NÅ KAN DU GÅ PÅ SKI: Snøen har kommet i så store mengder at det går an å spenne på seg skiene. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
NÅ KAN DU GÅ PÅ SKI: Snøen har kommet i så store mengder at det går an å spenne på seg skiene. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

Snøvær og skiføre

Her kan du gå på skitur i helga

Det meldes om snø og skiføre i store deler av landet i helga som kommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Skal vi tro meteorologene, vil det dermed bli gode muligheter for en skitur i helga.

- Det kom mye snø i natt, og nå har vi et nytt lavtrykk som nærmer seg Sør-Norge. Det gir nok enda mer snø i løpet av dagen, forteller vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt, Rannveig Oftedal Eikill.

KLARGJORT: Det er bare å boltre seg i skiløypene i Trysil. Foto: Anita Moen/Trysil.com
KLARGJORT: Det er bare å boltre seg i skiløypene i Trysil. Foto: Anita Moen/Trysil.com Vis mer

Med snøfall flere steder i landet er det altså snøvær og skiføre å glede seg over for mange.

- Det blir skimuligheter mange steder. I Hemsedal er det nå 23 centimeter, og i Oslo falt det rundt ti. Noen plasser har allerede en snødybde på opptil 30 centimeter, så man må ikke veldig langt oppover før man får skiføre, sier Oftedal Eikill.

- Klart til folk våkner i morgen

Det er dessuten ikke bare for Østlandet skigleden kommer, men også lenger nord.

- Det har kommet litt snø i Trøndelag og Nordland, men der er det ganske bart langs kysten. Men lenger nord i Nordland og i Troms bør det bli gode skiforhold, sier hun.

Lenger nord ser det også bra ut med tanke på føret. I Tromsø har Tromsø bydrift preppet til sammen ti mil med løyper.

- Vi har tråkket opp i dag, også har det snødd litt siden det, så vi fortsetter i morgen tidlig. I morgen er det meldt bra, så det blir vel en stor utfart. Men det skal bli klart til folk våkner og drar ut, forsikrer driftsleder Tor Arne Andreassen.

I Trondheim har kunstsnø gjort skiløypene mulig i Granåsen siden 17. november, men de har også begynt prepareringen for ekte snø.

- Det kom jo en del snø i starten av denne uka, så vi har vært gjennom alle løypetraseene med grunnpreparering. Det er ikke løyper overalt, men det er gode skøytemuligheter, forteller driftsplanlegger i Trondheim kommune, Heidi Arnesen.

«Winter wonderland!»

KOMMER SEG: I Oslomarka pakkes skiløypene. Foto: Jonathan Roll/Skiforeningen Oslo
KOMMER SEG: I Oslomarka pakkes skiløypene. Foto: Jonathan Roll/Skiforeningen Oslo Vis mer

Landets skisentre har også fått med seg værvarselet, og er i full gang med forberedelsene.

- I første omgang er vi i gang med å pakke, altså presse snøen ned for å lage en såle. Det har ikke kommet så fryktelig mye ennå, så hvis vi hadde kjørt ut med scooter og sporsetter hadde det bare blitt grus, forteller løypesjef i Skiforeningen i Oslo, Hege Blichfeldt Sheriff.

Hun understreker at føret ennå ikke er helt grusfritt, så hun anbefaler å være forsiktig på enkelte steder.

- Det er løyper på jevnt underlag, og man burde kanskje helst bruke gamle ski som tåler noen riper, og ikke vær redd for at det stikker opp noe her og der, sier hun.

Også i Hemsedal er snøen kommet - muligens for å bli.

- Her er det «winter wonderland»! På verandarekkverket mitt ligger det en 25 centimeter med nysnø nå, rapporterer Richard Taraldsen, daglig leder for destinasjon Hemsedal.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ÅTTE CENTIMETER: Finkornet, lett snø pakkes og rulles med matte på Brovoll. Foto: Jarle Jensen/Skiforeningen Oslo
ÅTTE CENTIMETER: Finkornet, lett snø pakkes og rulles med matte på Brovoll. Foto: Jarle Jensen/Skiforeningen Oslo Vis mer

Kunstsnø

Der har de hatt kunstsnø ute som har lagt til rette for noen kilometer med løyper allerede, men med nysnø kan de lage mer.

- Det har ikke vært nok villsnø til å åpne egne langrennsløyper eller alpinbakker, men det er et tilskudd til kunstsnøen, og gjør at vi har kunnet rille løypene i langrennssporene. Når det kommer enda et lite dryss, så kan vi raskt åpne flere nye kilometer, forteller han.

I Trysil er situasjonen også snørik. Johan Swärd har ansvaret for langrennsløyper, og forteller at de har hatt åpent helt siden siste helga i oktober.

- Det har kommet ganske bra med snø oppe i høyden, med fine skiforhold og riktig vinterføre. Vi har lagret 35 000 kubikkmeter med snø fra i fjor, og har dratt ut 6,5 kilometers langrennsspor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer