Her kan Mubarak-familien søke tilflukt

Denne seksetasjers leiligheten i Londons fasjonable strøk tilhører Mubarak-familien og er verdt nærmere 80 millioner kroner.

FASJONABELT: Det egyptiske presidentparet skal eie en fasjonabel, seks etasjes leilighet her i Knightsbridge i London. Ryktene vil ha det til at deler av familien har flyktet hit. Foto: Keith Hammett / Dagbladet
FASJONABELT: Det egyptiske presidentparet skal eie en fasjonabel, seks etasjes leilighet her i Knightsbridge i London. Ryktene vil ha det til at deler av familien har flyktet hit. Foto: Keith Hammett / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Etter at nyhetskilder meldte at president Hosni Mubaraks sønn Gamal (47) skulle ha reist fra Egypt til England med privatjet, tok en rekke tvteam og pressefotografer i går morges oppstilling utenfor 28 Wilton Place i Knightsbridge i London.

Men verken naboer eller kvinnen som svarte i callingen i Mubarak-leiligheten kunne gi opplysninger om hovedpersonene.

— Jeg bor her i gata, men har ikke sett Mubaraks sønn på minst et år, svarte en mann som rullet ned vinduet så vidt i sin svartlakkerte BMW.

— Trodde de hadde solgt, jeg, svarte en kvinne som passerte leiligheten på luftetur med sin hvite puddel.

— Nei, helt ukjent for meg, svarte damen over callinganlegget i 28 Wilton Place.

Britiske pass Ifølge ubekreftede meldinger, gjengitt i britiske medier, skal ansatte ved Heathrow ha observert presidentfruen Suzanne (69) ankomme flyplassen. Det hevdes også at sønnen Gamal og hans nærmeste har hatt med seg 97 kolli bagasje i sitt private jetfly.

Fordi moren er halvt walisisk, har både Gamal og hans eldre bror Alaa (49) britisk pass.

Begge Mubarak-sønnene tok økonomisk utdanning og jobbet innen finans. Eldstemann Alaa har holdt en ganske lav profil, mens Gamal lenge ble sett på som mulig arvtaker etter sin 82-årige presidentpappa.

Gamal tok eksamen ved det amerikanske universitetet i Kairo og har siden jobbet ved Bank of America i Egypt og i England.

Politiske forbilder I 2000 utnevnte Hosni Mubarak sønnen til generalsekretær i National Democratic Party. Gamal Mubarak er erklært anglofil og har fortalt at Winston Churchill og Margaret Thatcher er hans to største politiske forbilder. Churchill for hans innsats mot Hitlers nazisme og Thatcher for hennes radikale økonomiske reformer.

— Jeg bodde i London disse åra, og jeg var vitne til den utrolige forvandlingen, skal unge Mubarak ha uttalt.

Mormoren Lily May Palmer er født og oppvokst i Sør-Wales, men falt for den egyptiske barnelegen Saleh Thabet da hun jobbet som sykepleier i London i 1934.

Private interesser Hennes datter ble Egypts førstedame, men har fortsatt røtter i Storbritannia.

— Jeg har søskenbarn i England og føler meg komfortabel i begge kulturer. Og det er det jeg ønsker for den arabiske verden, at barna fra tidlig alder skal verdsette andre kulturer, uttalte Suzanne Mubarak i et intervju for et par år siden.

Familien har sikret sine private interesser med bankkontoer i Sveits, USA og Storbritannia, samt verdifulle eiendommer i Los Angeles, Washington og New York.

ARVTAGER: Gamal Mubarak skulle etter alt og dømme ta over makta i Egypt etter sin far. Den siste ukas opprør i landet, gjør det lite sannsynlig. Foto: Ben Curtis / AP
ARVTAGER: Gamal Mubarak skulle etter alt og dømme ta over makta i Egypt etter sin far. Den siste ukas opprør i landet, gjør det lite sannsynlig. Foto: Ben Curtis / AP Vis mer