Her jobber Fadi (32) svart for Høyre-politikeren

Asylsøkeren Fadi jobbet svart for Høyre-politikeren Ulf Granli i Oslo. Nå trekker politikeren seg fra alle verv.

JOBBER SVART: Fadi Tahehr (32). er her fotografert på jobb i Oslo natt til lørdag 31 august. Da holdt han vakt på et arrangement i regi av Høyre-politikeren Ulf Granli. Foto: FRANK KARLSEN/DAGBLADET
JOBBER SVART: Fadi Tahehr (32). er her fotografert på jobb i Oslo natt til lørdag 31 august. Da holdt han vakt på et arrangement i regi av Høyre-politikeren Ulf Granli. Foto: FRANK KARLSEN/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg ble dårlig behandlet, sier Fadi Tahehr (32).

Dagbladet møtte Tahehr natt til lørdag 31 august da han holdt vakt for Høyre-politikeren Ulf Granli midt på Grønland i Oslo.

For 85 kroner i timen passet han på boder, stoler og bord som skulle settes opp på «Internasjonal torgdag» neste dag.

TREKKER SEG: Etter at Dagbladet forela Høyre-politiker Ulf Granli Tahehrs påstander trakk han seg med umiddelbar virkning. Foto: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN/MEDIEHUSET DITTOSLO
TREKKER SEG: Etter at Dagbladet forela Høyre-politiker Ulf Granli Tahehrs påstander trakk han seg med umiddelbar virkning. Foto: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN/MEDIEHUSET DITTOSLO Vis mer

Tahehr er en palestinsk asylsøker fra Vestbredden, og etter at han fikk avslag på asylsøknaden har han oppholdt seg i Norge ulovlig.

Asylsøkeren har ikke arbeidstillatelse og har derfor ikke lov til å ta lønnet arbeid.

- Har ikke noe valg - Jeg må leve av noe, så dermed har jeg ikke noe annet valg enn å jobbe svart, sier Tahehr. Det siste året har han en rekke ganger jobbet for Høyre-politikeren Ulf Granli.

Asylsøkeren har jobbet med å sette opp scener, boder og annet pratisk arbeid under handledager på Grønland og Grünerløkka.

Granli er nestleder i bydelsutvalget i Grünerløkka og gruppeleder for Høyre i bydelen. I tillegg driver han selskapet Sentrum Arrangementsservice. Selskapet arrangerer handledager på Grünerløkka og Grønland hvor de inviterte tivoli og lokale næringsdrivende kan selge varene sine.

Tahehr har jobbet for Sentrum Arrangementsservice.

- Trekker meg Etter at Dagbladet forela Granli Tahehr påstander og Dagbladets dokumentasjon fikk Dagbladet i dag følgende e-post.

«Viser til intervju med Fadi Taher og beklager det som har skjedd selv om enkelte av påstandene ikke medfører riktighet. Jeg vil ta kontakt med ligningsmyndighetene og rydde opp i dette umiddelbart. Samtidig har jeg informert partiet at jeg trekker meg fra alle verv i partiet med umiddelbar virkning!»

JOBBER SVART: - Jeg må leve av noe, så dermed har jeg ikke noe valg enn å jobbe svart, sier Fadi Tahehr. Det siste året har han en rekke ganger jobbet for Høyre-politikeren Ulf Granli. Foto: FRANK KARLSEN/DAGBLADET
JOBBER SVART: - Jeg må leve av noe, så dermed har jeg ikke noe valg enn å jobbe svart, sier Fadi Tahehr. Det siste året har han en rekke ganger jobbet for Høyre-politikeren Ulf Granli. Foto: FRANK KARLSEN/DAGBLADET Vis mer

Senere samme dag fikk Dagbladet følgende e-post fra advokat Tord Jordet:

«Fremstillingen av hvordan min klient har behandlet Tahehr medfører ikke riktighet. Tahehr har utført oppgaver selvstendig, og uten kontinuerlig oppsyn slik det fremstilles. Påstandene som fremsettes i intervjuet har ikke blitt ytret til min klient. Tvert i mot har Tahehr for mindre enn en uke siden bedt om å få flere oppdrag, men da fikk et negativt svar ettersom hans tjenester ikke var ønsket».

Verken Jordet eller Granli ønsker å gi ytterligere kommentarer i saken. 

Betalte 85 kroner i timen Sist helg arrangerte selskapet til Granli «Internasjonal torgdag» på Grønland. Natt til fredag sto Tahehr vakt på området på oppdrag fra Granli.

- Han betaler 85 kroner i timen. Alt er svart, sier Tahehr, som forteller at han har fortalt Granli at han ikke har arbeidstillatelse.

Den siste uken har Dagbladet vært i kontakt med en rekke asylsøkere som har jobbet for Høyre-politikeren, blant annet på torgdager og 17.mai-tilstedeninger på Grünerløkka og Grønland. Samtlige forteller at de har jobbet svart.

- GROV UTNYTTELSE: - Dette grov utnyttelse av sårbare mennesker og ulovlig. Dette er kriminalitet, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagbladet. Det var Moxnes og Rødt som først tipset Dagbladet om saken. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGLADET
- GROV UTNYTTELSE: - Dette grov utnyttelse av sårbare mennesker og ulovlig. Dette er kriminalitet, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagbladet. Det var Moxnes og Rødt som først tipset Dagbladet om saken. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGLADET Vis mer

Dagbladet har kopier av ID-papirer som viser at asylsøkerne ikke har arbeidstillatelse, kopier av smser mellom Granli og asylsøkerne og bilder av asylsøkerne mens de jobber på Grünerløkka og på Grønland.

Flere av asylsøkerne forteller at de har jobbet opp til 14 timer om dagen uten arbeidskontrakter og arbeidstillatelser

- Grov utnyttelse - Dette er grov utnyttelse av sårbare mennesker og ulovlig. Dette er kriminalitet, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagbladet. Det var Moxnes og Rødt som først tipset Dagbladet om saken.

- Dette var grov utnyttelse av sårbare mennesker. Når de kom til oss mente vi det var riktig å si i fra, sier Moxnes.

Rødt-lederen mener at norske politikere gjør for lite for de mest sårbare.

- De andre politiske partiene har undervurdert omfanget  og vært for naive, sier Moxnes, som ønsker å straffe arbeidskriminalitet hardere.

-  Det er også viktig at vi gjør det mulige for asylsøkerne å jobbe, slik at de blir mindre sårbare og kan bidra til samfunnet, sier Moxnes. Han mener det var naturlig at Granli trakk seg.

- Han hadde ikke noe annet valg, sier Moxnes.