Her jubler det nord- koreanske TV-ankeret for atombomben i natt

Langt kraftigere enn landets tidligere prøvesprengninger, ifølge norsk institutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nord-Korea gjennomførte i natt sin tredje prøvesprengning av atomvåpen, til massiv fordømmelse fra verdens ledere.

- Prøvesprengningen ble utført på en «sikker og perfekt» måte. Det ble brukt en forminsket atombombe med forsterket kraft, opplyste regimet både gjennom det statlige nyhetsbyrået KCNA og på TV-kanalen KRT i dag.

På statlig TV rullet propagandavideoene etter prøvesprengningen. Flaggene vaiet i vinden og propagandamateriellet ble lest opp med voldsom røst av nyhetsoppleseren.

- Prøvesprengninga førte ikke til noen negative økologiske konsekvenser, hoier TV-ankeret.

- Den vitenskapelige delen av vårt nasjonale forsvar lyktes, slår han fast med kraftig røst.

Kraftig skjelv Ifølge det norske forskningsinstituttet NORSAR på Kjeller utenfor Lillestrøm ble prøvesprengninga målt til 5.0 på Richters skala.

Til sammenlikning, melder instituttet, hadde den forrige nordkoreanske prøvesprengninga, som fant sted den 25. mai 2009, en styrke på 4.7. Den første nordkoreanske prøvesprengninga den 9. oktober 2006 hadde en styrke på 4.2.

Hendelsen er lokalisert til 41.28N, 129.07E, ifølge instituttet.

<strong>KRAFTIG:</strong> Figuren viser registreringene på NORSAR målestasjon i Hedmark for de nordkoreanske prøvesprengningene i 2006, 2009 og 2013. Foto: NORSAR
KRAFTIG: Figuren viser registreringene på NORSAR målestasjon i Hedmark for de nordkoreanske prøvesprengningene i 2006, 2009 og 2013. Foto: NORSAR Vis mer

Prøvesprengningen ble utført på samme sted som landets tidligere to prøvespreningner - i fylket Kilju nordøst i landet, omkring 2,4 mil nordvest for byen Sungjipaegam.

Beklager Det er 7356 km fra NORSARs seismiske målestasjon i Hedmark.

- Ettersom de seismiske signalene bruker i underkant av 11 minutter på å forplante seg over denne avstanden, svarer observasjonene til at hendelsen fant sted kl. 03.57.51 norsk tid. Richtertallene (mb) er basert på NORSARs egne registreringer, og anslag for sprengstyrkene er gitt i kilotonn TNT, melder instituttet til Dagbladet.

Det internasjonale atomenergibyrået beklaget prøvesprengninga i dag.

- Den er svært beklagelig, og et klart brudd på resolusjonene fra FNs sikkerhetsråd, sier generalsekretær Yukiya Amano.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer