Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her kan det være liv, mener astronomene

Planeten Wolf 1061c er den nærmeste der det kan være liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ferske astronomiske funnet er gjort av forskere ved University of New South Wales, og vil bli presentert i en kommende utgave av The Astrophysical Journal Letters.

Den røde dvergstjernen Wolf 1061 ligger 13,8 lysår fra vår sol, i stjernebildet Slangebæreren

Rundt stjernen sirkler tre planeter, blant dem Wolf 1031c.

Ifølge astronomer ved University of New South Wales (UNSW) er denne planeten den nærmeste planeten der det potensielt kan finnes liv.

Har «år», ikke «døgn» - Dette er et spesielt spennende funn, fordi alle de tre planetene har lav nok masse til at de potensielt kan ha en overflate av stein, sier Duncan Wright, forskningsleder ved UNSW.

- Den midterste planeten ligger i såkalt «beboelig sone» , der det er mulig for flytende vann, og til og med liv, å eksistere, sier Wright ifølge Science Alert.

Planeten har en masse på 4,3 ganger jordas, noe som antyder at tyngdekraften på planeten er sterkere.

«Året» på Wolf 1061c varer i 18 dager, som er tiden planeten bruker på å sirkle en gang rundt den røde dvergstjernen.

I BEBOELIG SONE: Området markert med grønt rundt stjernen Wold 1061, er av forskerne beregnet til å være potensielt beboelig. Planeten Wolf 1061c ligger langs den indre avgrensningen av den beboelige sonen. Foto: Xinhua/UNSW.
I BEBOELIG SONE: Området markert med grønt rundt stjernen Wold 1061, er av forskerne beregnet til å være potensielt beboelig. Planeten Wolf 1061c ligger langs den indre avgrensningen av den beboelige sonen. Foto: Xinhua/UNSW. Vis mer

Men planeten har ikke noe «døgn»: Fordi planeten ligger så nærme stjernen, mener forskerne at den ikke snurrer rundt sin egen akse, det vil si at den har en permanent dagside og en permanent nattside.

Dagsiden vil være svært varm, og nattsiden svært kald.

Rolig stjerne Planeten ligger mye nærmere stjernen enn vi ligger i forhold til vår sol, men fordi Wolf 1031 har en lavere overflatetempratur, mener forskerne at temperaturen på planeten kan være temperert.

Overflatetemperaturen på vår sol er 2500 grader varmere enn Wolf 1031.

- Dette funnet er spesielt interessant fordi denne stjernen er veldig rolig. Mange røde dverger er veldig aktive, sier Wright til ABC.

I arbeidet har forskerne blant annet brukt data fra European Southern Observatory's 3.6-meters teleskop i Chile.

Umulig å nå I 2014 oppdaget astronomene planeten Gliese 832c, som befinner seg 16 lysår fra jorda. Den ble da omtalt som den nærmeste planeten med potensielt liv.

Men Wolf 1031c, som nå er oppdaget, er altså 2,2 lysår nærmere, og har nå tatt over «tronen» som den nærmeste av mulige beboelige planeter man til nå har oppdaget.

Det har liten praktisk betydning: Avstanden på 13,8 lysår er lenger unna enn mennesket kan drømme om å reise innenfor vår teknologiske horisont:

13,8 LYSÅR: Stjernen ligger 13,8 lysår fra vår sol. Det er så langt at det er umulig å tenke seg å reise dit innenfor vår nåværende teknologiske horisont. Foto: Xinhua/UNSW
13,8 LYSÅR: Stjernen ligger 13,8 lysår fra vår sol. Det er så langt at det er umulig å tenke seg å reise dit innenfor vår nåværende teknologiske horisont. Foto: Xinhua/UNSW Vis mer

Det fjerneste menneskeskapte objektet som er sendt ut i verdensrommet, Voyager 1, som ble sendt ut i 1977, er nå omkring 17 lystimer vekk fra jorda.

Den beveger seg igjennom rommet med en fart på 17 kilometer i sekundet.

Med den farten vil Voyager bruke 17500 år på å tilbakelegge ett lysår, og 241.500 år på å nå fram til Wolf 1061, 13,8 lysår unna.

SER MOT ROMMET: I arbeidet med å forske på Wolf 1061-systemet, har forskerne blant annet brukt data samlet her, av European Southern Observatory's 3.6-meters teleskop i Chile.
SER MOT ROMMET: I arbeidet med å forske på Wolf 1061-systemet, har forskerne blant annet brukt data samlet her, av European Southern Observatory's 3.6-meters teleskop i Chile. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media