Her kan du følge solformørkelsen

- Ti solbriller utenpå hverandre hjelper ikke mot øyeskader. Send dine bilder til 2400@dagbladet.no!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Her kan du følge den spektakulære solformørkelsen - Universitetet oppdaterer situasjonen over Svalbard kontinuerlig.

Eksperter på syn og øyeskader advarer kraftig mot å stirre på formiddagens solformørkelse uten spesialbriller.

- Ti solbriller utenpå hverandre hjelper ingenting. Hvis du ikke allerede har skaffet deg de spesielle solformørkelsesbrillene, kan du stikke innom en jernvareforretning og skaffe sveisebriller med styrkegrad mellom 12 og 16. De skal ikke koste noe særlig mer enn en femtilapp, sier førstelektor og optiker Magne Helland ved Høgskolen i Buskerud til Dagbladet.no.

Han jobber ved avdeling for optometri og synsvitenskap, og ferske forskningsresultater fra øyeleger viser tydelig at solbetraktning ved formørkelser kan gi øyeskader.

- En flekk i synsbildet

- Hvis du stirrer mot solformørkelsen, risikerer du varig svekkelse av skarpsynet. Det arter seg som en liten sjenerende flekk som ligger utenpå synsbildet ditt hele tiden i etterkant. I tillegg kan selve synsskarpheten bli svekket, advarer Helland.

- Er det farlig å være utendørs i formiddag uten beskyttelsesbriller?

- Nei, men la for all del være å stirre rett mot sola. Noen få sekunder er nok til at det kan bli problemer , sier eksperten.

 SVALBARD KL. 11.44  Foto: STIG FOSS, UNIVERSITETSSENTERET PÅ SVALBARD/ASTRONOMI.NO
SVALBARD KL. 11.44 Foto: STIG FOSS, UNIVERSITETSSENTERET PÅ SVALBARD/ASTRONOMI.NO Vis mer

Her kan du se tidspunktene for når solformørkelsen kan ses der du er. Norsk Astronomisk Selskap har beregnet tidstidspunktene.

11.30-tiden

De første endringene i lyset kommer ved 10.30-tiden, klimaks et drøyt minutt rundt 11.30, og ved 12.30-tiden er begivenheten over.

Merker ikke noe på dagslyset
Det er første gang siden 30. juni 1954 at det blir total solformørkelse over norsk territorium.

Det største utslaget kommer over Kvitøya på Svalbard. Der blir det bekmørkt.

- Folk vil ikke merke noe særlig på dagslyset over fastlandet. Det blir kanskje litt mørkere i nord, sier førstelektor Knut Helland.

Her kan du se hvordan utslagene blir i ulike deler av landet.

Flere tusen mennesker er samlet i Frognerparken, og de aller største entusiastene er på plass i Novosibrisk i Russland og et SAS-fly over Kvitøya, som dro fra Gardermoen klokka 08 i morges.

Her kan du følge solformørkelsen

Levende bilder fra et av Forsvarets Orion-fly blir overført til storskjermen i Frognerparken noen minutter etter selve begivenheten.

Her kan du følge solformørkelsen
ADVARER: Førstelektor og optiker Magne Helland advarer på det sterkeste mot å stirre rett mot sola hvis du ikke har sveisebriller eller de spesielle solformørkelsesbrillene.
VENTER I SIBIR: De største astronomi-entusiastene i verden valgte seg Novsibirsk - Russlands tredje største by - til dagens solformørkelse. Der var værvarslene de beste for å få den store opplevelsen. Og meteorologene skuffet ikke.
SOLGTE BRILLER: Salget av solformørkelsesbriller gikk unna i Novosibirsk i Russland i formiddag.
SVALBARD KL. 11.51
SVALBARD KL. 12.01
VENTER I SIBIR II: En kvinne i Novosibrisk beskytter øynene mot dagens solformørkelse.
HAPPENING: Hvis du er i nærheten av Oslo, rekker du fortsatt å få med deg den store happeningen i Frognerparken i regi av Norsk Astronomisk Selskap og Knut Jørgen Røed Ødegaard. Flere tusen mennesker er på plass, og ved 11.30-tiden kan du se bilder på storskjermen fra et norsk Orion-fly av den første totale solformørkelsen over norsk område på 54 år.
SVALBARD KL. 11.18
SVALBARD KL. 11.36
SVALBARD KL. 12.13