HÅPER Å BLI FERDIGE I MORGEN: Kripos´ id-gruppe har stått på morgen og kveld for å identifisere de døde etter terrorangrepet i Algerie. Foto: Kripos.
HÅPER Å BLI FERDIGE I MORGEN: Kripos´ id-gruppe har stått på morgen og kveld for å identifisere de døde etter terrorangrepet i Algerie. Foto: Kripos.Vis mer

Her jobber Kripos i Algerie

ID-teamet jobber på spreng for å identifisere den siste savnede nordmannen i Algerie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALGER/ OSLO (Dagbladet): Siden søndag har sju personer i det norske id-teamet - teknikere, tannleger og rettsmedisinere - jobbet for fullt med å finne identiteten til de fem nordmennene som har vært savnet etter terrorangrepet i In Amenas i Algerie.

Bildet over er tatt av Kripos selv, og viser personell som klargjør utstyr.

I dag ble den fjerde nordmannen, Alf Vik (43), bekreftet drept. Tore Bech (58), Thomas Snekkevik (35)Hans M. Bjone (55) ble identifisert som drept i går. Fortsatt har Victor Sneberg (56) status som savnet.

- Krevende
Teamet har jobbet fra tidlig morgen til kveld.

- Det er alltid krevende med slikt id-arbeid, men de omkomne har blitt tatt godt vare på, så de ytre rammene har vært optimale fra Algerie sin side. Vi har hatt gode arbeidsforhold og vi håper å ha id-ene til alle nordmennene i løpet av kort tid, sier nestleder i id-gruppa, Håvard Andre Aalmo (40) til Dagbladet i Alger.

Det norske id-teamet har jobbet tett sammen med de tekniske teamene til Storbritannia og Japan. Algeriske rettsmedisinere står for DNA-prøvene av de omkomne.

- Vi har benyttet oss av portabelt røntgenutstyr, og sammenholdt funnene med informasjonen om de savnede, som vi hadde med oss fra Norge. Røntgenbildene har vi hatt på Ipad, sånn at vi har kunnet sammenligne direkte.

Alle de døde fra terrorangrepet ble sendt i fly fra In Amenas til et bårehus på en av hovedstadens største gravplasser.

Har hjulpet andre
Aalmo forteller at algerierne først gjerne ville gjøre arbeidet selv, men at de åpnet opp for andre lands personell etterhvert.

- Norge var det eneste landet som hadde med eget team med både tannleger, rettsmedisinere og teknikere. Japan hadde med seg fingeravtrykk-eksperter og engelskmennene hadde med seg teknikere. Derfor har våre tannleger gjort en veldig god jobb for alle land, sier Aalmo.

Norske id-medarbeiderne har bidratt til at tre briter, to japanere og to fra Malaysia ble identifisert.

Går gjennom hendelsen
Andre Kripos-etterforskere er også i Algerie. De gjennomfører avhør av overlevende og forsøker å skaffe seg et bilde av hva som faktisk skjedde på In Amenas. Også Algeriske myndigheter jobber med å få fakta på bordet.

- Vi har bedt Algerie om en grundig gjennomgang så snart som mulig, sier Utenriksdepartementets pressevakt, Veslemøy Salvesen, til Dagbladet.

Statoil har selv igangsatt et arbeid med å gjennomgå hele saken.

- Vi skal gå gjennom alle deler av hendelsen, for å lære av den. Vi har startet arbeidet, men ikke konkludert. Nå handler det for oss først og fremst om å få sikker informasjon om den siste savnede, å støtte de pårørende og våre berørte medarbeidere og få tatt en verdig avskjed med de som sendes hjem, sier Bård Glad Pedersen.

Det er enda ikke klart når og hvordan de fem savnede nordmennene vil bli sendt hjem. Ambassaden og Statoil jobber med å finne ut av dette. Det vil også bli holdt en minnestund, sier Statoils informasjonssjef Bård Glad Pedersen, men detaljene rundet dette er ikke klare.