Her kan det komme et Hilton-hotell

Hotellkjeden med norskættet grunnlegger har vært i Norge før, men uten å lykkes. Om noen måneder kan de annonsere et comeback.

TREDJE FORSØK: Gården Vestre Garder i Ullensaker kan bli utviklet til et nytt konferansehotell for Hilton. Foto: Oliver Orskaug / Finansavisen.
TREDJE FORSØK: Gården Vestre Garder i Ullensaker kan bli utviklet til et nytt konferansehotell for Hilton. Foto: Oliver Orskaug / Finansavisen.Vis mer

(Finansavisen): Den amerikanske hotellkjeden Hilton vil tilbake til Norge, sju år etter at de la ned sitt eneste hotell i Oslo.

Ansatte i selskapets utviklingsavdeling har vært på besøk her i landet ved minst tre anledninger, og da har de fått tid til både befaringer på ulike lokasjoner og har hatt møter med en rekke interessenter og lokalpolitikere.

- Vi har ikke signert noen franchiseavtaler i Norge, men vi er veldig opptatt av å videreutvikle hoteller i Norden og spesielt i Oslo, hvor vi ikke er til stede med noen av våre merker i dag. Oslo har derfor et sentralt fokus for oss i de kommende månedene, sier utviklingsdirektør Esteban Lozada i Hilton til Finansavisen.

Snuser på Gardermoen

Det er spesielt ett hotellprosjekt ved Oslo Lufthavn hotellkonsernet nå gjør konkrete vurderinger rundt, og som det er utarbeidet prosjektskisser for.

19 mål på landbrukseiendommen Vestre Garder, én kilometer fra rullebanen på Gardermoen, kan ifølge avisa bli utviklet til et konferansehotell med Hilton-logoen på veggen.

Tidligere denne uka ga politikerne i formannskapet i Ullensaker kommune tommelen opp for å etablere hotell på tomten.

Bærekraftskonsept

Etter hva Finansavisen forstår ser Hilton-konsernet for seg et litt utradisjonelt flyplasshotell. Planen er å bygge et hotell i tre som skal utformes slik at gjestene kommer svært tett på kulturlandskapet.

Hundrevis av mål med åkrer vil ligge helt opp mot hotellet, og ingen matjord skal bygges ned.

Skjer det, vet man av erfaring at fylkesmannen, bøndenes interesseorganisasjoner og sentrale myndigheter kan komme med innsigelser mot en utbygging, skriver avisa.

Det foreligger også planer om å etablere turstier i området som gjestene kan bruke. Hilton ønsker å skape et eksklusivt flyplasshotell som har en sentral beliggenhet, men samtidig ligger litt skjermet. Bærekraft er et nøkkelord for alle planer som legges.

Etter hva Finansavisen forstår sysler Hilton også med planer om å bygge et opplevelsessenter i tilknytning til hotellet, hvor historien til området presenteres.

SELFIEN: Selv om hotellarving Paris Hilton søndag hevdet at hun fant opp «selfien», viser historien en litt annen sannhet. Video: Kongressbiblioteket, Twitter/Instagram @TheEllenShow, @LeahJCallen, @ParisHilton Vis mer

Alle gode ting er tre

Hilton har ikke lyktes her slik de har andre steder.

I 2010 åpnet de et hotell i Stortingsgaten i Oslo under varemerket Doubletree by Hilton. Men det varte bare i to år, før franchiseavtalen med det norske driftsselskapet ble sagt opp.

I 2001 var også Hilton i Norge. For åtte milliarder kroner ble de eier av hotellkjeden Scandic. Den gang ble det annonsert at 48 Scandic-hotell skulle omprofileres til Hilton, men det skjedde ikke.

Bare et par hoteller i Sverige og Danmark fikk Hilton-skilt, men markedet var ikke så begeistret for endringene som ble gjort, så planene om å skifte navn til Hilton i Norge ble skrinlagt.

Noe år seinere solgte Hilton seg også helt ut av Scandic og forlot Norden. Men nå er de tilbake. I dag har de ett hotell i Stockholm, to i Helsinki og de åpner et nytt hotell med 400 rom i København neste år.

- Oslo og området ved Gardermoen er steder hvor vi aktivt jobber med flere muligheter for å utvikle hoteller, sier Lozada til avisa.

Andre økonominyheter:

Hermanrud: Dette er aksjene du bør eie denne sommeren
Kjersti Haugland: - Dette blir en joker for renten
Fnyser av renteoppgangen - boligprisene skal opp