BØRS: Jack Ma grunnla Alibaba i 1999. Nå vil han børsnotere selskapet i New York. AFP PHOTO
BØRS: Jack Ma grunnla Alibaba i 1999. Nå vil han børsnotere selskapet i New York. AFP PHOTOVis mer

Her kan hver ansatt være verdt 69 millioner kroner

Det kinesiske tech selskapet Alibaba kan være verdt 2,5 ganger Statoil og de to gründerne kan ha aksjer for 181 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Alibaba har søkt om å bli børsnotert i New York. Det er ennå ikke klart om det blir på NYSE eller på Nasdaq. Uansett ser det ut til å kunne bli en tech-debut uten sidestykke.

Selskapet som ble grunnlagt i 1996 hjemme i leiligheten til Jack Ma i Hangzhou, Kina, er kanskje allerede verdens største ehandelsselskap, med hele 21.000 medarbeidere.

Verdien på selskapet antydes ifølge Reuters å bli 160 milliarder dollar, tilsvarende 950 milliarder kroner, når det børsnoteres. Analytikere mener imidlertid, ifølge Wall Street Journal, at verdien kan være på hele 245 milliarder kroner, tilsvarende 1450 milliarder kroner.

I så fall tilsvarer det en verdi per hode i selskapet på 69 millioner kroner.

Aksjer for 181 milliarder? Selskapets største aksjonærer er Softbank med 34,4 prosent, Yahoo med 22,6 prosent og grunnleggerne Jack Ma med 8,9 prosent og Joseph Tsai med 3,6 prosent.

Hvis verdien blir 950 milliarder kroner vil de to grunnleggerne sitter med aksjer i Alibaba til en verdi av henholdsvis 85 og 34 milliarder kroner. Da vil Ma også være blant kinas tre rikeste.

Men blir verdien 1.450 milliarder kroner sitter de to gründerne med aksjer for henholdsvis 129 og 52 milliarder kroner.

Et par hundre ansatte kan også regne med å havne meget høyt på listen over de rikeste i sine nabolag i Hangzhou. Reuters melder at det kan være rundt 100 medabreidere med opsjonspakker som kan gi dem flere titalls millioner dollar i formue.

Vil selge litt? Gründerne kommer etter alt å dømme til å selge en del aksjer i forbindelse med børsnoteringen, men hvor mange aksjer de største aksjonærene vil selge er ennå ikke klart. Selskapet har imidlertid søkt det amerikanske finanstilsynet om å få selge aksjer for en milliard dollar i forbindelse med noteringen.

Selskapet vil ikke yppe seg med de mest verdifulle selskapene i verden, men nærmer seg kanskje, eller passerer, selskaper som Oracle på 184 milliarder dollar og facebook med en børsverdi på 157 milliarder dollar.

Til sammenligning kan det nevnes at Microsoft har en børsverdi på 325 milliarder dollar og at Google har en børsverdi på 358 milliarder dollar.

Statoil er verdt 100 milliarder Apple er selskapet med høyest børsverdi, foran ExxonMobil. De to er verdsatt til henholdsvis 518 og 442 milliarder dollar, tilsvarende knapt 3.100 og 2.600 milliarder kroner.

Statoil har til sammenligning en børsverdi på 100 milliarder dollar, tilsvarende knapt 590 milliarder kroner, mens den samlede verdien av alle aksjene på Oslo Børs er på 345 milliarder kroner, tilsvarende 2.050 milliarder kroner.

Ehandelsselskapet Amazon verdsettes til 143 milliarder dollar, mens eBay har en børsverdi på "bare" 66 milliarder dollar.

Alibaba er en gigant og står allerede for 80 prosent av online handelen i Kina, som ifølge iResearch i år kan utgjøre 394 milliarder dollar, tilsvarende knapt 2.400 milliarder kroner.

Flere nyheter Statoil kan cashe inn over 20 milliarder
Sunnmøringer til topps på børsen
Eks-ansatte sitter fast med aksjer

BØRS: Alibaba skal nå børsnoteres i New York og kan bli tidenes børsdebut. (AP Photo)
BØRS: Alibaba skal nå børsnoteres i New York og kan bli tidenes børsdebut. (AP Photo) Vis mer