Her kan E.coli-bakterien finnes

Mattilsynet ut med liste over risikofylte matvarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Her leter Mattilsynet og Folkehelseinstituttet etter E.coli-smitte:

Krydder og urter, frukt og grønt, snacks, godteri, salami, spekemat/skinke, ost, yoghurt, desserter/iskrem, tørket frukt/bær, musli, nøtter og frø.

- Dette er produkter som er spiseklare og normalt ikke varmebehandles av forbrukeren. Et annet aspekt i etterforskningsarbeidet er kontakt med dyr og fugler fra barnas nærmiljø, sier Randi Edvardsen, seksjonssjef i Mattilsynet, i en pressemelding.

Siden januar i år er det påvist E.coli-smitte blant seks barn og en tenåring i Norge.

INTENSIVERER ARBEIDET: Mattilsynet har nå satt inn ytterligere tre fagpersoner i jakten på E.coli-smitten, ifølge Turid Berglund, seksjonsrådgiver i Mattilsynet. (Foto: Privat)
INTENSIVERER ARBEIDET: Mattilsynet har nå satt inn ytterligere tre fagpersoner i jakten på E.coli-smitten, ifølge Turid Berglund, seksjonsrådgiver i Mattilsynet. (Foto: Privat) Vis mer

- Vi jobber ut ifra teorien om at alle sykdomstilfellene kan stamme fra den samme smittekilden og at denne kan være mat. I og med at smitten er registrert over så lang tid, ser vi det som svært lite sannsynlig at den stammer fra fersk mat, sier Turid Berglund, seniorrådgiver i seksjon for animalsk mat i Mattilsynet.

Kan gi opp

Fra og med i går ble tre nye fagfolk fra Mattilsynet med i kampen for å finne smittekilden.

- Vi trapper opp i innspurten i håp om å gjøre et gjennombrudd. Men vi kan ikke holde på evig. Den opptrappede innspurten vil vare i 14 dager. Hvis vi verken er nærmere smittekilden eller ser nye utbrudd av smitte, må vi vurdere å gi opp etterforskningen på et tidspunkt, sier Berglund.

Hun forklarer at det så langt har vært svært vanskelig å finne noen klare fellesnevnere for barna som er blitt syke.