Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her jubler israelske soldater etter å ha skutt palestinsk mann

«For en legendarisk film! Jeg har ikke sett noe liknende på lang tid», roper en av soldatene.

FEIRER: En ubevæpnet palestiner blir skutt av en israelsk soldat nær Gaza-grensa. Etterpå jubler soldatene. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et videoopptak, som viser at en skarpskytter skyter ned en palestinsk mann ved Gazas grensegjerde, begynte å sirkulere på sosiale medier mandag.

Skarpskytteren tilhører de israelske forsvarsstyrkene (IDF), melder CNN.

På videoen hører man også skarpskytteren diskutere skuddet med en annen soldat.

«Når han stopper, tar du ham», sier soldaten. «Er du på ham?»

«Jeg kan ikke skyte på grunn av piggtrådgjerdet», svarer skarpskytteren litt etterpå.

«Ta den i rosa», sier soldaten etter en stund.

Idet man hører skudd og ser at den palestinske mannen faller, hører man soldatene juble.

«Faen heller!» roper en av soldatene og fortsetter: «For en legendarisk film! Jeg har ikke sett noe liknende på lang tid».

I videoen ser man så en gruppe palestinere løpe bort til mannen og fjerne ham fra området.

Hevder det var et voldelig opprør

Ifølge en uttalelse fra det israelske forsvaret ble skuddepisoden filmet fredag 22. desember 2017 i forbindelse med det israelske forsvaret beskriver som «et voldelig opprør» i Gaza og på Vestbredden etter at USAs president Donald Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad.

Ifølge det israelske forsvaret viser videoen en liten del av forsøket på å dempe opprøret. Israel sier demonstrantene kastet steiner og forsøkte å ødelegge sikkerhetsgjerdet.

Det hevdes at soldatene hadde kommet med verbale varsler og varselsskudd mot lufta for å dempe opprøret.

«Da dette ikke hjalp ble et enslig skudd avfyrt mot en av palestinerne som er mistenkt for å ha organisert og ledet opprøret. Han ble skutt i leggen og skadet», heter det blant annet i uttalelsen fra forsvaret.

Den palestinske mannens identitet og hans tilstand etter at han ble skutt er ukjent.

Det israelske militæret har uttalt at jubelen man hører i videoen ikke er passende oppførsel fra deres soldater og at soldatenes overordnede vil undersøke hendelsen og gi «passende sanksjoner».

– Skarpskytteren fortjener en medalje

Videoklippet ble vist på nyhetene i israelske tv-kanaler mandag og har fått stor oppmerksomhet i de lokale avisene. Saken har blåst i gang debatten om den israelske hærens prinsipper og soldatenes handlinger.

Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman uttalte tirsdag at skarpskytteren fortjente en medalje, mens fotografen fortjener å avslutte militærtjenesten.

– IDF er det mest moralske militæret i verden, men det er ingen tvil om at det oppstår følelser ved fronten når man er under press. Det er et behov for å roe nervene. Det er følelser og det kan man forstå, uttalte han.

Det som vises i videoklippet møter fordømmelse fra den andre siden i konflikten.

Generalsekretær i PLO, Saeb Erekat, karakteriserer hendelsen som en krigsforbrytelse begått av den israelske okkupasjonsmakten. Han mener hendelsen bør undersøkes av den internasjonale straffedomstolen.

– Hendelser som dette har skjedd flere ganger på Gazastripen de siste ukene. Det har ført til død og skader, sier Amit Gilutz, talsperson for B'Tselem, en menneskerettsorganisasjon som er kritisk til Israels okkupasjon av Vestbredden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling