<strong>KAN SKAPE NYE STATER:</strong> Eksperter Dagbladet har snakket med mener dommen som slår fast at Kosovos uavhengighet ikke er i strid med folkeretten kan brukes av utbrytergrupper. Dette er eksempler på områder der utbrytergrupper kan utnytte dagens dom. Grafikk: Google Maps/Dagbladet
KAN SKAPE NYE STATER: Eksperter Dagbladet har snakket med mener dommen som slår fast at Kosovos uavhengighet ikke er i strid med folkeretten kan brukes av utbrytergrupper. Dette er eksempler på områder der utbrytergrupper kan utnytte dagens dom. Grafikk: Google Maps/Dagbladet Vis mer

Her kan FN-dommen skape nye stater

Eksperter Dagbladet har snakket med mener dommen som slår fast at Kosovos uavhengighet ikke er i strid med folkeretten kan brukes av utbrytergrupper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): I ettermiddag kom dommen fra Den internasjonale domstolen i Haag, ICJ, som slår fast at Kosovos uavhengighet ikke er i strid med folkeretten.

Den ikke-bindende avgjørelsen vil trolig føre til at flere stater anerkjenner Kosovo som uavhengig stat, og vil gjøre det lettere for Kosovo å bli medlem av FN. ICJ (International Court of Justice) er FNs øverste juridiske organ for behandling av konflikter mellom stater. Dommen kan også bli starten på et massivt krav om anerkjennelse for flere utbrytergrupper i andre konfliktområder i verden.

- Mildt sagt er dommen svært interessant. Selv om dommen ikke er bindende, må den respekteres. Jeg har ikke hatt anledning til å lese domspremissene, men det kan ligge mange interessante premisser i den, sier Thorvald Stoltenberg, som har lang erfaring fra Balkan, både privat og i flere forskjellige diplomatiske og politiske roller.

- Kan brukes av mange Før domstolens vurdering ble kunngjort torsdag ettermiddag, hevdet Serbias utenriksminister Vuk Jeremic, ifølge NTB, at «ingen grenser ville være trygge» om domstolen ga støtte til Kosovos løsrivelse. 69 land hadde før torsdagens uttalelse anerkjent Kosovo som selvstendig stat. Norge var blandt de første landene som anerkjente Kosovo. Det skjedde allerede 20. februar 2008, tre dager etter at Kosovo erklærte seg som uavhengig av Serbia.

<strong>FÅR KONSEKVENSER:</strong> Thorvald Stoltenberg sier at dommen kan bli brukt av mange utbrytergrupper i verden.  Foto:  Asbjørn Svarstad
FÅR KONSEKVENSER: Thorvald Stoltenberg sier at dommen kan bli brukt av mange utbrytergrupper i verden. Foto: Asbjørn Svarstad Vis mer

- Jeg går ut ifra at den serbiske utenriksministeren har ment at en slik dom vil berøre mange grenser rundt om i verden.
Det kan ligge interessante nyanser i dommen, men uansett vil en slik dom kunne brukes av mange grupper forskjellige steder i verden, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, sier at dommen reiser en interessant problematikk, ikke minst sett med russiske øyne.

- Putins argument - Russlands statsminister Vladimir Putin har hatt et et godt argument når han har snakket om vestens manglende anerkjennelse av Abkhasia og Sør-Ossetia, utbryterområdene fra Georgia i det sørlige Kaukasus, sier Aarebrot til Dagbladet.

- Vi kan også trekke inn Tsjetsjenia, men det er vel liten grunn til å tro at Putin ønsker mer fokus på den konflikten. Analogien fra Kosovo kan også trekkes mot Vest-Sahara og Somaliland. Det skal bli svært interessant å se hvordan dommen vil bli brukt, mener han.

Kartets eksempler

• Abkhasia
• Sør-Ossetia
• Transnistria
• Tsjetsjenia
• Nord-Kypros
• Baskeland
• Vest-Sahara
• Somaliland

Både FN og Haag-domstolen har fordømt Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara, men Marokko nekter å trekke seg ut etter å ha hatt styrker i landet i over tretti år. I 1991 erklærte folket av Somaliland seg uavhengig fra Somalia. Et tiår senere ble det avholdt en folkeavstemning hvor befolkningen skulle ta stilling til spørsmålet om selvstendighet. Hele 97 prosent stemte for fortsatt selvstendighet, og valget ble anerkjent som rettferdig og fritt.

- Følges med argusøyne Ekspert på DeFacto-stater, professor Pål Kolstø ved Universitet i Oslo, mener de ikke-anerkjente statene rundt om i verden følger nøye med på hva som nå skjer på Balkan.

- Sør-Ossetia, Abkhasia, Transnistria, Nord-Kypros og Vest-Sahara er eksempler på dette. De følger nok situasjonen med argusøyne, og det er ikke urimelig å trekke paraleller med situasjonen i Kosovo, mener Kolstø.

- Men jeg vil tvile på at dem på bakgrunn av domstolens uttalelse i dag vil få gjennomslag i det internasjonale samfunnet.

<strong>INTERESSANT:</strong> Professor Frank Aarebrot sier at dommen reiser en interessant problematikk, sett med russiske øyne. Foto: Chris Kyllingmark
INTERESSANT: Professor Frank Aarebrot sier at dommen reiser en interessant problematikk, sett med russiske øyne. Foto: Chris Kyllingmark Vis mer

- I tillegg er det en knippe grupper som ønsker å opprette egen stat, men som ikke vil få det så lenge moderlandet har kontroll. Det vil være uinteressant for dem å bruke dommen som argument, mener Kolstø.

- Stor seier - Avgjørelsen betyr at kosovoalbanerne har fått gjennomslag for at erklæringen i 2008 ikke er i strid med folkeretten. Det er en stor seier for kosovoalbanerne og et tilsvarende nederlag for serberne, sier Balkan-ekspert Svein Mønnesland, professor ved Universitetet i Oslo.

Han tror Haag-domstolens uttalelse om Kosovo vil føre til en mer stabil situasjon på Balkan.

- Det vil sikkert føre til opptøyer og sammenstøt, kanskje spesielt blant serberne i Kosovo som føler seg utsatt. De hadde nok håpet på et annet utfall, sier Mønnesland.

<strong>STOR SEIER:</strong> - Dommen er en stor seier for kosovoalbanerne, sier Balkan-ekspert Svein Mønnesland. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
STOR SEIER: - Dommen er en stor seier for kosovoalbanerne, sier Balkan-ekspert Svein Mønnesland. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

- Jeg tror ikke eventuelle opptøyer vil skje over en lang tid, og jeg tror situasjonen vil roe seg nå som den er avklart.

Mønnesland mener det viktige nå er hva de serbiske politikerne i Beograd vil gjøre.

- Ikke for alle minoriteter - De gikk i forkant ut og sa at Serbia ville vinne kampen i domstolen, men nå må de takle situasjonen slik at det ikke skjer en oppblomstring av ekstrem nasjonalisme. Det blir ikke lett.

Han er glad for at uttalelsen veide i Kosovos retning, og mener det motsatte ville ført til at situasjonen fremdeles ville vært uløst og ustabil.

<strong>LANG PROSESS:</strong> Seniorrådgiver Karsten Friis i NUPI sier at Kosovo har vunnet fram etter en lang internasjonal prosess, ledet av FN.

Foto: Mottatt på pictures
LANG PROSESS: Seniorrådgiver Karsten Friis i NUPI sier at Kosovo har vunnet fram etter en lang internasjonal prosess, ledet av FN. Foto: Mottatt på pictures Vis mer

Svein Mønnesland mener andre minoriteter ikke kan bruke domstolens uttalelse som argument.

- Jeg tror ikke det holder. Kosovo har vært i en unik politisk situasjon siden etter krigen i 1999, og helt til de ble overtatt av FN, NATO og til dels EU. Det er ikke andre områder som har den samme situasjonen, sier han.

- Langvarig prosess Seniorrådgiver Karsten Friis ved NUPI tolker dommen slik at en anerkjennelse av Kosovo ikke er et brudd på folkeretten fordi det har pågått en langvarig internasjonal prosess, i FN-regi.

- Det samme har ikke vært tilfelle i Abkhasia og Sør-Ossetia, eller Baskerland for den saks skyld. Det er vanskelig å finne klare paralleller fra Kosovo til andre utbrytergrupper. Det måtte være Øst-Timor, men det er blitt anerkjent som eget land. Jeg tviler ikke på at noen vil bruke avgjørelsen til sin fordel, men det er ikke klare premisser for det i dommen, sier Friis.

Fakta om Kosovo

• Kosovo er et område på Balkan som 17. februar 2008 erklærte seg som selvstendig republikk, uavhengig av Serbia.

• Hovedstaden er Pristina, og rundt 90 prosent av den 2 millioner store befolkningen er albanere og snakker albansk. Mindretallet består først og fremst av serbere.

• Serbia bestred umiddelbart Kosovos løsrivelse og insisterer på at Kosovo fortsatt er en del av Serbia.

• Kosovo var fram til avslutningen av Kosovokrigen i juni 1999 formelt en serbisk provins. Men Sikkerhetsrådets resolusjon 1244 om Kosovo forholder seg bare til Den føderale republikken Jugoslavia (Serbia og Montenegro), som senere er gått i oppløsning.

• Kosovo tilhørte det osmanske rike til 1913.

• Ved nyordningen av Jugoslavia 1946 ble provinsen Kosovo (albansk: Kosova) opprettet med tanke på den albanske minoriteten.

• I 1974 ble Kosovo en autonom provins innenfor Serbia og fikk omtrent like utstrakt selvstyre som republikkene.

(Kilder: Store norske leksikon, Sikkerhetsrådets resolusjon 1244, Wikipedia) (©NTB)

Han tror ikke russerne vil anerkjenne dommen over natta.

- Russerne vil kanskje godta dette på sikt, men da må de helt sikkert ha noe igjen. Det mest interessante nå er å se om flere EU-land vil anerkjenne Kosovo. Med et tilstrekkelig antall land som gir sin anerkjennelse, foreligger det bestemmelser som gjør at FNs sikkerhetsråd vil måtte gi sin anerkjennelse, sier Karsten Friis.

Disse landene har anerkjent Kosovo

• Europa (33): Albania, Belgia, Bulgaria, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Irland, Island, Italia, Kroatia, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Makedonia, Malta, Monaco, Montenegro, Nederland, Norge, Polen, Portugal, San Marino, Sveit, Slovenia, Storbritannia, Sverige, Tsjekkia, Tyrkia, Tyskland, Ungarn og Østerrike.

• Afrika (10): Burkina Faso, Djibouti, Gambia, Liberia, Malawi, Mauritania, Senegal, Sierra Leone, Somalia og Swaziland.

• Nord-Amerika (5): Belize, Costa Rica, Canada, Panama og USA.

• Sør-Amerika (2): Colombia og Peru.

• Asia (8): Afghanistan, Bahrain, De forente arabiske emirater, Japan, Jordan, Malaysia, Saudi-Arabia og Sør-Korea.

• Oseania (11): Australia, Den dominikanske republikk, Komorene, Maldivene, Marshall-øyene, Mikronesia, New Zealand, Palau, Nauru, Samoa og Vanuatu.

(Kilde: TT) (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer