Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her kan gradestokken bikke 20 varmegrader

Det blir svært variert vær i landet de kommende dagene. Noen kan se fram mot sol og varme, mens andre må belage seg på enda mer snø.

VÅR: Det blir vår for alvor i store deler av landet de kommende dagene. Her fra Sørenga i Oslo. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
VÅR: Det blir vår for alvor i store deler av landet de kommende dagene. Her fra Sørenga i Oslo. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter en lang, kald og snøfylt vinter, er en etterlengtet vår endelig i anmarsj, for store deler av landet.

Mens noen kan se fram til solfylte og varme dager, må andre belage seg på mer snø og kaldere vær.

Solid høytrykk

- Fra Trondheim og sørover er det et solid høytrykk. Det blir liggende gjennom hele helga, sier statsmeteorolog Vibeke Thynes.

Midt-Norge får skyfritt vær og temperaturer over ti grader på dagtid. På natta vil temperaturene ligge ned mot null.

Også Vestlandet kan se fram mot en solfylt og fin vårhelg.

- Vestlandet får en kjempefin lørdag. Østavinden minker inn mot helga, så det blir mindre vind og fine temperaturer. Det ville ligge godt over 15 grader og her er det muligheter for å se 20-tallet på gradestokken, sier Thynes.

Det er Hordaland og Rogaland som får det varmeste været i helga.

20 varmegrader

Østlandet får relativt fint vær i helga, men må nøye seg med mindre sol og lavere temperaturer.

- I sør får vi opp et svakt lavtrykkssystem på søndag. Dette bryter opp høytrykksværet og søndag blir det mer skyer og spredt regn, sier Thynes.

Men Østlendingene kan allerede begynne å se fram mot neste uke. Da kommer varme luftmasser innover landet og det kan fort bli 20 varmegrader.

- Etter helga kommer høytrykket tilbake med enda mildere luft. Her blir det heller ikke nattefrost, så da blir det snøsmelting døgnet rundt, forklarer Thynes.

Når varmen kommer til Østlandet, er festen over på Vestlandet for denne gang.

- Neste uke blir det langt kaldere på Vestlandet. I tillegg er det kaldt i Nordsjøen, noe som gir tåke langs kysten.

Mer snø

Nord-Norge har en fin helg å se fram mot, men så snur det.

- Det har vært høytrykkspreget i nord og i helga blir det fine forhold med mildere luft og litt tørrere vær. Temperaturene kan komme opp i åtte grader på det varmeste, men det er litt avhengig av om det blir pålandsvind.

På andre siden av helga etablerer det seg et lavtrykk og bygevær i nord.

- Vinteren kommer tilbake i de nordligste delene. Det blir regn, snø og skyet vær, sier Thynes.

Flom

Faren for stor vårflom er fortsatt overhengende, og den er størst i Sør-Norge, Finnmark og Nord-Troms. NVE ber folk om å forberede seg.

- På grunn av årets snømengder er det større sannsynlighet enn normalt for stor vårflom i Sør-Norge, sier hydrolog og flomvarsler i NVE, Inger Karin Engen, i en pressemelding.

Ved flere vassdrag i Sør- og Nord-Norge er det nå mer enn 50 prosents sannsynlighet for at flommen vil overstige oransje farenivå, som vil si flom som kan medføre alvorlige skader, skriver NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!