VÅKNET TIL DETTE: Slik så det ut på Hovden i Agder mandag morgen. Foto: Kåre Byremo
VÅKNET TIL DETTE: Slik så det ut på Hovden i Agder mandag morgen. Foto: Kåre ByremoVis mer

Her kan det komme snø i helga

Allerede mandag morgen kunne enkelte våkne opp til hvite veier. Skal vi tro meteorologene, kommer flere til å få samme opplevelse i løpet av uka.

Etter hvert som uka går, kan vi møte opptil flere dager med snøfnugg i lufta.

- Det er nok ikke umulig. Det blir gradvis kaldere inn mot helga, og vi har sagt at fredagen er det størst sjanse for hvit nedbør, forteller vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Magni Svanevik.

- I grenseland

På Hovden i Agder kunne flere våkne til snødekte hustak og veier mandag morgen, ifølge Fædrelandsvennen. Meteorologen forteller at temperaturene ligger til rette for snø også de neste dagene.

- Temperaturene på Hovden var på 0,6 på det kaldeste i dag, og i natt var det enda kaldere. Så de ligger i grenseland, og det kan hende det kommer mer, forteller hun.

Men hvorvidt snøen er kommet for å bli er mer usikkert.

- Det er vanskelig å si. Prognosene som går framover viser at det blir kaldere men det blir ikke nødvendigvis liggende alt som har kommet, sier Svanevik.

For Østlandets del tar det noen dager før snøen virkelig setter inn. De mest utsatte stedene foreløpig er nord i Hedmark og Oppland, hvor det allerede har falt litt snø.

- I fjellstrøkene vest på Østlandet kommer det også en del, i Hemsedal og områdene rundt. Der vil det nok ligge og vippe på rundt null grader. Så der kan det komme et lite dryss av snø, men ikke de store nedbørsmengdene helt med en gang, sier Svanevik.

- ALDRI VÆRT SÅ NÆR: Det spesielle øyeblikket skjedde i Nesbyen i Hallingdal 6. april. Video: Daniel Gundersen Les hele saken her: https://goo.gl/pNJDtM Vis mer

Må vente på skiløypene

Også i landet for øvrig ligger det an til en del snøvær.

- Det blir kaldere over hele landet inn mot helga. Vestlandet har en god del dårlig vær i starten av uka, men får det vesentlig bedre inn mot helga. Det blir kjøligere, men fint vær, forteller Svanevik.

Også Nord-Norge må tåle noen dager med dårlig vær, men blir i likhet med Vestlandet belønnet med litt forbedring når det nærmer seg helg.

- Det ser ut til at det blir finere i Troms og Finnmark mot slutten av uka. Så er det fremdeles litt bygevær i Nordland på grunn av et lavtrykk som ligger og surrer, og gir byger til det området.

Men selv om både snø og byger melder sin ankomst, er det ikke skiføre vi kan glede oss til helt med en gang.

- Det er vel mulig det ligger noen skiløyper i fjellet, men vi må nok vente litt på det. Det er sjanse for snø, men ikke de helt store mengdene, sier Svanevik til Dagbladet.

AUTOFIL #1: Charter-Svein og Amy Black Ndiaye kjører seg BOM fast ute på et jorde. Svein og Amy får utdelt kjetting, strips, spade og andre hjelpemidler, men hva er det som egentlig funker? Ekspert Rune Nesheim fra Dinside Motor hjelper til og kommer med tips i en stadig mer håpløs situasjon. Regi, foto, klipp: Endre Vellene Foto, drone: Thomas ... Vis mer