Her kan hvem som helst kontrollere vaskeanlegget til lokaltogene i Stockholm

Ble varslet om sikkerhetshull i sommer, ingenting ble gjort.

STYRINGSSYSTEM: Dette skjermbildet viser en del av det Internett-tilkoblede styringssystemet til et vaskeanlegg som tilhører Storstockholms Lokaltrafik AB. Systemet var i lang tid bare beskyttet med standard brukernavn og passord.
STYRINGSSYSTEM: Dette skjermbildet viser en del av det Internett-tilkoblede styringssystemet til et vaskeanlegg som tilhører Storstockholms Lokaltrafik AB. Systemet var i lang tid bare beskyttet med standard brukernavn og passord. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For snart tre år siden fikk Storstockholms Lokalatrafik (SL), selskapet som styrer kollektivtrafikken i og rundt Stockholm, en ny togvaskemaskin.

Det 120 meter lange vaskeanlegget, som er lokalisert i Södertalje, har kapasitet til å vaske et 107 meter langt tog på 15 minutter, ved bruk av børster og ulike kjemikaler.

Lett tilgjengelig Direktøren i det finske leverandørselskapet Tammermatic beskriver systemet som «verdens mest avanserte og effektive togvask-teknologi» på selskapets hjemmesider.

I den samme omtalen står det at maskinen er koblet til Tammermatics fjernstyringssystem, i tilfelle det skulle oppstå problemer.

Men styringspanelet til vaskemaskinen har også ligget tilgjengelig på Internett for alle andre, kun beskyttet med standard brukernavn og passord.

Ble varslet Dagbladet har fått tilsendt et skjermbilde av panelet fra en leser, som også varslet SL om problemet i sommer. Dagbladet har sett e-postutvekslingen, hvor SL i slutten av juni skriver:

- Vi har fått beskjed av Tammermatic om at problemet har blitt løst, og at de vil endre sine rutiner for å forsikre seg om at noe lignende aldri vil skje igjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer