er at det er Algerie som har ansvaret for sikkerheten. Det må komme først, sier Elsebutangen.

Utrykningsteam
Et utrykningsteam bestående av folk fra diplomati, politi, forsvar, og helsevesen er på vei til Algerie. Teamet er ment å styrke kapasiteten ved ambassaden i Algerie. Fra politisk hold i Utenriksdepartementet vil man foreløpig ikke kommentere hvordan de stiller seg til verken gisselforhandlinger eller en eventuell militær operasjon.

- Av hensyn til sikkerheten vil vi ikke komme inn på hvordan vi ser for oss en avklaring av situasjonen, sier Kjetil Elsebutangen.

Møte i Stortinget
Stortingets utvidede forsvars- og utenrikskomite blir kalt sammen til ekstraordinært møte i ettermiddag, klokka 16:30. Myndighetene har også tett kontakt med Statoil, som har opprettet et eget senter for håndtering av situasjonen. Statoil benytter sikkerhetsselskapet Stirling og deres kompetanse på kidnappingsforhandlinger. Utenriksdepartementet vil ikke oppgi om de benytter lignende tjenester.

Dette er kriserommet i Utenriksdepartementet der krisestaben i formiddag arbeider med å løse gisselsituasjonen på Statoils anlegg i In Amenas i Algerie. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.
Dette er kriserommet i Utenriksdepartementet der krisestaben i formiddag arbeider med å løse gisselsituasjonen på Statoils anlegg i In Amenas i Algerie. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix. Vis mer
TVERRFAGLIG: Her sitter representanter fra diplomati, forsvar, politi og helsemyndigheter. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.
TVERRFAGLIG: Her sitter representanter fra diplomati, forsvar, politi og helsemyndigheter. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix. Vis mer