AKSJON MOT RUSSERE:  Her er krateret etter bomben som drepte 18 mennesker i Maria Amelies gamle hjemby Vladikavkaz 10. september i fjor. Allerede i morgen kan Maria Amelie være tilbake, for første gang på 13 år. FOTO: KAZBEK BASAYEV, REUTERS/SCANPIX.
AKSJON MOT RUSSERE: Her er krateret etter bomben som drepte 18 mennesker i Maria Amelies gamle hjemby Vladikavkaz 10. september i fjor. Allerede i morgen kan Maria Amelie være tilbake, for første gang på 13 år. FOTO: KAZBEK BASAYEV, REUTERS/SCANPIX. Vis mer

Her kan Maria Amelie være tilbake i morgen

18 drept i selvmordsangrep mot russere i september i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Både advokat Brynjulf Risnes og kjæresten Eivind Trædal frykter at Maria Amelie (25) blir sendt ut av landet og til Russland når flytrafikken ut fra Gardermoen starter klokka 06 i morgen tidlig - selv om det første direkteflyet til Moskva ikke går før på ettermiddagen.

En fødselsattest er eneste papir hun har med seg.

Fredag fikk både Risnes og Maria Amelie beskjed om at hun måtte pakke og være reiseklar. Politiets utlendingsenhet orienterte om at 14 dagers ventetid, slik politiadvokat Rolf Odner antydet i Oslo tingrett, ikke måtte forstås bokstavelig.

Siste møte Siden har ikke politiet kommet med noen informasjoner.  Eivind Trædal traff Maria Amelie på Trandum klokka 14 i ettermiddag, og han er forberedt på at det kan være for siste gang på lenge.

- Hun har det veldig fælt, sier kjæresten til Dagbladet.

Samtidig bekrefter advokat Brynjulf Risnes mer om Maria Amelies bakgrunn enn det som tidligere har vært kjent i norsk offentlighet og fra torsdagens fengslingsmøte i Oslo tingrett.

- Veldig komplisert - Slik situasjonen er nå, ender hun opp som papirløs i Russland. Det er en veldig komplisert situasjon, basert på på de erfaringene jeg selv har etter mange års jobbing med russiske forhold og slik Helsingforskomiteen kjenner forholdene i dag, sier Risnes til politiet.

For slik praksis er i Russland, vil ikke Maria Amelie få sjansen til å bli i Moskva, men bli sendt til foreldrenes tidligere hjemby i Nord-Ossetia.

- Den eneste sjansen nå er at Regjeringen svært raskt gjør om reglene, slik Aftenposten omtaler i dag, slik at utlendinger som kom til Norge som mindreårige, kan søke arbeidstillatelse fra Norge uten å reise til det opprinnelige hjemlandet, sier Risnes til Dagbladet.

Han opplyser at Maria og foreldrene bodde i Nord-Ossetias hovedstad Vladikavkaz, en by med 300 000 innbyggere, fram til hun var 12 år gammel. Da ble hun sendt til slektninger i Moskva på grunn av trusler.

Hat mot russervennlige Før hun kom til Norge som 16-åring levde hun i skjul i Moskva og omegn, i Kiev og Jalta og halvannet år i Finland sammen med foreldrene, som fortatt lever i skjul i Norge.

- Maria kjenner ikke et menneske i Vladikavkaz.

Nord-Ossetia
er ikke så politisk turbulent som naborepublikkene Tsjetstsjenia og Ingusjetia. Faren i Nord-Ossetia er hatet mot russere, og Marias familie er regnet som russervennlige. Det var derfor de rømte, sier advokat Brynjulf Risnes til Dagbladet.

Faren startet handelsvirksomhet etter at Sovjetunion gikk i oppløsningen.

18 drept Seinest i september i fjor ble 18 mennesker drept av en selvmordsbomber i sentrum av Vladikavkaz.

Russlands president Dimitrij Medvedev var tidlig ute og beskyldte russiskfiendtlige muslimer med base utenfor Nord-Ossetia som ansvarlige for aksjonen.

- Maria Amelie har ikke tatt en eneste telefon til Kaukasus og Russland siden hun kom til Norge. Vanlig praksis nå er at utsendte asylsøkere blir ilagt ett, to eller fem års karantene for de får vende tilbake til Norge, påpeker advokaten.

 FRYKTER ALVORLIGE PROBLEMER:  Advokat Brynjulf Risnes frykter at Maria Amelie blir sendt rett til foreldrenes gamle hjemby i Kaukasus og får store problemer med å skaffe papirer i Russland. 
FOTO: CORNELIUS POPPE, SCANPIX.
FRYKTER ALVORLIGE PROBLEMER: Advokat Brynjulf Risnes frykter at Maria Amelie blir sendt rett til foreldrenes gamle hjemby i Kaukasus og får store problemer med å skaffe papirer i Russland. FOTO: CORNELIUS POPPE, SCANPIX. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer