Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her kan du få hjelp

Mange har et rom eller en leilighet som de vil leie ut. Men hvem kan du stole på, og hvor i leiemarkedjungelen skal du lete etter svar. Dagbladet.no hjelper deg på vei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ukene som kommer vil det være rene Texas-tilstander i leiemarkedet, spesielt i Oslo og de andre storbyene her i landet. Prisnivået stiger jo nærmere skolestart man kommer, og da er det viktig å holde hodet kaldt.

- I Oslo må du regne med å betale mellom 5000 og 6000 kroner for en standard hybel på 15-20 kvadratmeter, sier Lars Aasen, daglig leder i Leieboerforeningen til Dagbladet.no.

Lær deg reglene

Han hører hver dag hårreisende kontraksforslag, presentert av utleiere som selv ikke har mye greie på lover og regler. Setter du derimot av litt tid til å lære deg reglene, har du plutselig en fordel når du starter jakten på et sted å bo.

I Oslo regnes det sentrale området alt innenfor Ring 2 - Kirkevei-ringen. Her må du regne med å betale dyrt. Utenfor Ring 2 er det noe billigere, men prisene synker ikke så veldig mye mer om du kommer lenger vekk fra sentrum.

Vil du dele bolig med noen blir det alltid rimligere. I tillegg blir det ofte mer sosialt. Du kan også spare penger ved å inngå avtaler om å passe barn eller måke snø for utleier, men husk alltid å avtale dette skriftelig. Hvis ikke, risikerer du bare krangling med huseier. Husk at utleier ikke kan kreve mer en seks måneders husleie i depositum.

Hvor får jeg hjelp?

Har du spørsmål om kontrakter eller andre ting rundt et leieforhold kan du kontakte forskjellige instanser.

Leieboerforeningen lbf@lbf.no er en organisasjon som kan hjlpe deg.

Unginfo, som finnes over store deler av landet, er en annen informasjonsbank.

JURK tilbyr juridisk rådgivning for kvinner.

JussBuss tilbyr råd for alle.

I Oslo og mange andre kommuner finnes det en advokatvakt. Her kan du få en halv time gratis rådgivning per sak. Husk å forbered deg godt før et slikt møte. Ha alle papirene i orden.

Anti-rasistisk senter har også en egen boliggruppe som svarer på spørsmål.

Forbrukerrådet svarer også på enkle spørsmål.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media