Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her kan antiabortleger få sparken

Minst 14 kommuner har leger som ikke vil hjelpe kvinner med å sette inn spiral eller henvise til abort. Hvis ordførerne får bestemme, kan flere av legene miste jobben.

- KAN IKKE LEVE MED DETTE: Det sier Jens Johan Hjort (H), ordfører i Tromsø. Det er kjent at én lege i hans distrikt reserverer seg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
- KAN IKKE LEVE MED DETTE: Det sier Jens Johan Hjort (H), ordfører i Tromsø. Det er kjent at én lege i hans distrikt reserverer seg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre vil innføre mulighet for fastleger til å reservere seg mot å henvise til abort, hvis de får tillatelse fra kommunen. Det ønsker et stort antall ordførere ikke å gi. Nå kan flesteparten av dagens antiabort-leger bli tvunget til å legge om praksis — eller slutte.

I minst 14 kommuner - Bergen, Tromsø, Stavanger, Fredrikstad, Gjøvik, Bærum, Vinje, Bø, Sykkylven, Rauma, Vestvågøy, Sauherad, Samnanger og Åseral — finnes leger som ikke vil bistå pasienter med spiral eller henvisning til abort.

I ni av disse kommunene sier ordførerne nei til reservasjonsrett. Flere av dem sier til Dagbladet at hvis de får bestemme, må reservasjonslegene finne seg noe annet å gjøre.

Kan få sparken - Jeg mener klart at reservasjonsrett er feil. Hvis vi får bestemme selv, vil vi ikke gå inn for dette.
- Da må legene finne noe annet å gjøre?
- Det er mitt personlige syn, ja, sier ordfører Bjørn Iddberg (Ap) i Gjøvik.

- For oss er det enkelt. Vi kommer til å si nei til ordningen. Det er en raritet at et verdispørsmål som dette skal bestemmes på kommunalt nivå, men da vil vi si nei, sier ordfører i Fredrikstad, Jon-Ivar Nygård (Ap).

Ordfører i Sykkylven, Petter Lyshol (H), er enig.

- Jeg liker ikke reservasjonsrett. Om vi kommer i den situasjonen at vi sier nei, kan det få en slik konsekvens, sier Lyshol, på spørsmål om legen i hans kommune vil måtte endre praksis eller slutte. 

- Men det er ikke en ønskesituasjon. Jeg hadde håpet at regjeringen gjorde dette til et felles ansvar for hele landet. Det er vanskelig at hver enkelt kommune skal ha sin egen praksis, sier han.

Ordfører i Sauherad, Hans Sundsvalen (Ap) er imot reservasjonsretten, men vil helst slippe å måtte gi leger sparken.

- Jeg er uenig i at kommunene skal pålegges dette ansvaret. Dette ansvaret bør regjering og storting ta, sier han.

Høyres byordførere imot Ordfører i Tromsø, Jens-Johan Hjort (H), er også sterkt kritisk.

- MÅ FINNE NOE ANNET Å GJØRE: Dersom det blir opp til kommunene, må minst én lege legge om praksisen eller finne på noe annet å gjøre i Gjøvik. Det sier ordfører Bjørn Iddberg (Ap). Foto: Julie Kojan.
- MÅ FINNE NOE ANNET Å GJØRE: Dersom det blir opp til kommunene, må minst én lege legge om praksisen eller finne på noe annet å gjøre i Gjøvik. Det sier ordfører Bjørn Iddberg (Ap). Foto: Julie Kojan. Vis mer

- Det blir feil av meg å drive med personalpolitikk i media. Men vi kan ikke leve med en situasjon som i dag, der leger oppfører seg slik at loven brytes. Jeg sliter veldig med det at leger skal kunne reservere seg, sier Hjort, som håper på en reell høring i saken.

- Det kan jo komme så mange uttalelser at regjeringen kommer fram til at dette ikke er fornuftig, sier han.

I Bergen er det kjent at tre leger reserverer seg. Bergens-ordfører Trude Drevland (H) har uttalt seg krasst mot reservasjonsretten og kalt forslaget forhistorisk. Nå vil hun ikke kommentere hva som bør skje med legene.

- Det er grenser for hva en ordfører skal mene noe om, sier Drevland.

- Har du fått munnkurv?

- Åhå, nei, har du noen gang prøvd å gi Trude Drevland munnkurv?

Én er for Ordføreren i Rauma har ikke tatt stilling i saken. Bare én av ordførerne i kommunene der det er kjent at det finnes antiabort-leger, vil godta reservasjon, det er Oddmund Ljosland (Sp) i Åseral kommune. Der praktiserer én av to leger reservasjon.

- Blir dere ikke veldig sårbare da?

- Man må finne en praktisk ordning der man samarbeider med en annen lege i eller utenfor kommunen. Jeg tror dette lar seg gjøre, sier Ljosland, som ikke kjenner til at det har oppstått uheldige episoder i kommunen som følge av reservasjonslegen.

Dagbladet har ikke lyktes i å få tak i ordførerne i de to siste kommunene, Stavanger og Bærum.

- Heksejakt Gunhild Felde er fastlege i Bergen, og med i Foreningen for helsepersonells reservasjonsrett.

SIER NEI: Det er kjent at én lege i Fredrikstad benytter reservasjonsrett i dag. Det blir det slutt på dersom ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) får bestemme. Foto: Arbeiderpartiet.
SIER NEI: Det er kjent at én lege i Fredrikstad benytter reservasjonsrett i dag. Det blir det slutt på dersom ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) får bestemme. Foto: Arbeiderpartiet. Vis mer

- Blir det et forbud, vil det bety yrkesforbud for et lite mindretall av fastleger, sier hun.

Hun mener det pågår en heksejakt på antiabort-legene.

- Ja, det blir et forsøk på å gjøre dette til et større problem enn det er. Jeg kjenner meg veldig ofte ikke igjen i det virkelighetsbildet som blir forsøkt skapt, sier Felde. Nå inviterer hun sin ordfører Trude Drevland til dialog.

- Jeg har stor tro på at en klok ordfører vil finne løsninger som ivaretar det lille mindretallet fastleger, samtidig som kvinnene blir møtt på en god måte, sier hun.

VIL SI NEI: Ordfører Petter Lyshol (H) i Sykkylven liker ikke reservasjonsretten. Det kan få konsekvenser for én lege i hans kommune.
VIL SI NEI: Ordfører Petter Lyshol (H) i Sykkylven liker ikke reservasjonsretten. Det kan få konsekvenser for én lege i hans kommune. Vis mer
Hele Norges coronakart