Her kan det bli bråk

Under Bill Clintons norgesbesøk mandag og tirsdag tyter demonstranter ut i Oslo-gatene for å markere motstand mot ham og USA. Amnesty International og Redd Barna skal protestere rett foran nesa til presidenten på Slottsplassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst fem demonstrasjoner er meldt til Oslo politidistrikt før Clinton-besøket. Alle har fått politiets godkjennelse.

Amnesty International og Redd Barna demonstrerer sammen på Slottsplassen når Bill Clinton blir tatt imot av kongen og dronningen mandag morgen.

Nei til dødsstraff

- Under parolen «Redd barna - nei til dødsstraff» på norsk og engelsk ønsker vi å demonstrere synlig for Clinton utenfor Slottet, sier kampanjekoordinator i Amnesty, Patricia Kaatee.

- Vi setter hovedfokus på bruk av dødsstraff i USA, og da særlig mot at unge blir henrettet. Vi vil ha en liten, verdig demonstrasjon, og regner ikke med å få ha mer enn 20- 30 mennesker til stede, sier Kaatee.

- Vi har ikke noen problemer med dette, sier visepolitimester Roy Henry Nilsen, til Dagbladet.

Stunt-demoer

Det som er klart, er at alt som kan krype og gå av venstreradikale og aktive kommunister vil demonstrere mot Clinton på Jernbanetorget klokka 18.00 mandag. Under ledelse av Internasjonale Sosialister vil en lang rekke organisasjoner delta, og hundrevis av demonstranter vil trolig møte opp.

De lover å demonstrere fredelig, men politiet vil sannsynligvis slå en jernring rundt demonstrantene. Clinton vil trolig aldri få se denne stordemonstrasjonen, bare noen få hundre meter fra Oslo Plaza.

- Vi kan aldri utelukke muligheten for at det i tillegg vil bli gjort små stuntdemonstrasjoner, men jeg har ikke hørt om noen i miljøet som planlegger dette, sier Andreas Ytterstad ved Internasjonale Sosialister.

- Mange som ser Clinton som den fremste representanten for ting de ikke liker, vil møte opp. Jeg synes det blir patetisk når Clinton bare får møte «vanlige folk» som er sikkerhetsklarert og ransaket. Det likner på arrangerte parader vi kjenner fra totalitære regimer, sier han.

Folk fra Blitz-miljøet er fast inventar når disse gruppene demonstrerer.

Den kristne ambassade Jerusalem, norsk avdeling, demonstrerer foran Stortinget klokka 18.00. Tidligere på dagen demonstrerer dyrevernsgruppa NOAH samme sted. Klokka 18.30 demonstrerer Amnesty International og Redd Barna igjen på universitetsplassen. Tirsdag samles irakere i Norge foran USAs ambassade på Drammensveien.