Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her kan Fredriksen håve inn nye milliarder på laks

John Fredriksen sitter med eventyrlig gevinst etter tidenes raid i laksebransjen. I dag feirer han når Marine Harvest blir notert på børsen i New York.

LAKS: John Fredriksen har en enorm gevinst i Marine Harvest. Nå blir selskapet børsnotert i New York.  Foto. Nina Hansen / Dagbladet
LAKS: John Fredriksen har en enorm gevinst i Marine Harvest. Nå blir selskapet børsnotert i New York. Foto. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Sammen med styreleder Ole Eirik Lerøy og deler av ledelsen i Marine Harvest skal konsernsjef Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest i dag ringe i åpningsbjellen på New York-børsen.

- Dette er en stor dag for Marine Harvest og for norsk lakseoppdrett, sier Aarskog i en børsmelding tirsdag morgen.

I forkant av noteringen på børsen i New York tirsdag stiger Marine Harvest 2 prosent på Oslo Børs.

En Sunnmøring sier det som det er Aarskog kan skryte av at Marine Harvest er verdens ledende sjømatselskap og det første akvakulturselskapet som noteres på New York-børsen. Selskapet kontrollerer om lag 22 prosent av den globale produksjonen av atlantisk laks, den mest industrialiserte om kommersielt utviklede akvakulturarten.

- Ifølge FN må verden produsere 70 prosent mer mat innen 2050. Så mye som 70 prosent av jorden er dekket av vann, men bare seks prosent av verdens proteinproduksjon kommer fra havet i dag. Potensialet er enormt, sier Aarskog.

Det opplyses om at Marine Harvest har valgt «leading the blue revolution" som sin visjon.

Selskapet ønsker å være en leder innen produksjon av sjømat.

Fiskebruk vs. landbruk - Vår visjon er å lede den blå revolusjonen. Dette handler om det samme som skjedde for fem tusen år siden med landbruket, da folk gikk fra å være jegere og samlere til å bli bønder. Vi ønsker å gjøre akvakultur like stor, og større, enn landbruk, sier Aarskog.

Aarskog ser en rekke fordeler ved å være notert på New York-børsen.

- Noteringen gir oss en større eksponering overfor det amerikanske investormiljøet, inkludert de som ikke kan gjøre investeringer i Norge. I tillegg vil vi nå bli sammenlignet med proteinprodusenter på New York-børsen. Disse selskapene er generelt større enn Marine Harvest, men vi har store fortrinn når det kommer til marginer og vekstprognoser, legger Aarskog til.

- Det vil også være en fordel å ha en valuta som kan brukes i fremtidige konsolideringer i næringen. Vi har et godt utgangspunkt med en markedsverdi på fem milliarder amerikanske dollar og en eierandel på om lag 22 % av den globale produksjonen av atlantisk laks, sier Aarskog i børsmeldingen.

John Fredriksen håver inn John Fredriksen, som gjennom Geveran Trading nå eier over 31 prosent av Marine Harvest, sitter selv med en ren gevinst på nærmere 8,5 milliarder kroner, ifølge Finansavisens beregninger.

Marine Harvest inntar en sidenotering på New York-børsen med en prising på rekordhøye 31 milliarder norske kroner.

De neste to årene spår analytikerne at laksegiganten vil pøse ut totalt seks milliarder i utbytte til eierne. Og av det kan John Fredriksen stikke av med en knapp tredjedel.

Flere nyheter Ser 40 prosent fall for Apple
Sissener benyttet børsfall til aksjekjøp
— Det er mange billige aksjer på børsen nå

LAKS: Konsernsjef Alf- Helge Aarskog i Marine Harvest kan skryte av at selskapet er verdens ledende sjømatselskap. Foto: Morten Holm / SCANPIX
LAKS: Konsernsjef Alf- Helge Aarskog i Marine Harvest kan skryte av at selskapet er verdens ledende sjømatselskap. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!