FØLGER MED: Kim Jong-Un fotografert i det han følger med på satelittens angivelige ferd rundt jorda. Foto: REUTERS/KCNA/NTB scanpix
FØLGER MED: Kim Jong-Un fotografert i det han følger med på satelittens angivelige ferd rundt jorda. Foto: REUTERS/KCNA/NTB scanpixVis mer

Her kan Kim konstatere at raketten er oppe i lufta

Tok seg en PR-blås.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Koreas nylige rakettoppskyting er sett på som en viktig PR-seier for landets diktator Kim Jong-Un. Som seg hør og bør i PR-sammenhenger er det nå også frigitt bilder av diktatoren som inspiserer satellittens ferd rundt jorda.

Samtidig lover nordkoreanerne nye oppskytninger, etter å ha feiret den vellykkede testen. Soldater og sivile lovpriser den ungdommelige lederen Kim Jong-uns «uendelige visdom».

Klarsignalet Kim skal personlig ha gitt det endelige klarsignalet for at raketten kunne sendes av gårde. Hundretusenvis av soldater og sivile samlet seg fredag i sentrum av Nord-Koreas hovedstad Pyongyang for å feire oppskytingen som skjedde to dager tidligere.

Statlig nordkoreansk fjernsyn viste enorme menneskemengder på Kim Il-sung-plassen som jublet og klappet mens de lyttet til taler om den vellykkede oppskytingen. Talerne lovpriste også «motet og visdommen» til Kim Jong-un.

En rekke land har gått ut og fordømt handlingen, etter at Nord-Korea i går skjøt opp raketten, til tross for internasjonale advarsler.

  - Provoserende handling USA har kalt det en veldig «provoserende handling som truer regional sikkerhet», mens FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier det er et klart brudd på FN-resolusjonen. Japan ba om et krisemøte i Sikkerhetsrådet.

Kina derimot, valgte er litt mer forsiktig tilnærming til oppskytingen. Hong Lei, talsmann fot det kinesiske utenriksdepartementet, uttrykte beklagelse over at Nord-Korea har valgt å skyte opp raketten til tross for advarslene.

- Vi håper de relevante partene holder seg i ro for å opprettholde fred og stabilitet på den koreanske halvøy, sier han.

FNs sikkerhetsråd har advart Nord-Korea mot flere oppskytninger og varslet straffetiltak.

Diktatoren Kim Jong-Un står fast på at det nordkoreanske rakettprogrammet skal fortsette, til tross for internasjonal fordømmelse av oppskytingen og trusler om nye sanksjoner. Han hevder at landet trenger å fortsette å sende opp satellitter for å utvikle landets vitenskap, teknologi og økonomi.

Verdenssamfunnet mistenker imidlertid Nord-Korea for å utvikle raketter som kan bære atomvåpen.

GA BESKJEDEN: Dette bildet skal vise Kim Jong-Un i det han ga beskjeden om å gjennomføre oppskytingen. Foto: AFP / KCNA via KNS / NTB scanpix
GA BESKJEDEN: Dette bildet skal vise Kim Jong-Un i det han ga beskjeden om å gjennomføre oppskytingen. Foto: AFP / KCNA via KNS / NTB scanpix Vis mer