Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her kan det mest omtalte drapet i Nederland være løst - 20 år etter

14 049 menn avga DNA-prøver etter drapet på Nicky (11) i 1998. Men ikke Joseph Brech (55), som ble etterlyst sist onsdag.

PÅGREPET ETTER 20 ÅR: Søndag ble den etterlyste 55-åringen fra Nederland (foran med håndjern) pågrepet i skogen nord for Barcelona, mistenkt for drap på en 11 år gammel i hjemtraktene for 20 år siden. Foto: Spansk politi/AFP/NTB Scanpix.
PÅGREPET ETTER 20 ÅR: Søndag ble den etterlyste 55-åringen fra Nederland (foran med håndjern) pågrepet i skogen nord for Barcelona, mistenkt for drap på en 11 år gammel i hjemtraktene for 20 år siden. Foto: Spansk politi/AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gutten forsvant fra en sommerleir 10. august 1998 og ble funnet drept i skogen en kilometer unna dagen etter, i den sørøstre spissen av Nederland mot Belgia og Tyskland.

I 20 sammenhengende år har drapet på elleve år gamle Nicky Verstappen vært en av de mest omtalte, uløste drapssakene i Nederland.

Politiet, foreldrene og deres hjelpere har aldri gitt opp, og DNA-sporingen etter en gjerningsmann har vært den mest omfattende i nederlandsk politijakt noen gang.

21 500 menn har blitt spurt om å avgi frivillig DNA - 14 049 svarte ja.

BLE 11 ÅR GAMMEL: Nicky Verstappen var på sommerleir, forsvant og ble funnet drept en kilometer fra leirstedet i august 1998. Foto: Nederlandsk politi/EPA/NTB Scanpix.
BLE 11 ÅR GAMMEL: Nicky Verstappen var på sommerleir, forsvant og ble funnet drept en kilometer fra leirstedet i august 1998. Foto: Nederlandsk politi/EPA/NTB Scanpix. Vis mer

Og nå tror politiet at drapsmannen er pågrepet. Sist onsdag gikk nederlandsk politi ut med etterlysning med navn og bilde på en 55 år gammel mann fra den lille byen der Nicky ble drept - Brunssum i Limburg-regionen.

Søndag ble Joseph Brech pågrepet i en hyttegrend 50 kilometer nord for Barcelona i Spania.

Politiet taust

Ifølge nederlandske medier har 55-åringen gått med på å la seg utlevere til Nederland. For øvrig har politiet vært tause om hva han har sagt eller ikke.

I forbindelse med etterlysningen har politiet sagt at Brechs DNA er funnet på klærne til den drepte 11-åringen.

Det store temaet i nyhetssendingene mandag til statskringkasteren NOS - Nederlands NRK - er hvor mye et slik DNA-spor vil telle hvis ikke politiet kommer opp med andre bevis.

Brech var i politiavhør to ganger fordi han ble observert i skogsområdet der 11-åringen lå død, noen timer etter funnet.

Disse avhørene brakte ikke politiet nærmere en oppklaring da.

DNA-spor fra slektninger

Men 55-åringen var ikke blant de 14 049 mennene som sa ja til å avgi DNA seinere til tross for at han var spurt.

Men noen slektninger av Brech hadde DNA-profiler som pekte mot familietilknytning til DNA-sporene på 11-åringens klær.

Da Joseph Brech ble etterlyst av familien i april i år, tok politiet nye DNA-prøver i hans tomme bolig. Navnet hans sto fortsatt på blokka til etterforskerne.

55-åringen er en veltrent friluftsmann. Familien syntes ikke det var pussig da han fortalte i oktober i fjor da han ble borte en periode for å gå fjellturer i Frankrike.

Gjenkjent av landsmann

19. februar i år mistet familien kontakt, og i april gikk de ut med en savnetmelding.

22. august kom politiets etterlysning.

Det var en nederlandsk turist som gjenkjente Brech etter å ha hilst på han helt tilfeldig i hyttelandsbyen nord for Barcelona i sommer.

Turisten tipset først avisa De Telegraaf, som tipset videre til politiet.

Og der fortsetter oppmerksomheten om den mest kjente såkalte cold casen i Nederland de siste åra.

Hele Norges coronakart