Her kan dere kjempe, gutter!

Knut Olsen luktet blod da han leste gårsdagens Dagbla', og vil ha duellen mellom prinsesse Märthas fornærmede forfattervenn Ari Behn og Dagblad-spaltist Kjetil Rolness direkte i «Redaksjon 21». Men dessverre, Knut: Rolness plukker ikke opp hansken fra Behn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En mulig duell mellom de to skrivende ridderne fikk det til å ryste i Knut Olsens søndagsfred. Snart var han på telefon til Dagbladet for å tilby herrene stridssted.

- Vi har et godt skogholt å tilby oppe på Marienlyst, som tilhører den gamle godseier Førde. Et bra sted å gjøre opp, sier Olsen.

Men «Redaksjon 21»-sjefen lar seg raskt overbevise om at Marienlyst likevel ikke er det rette sted om duellen skulle finne sted: Det tradisjonelle duellstedet i Oslo ligger bak Margaretakyrkan i sentrum.

Duellene fant sted på 1600- og 1700-tallet, og den vanlige måten å utfordre på var å klaske hansken i bordet og si: «Est du en honett mann så møt på Kristi Kirkegård i morgengry.»

Knut Olsen inspiserte det gamle duellstedet i går kveld, åpenbart mer enn klar for å bidra til å arrangere forfatter-duellen:

- Denne historien virker som en blanding av Askepott og De tre musketerer. Passelig ondskapsfull, men med en dose humor bak. Men det er jo klart at Rolness med sin skarpe artikkel nærmest har bedt om å få hansken slengt i bordet.

- Selv er du aldri blitt utfordret til duell?

- Nei, men i et lørdagsintervju en gang uttalte Erik Solheim at han gikk med planer om å myrde meg. Det var nært nok, sier Olsen.

Takker nei

Men det vil ikke ikke renne forfatterblod mellom gamle gravsteder i et møte mellom Ari Behn og Kjetil Rolness.

- Ari Behn er en performance-kunstner av rang. Dette er «The Ari Behn Show», og der ønsker ikke jeg å spille birolle, sier Rolness som takker nei til duellutfordringen fra villmannen Behn.

Ari Behn fyrte seg opp etter at Kjetil Rolness lørdag skrev om ham og Märtha Louise. Rolness ba i sin Dagbla-spalte prinsessen pent om vær så snill å holde seg unna Ari og vennene hans. Med et rollnesk glimt i pennen, må vite.

Rolness på sin side ble fyrstelig forbauset da han i går mottok sitt livs første duellinvitasjon. Men hansken blir ikke plukket opp. Dessverre for vårt opplag, men kanskje best på lang sikt.

Etter å ha avlevert sin utfordring gjennom å kaste hansken i Dagbladets redaksjon, ble Behn observert på by'n med prinsessen lørdag kveld.

Legendebygging

- Det virker som om Ari Behn tar sin nye rolle alvorlig. Han er allerede majestetsfornærmet. Men er likevel ikke dette å foregripe begivenhetens gang en smule? Men: It's a good show, sier Rolness om Behns påfunn.

- Men hvis dette ikke dreier seg om et mediestunt, vil jeg anbefale ham og vennene hans å slå opp i en ordbok. Og lete opp ordene «satire» og «parodi». Da vil de finne mye nytt stoff.

Kjenner gutta

Rolness understreker sterkt at hans engasjement i saken ikke nødvendigvis av den gravalvorlige sorten.

- Min tekst var et stunt-sosiologisk satirisk blikk på et kulturelt møte mellom kongehuset og den urbane undergrunnen som ville vært utenkelig for bare år siden. Jeg har fått masse skryt av den, fra folk som ikke trengte blålys for å skjønne poenget.

- Men noen duell med kårder eller pistoler blir altså ikke aktuelt?

- Nei. Ekte herrer leker ikke klovner i kamp.

Les Rollness' tekst.

<B>DUELLSTEDET:</B> Her kan Ari Behn og Kjetil Rolness kjempe. - På direkten i «Redaksjon 21», sier Knut Olsen på Kristi kirkegård i Oslo sentrum. Dette er det tradisjonelle duellstedet i hovedstaden.