VANLIG HØFLIGHET: Men ikke lenger anbefalt som hilsemetode i Zimbabwe. Myndighetene i landet fraråder nå folk å håndhilse for å bekjempe kolerasmitte. Foto: Desmond Kwande/AFP/Scanpix
VANLIG HØFLIGHET: Men ikke lenger anbefalt som hilsemetode i Zimbabwe. Myndighetene i landet fraråder nå folk å håndhilse for å bekjempe kolerasmitte. Foto: Desmond Kwande/AFP/ScanpixVis mer

Her kan Mugabe gi tre mennesker kolera

Regjeringen i Zimbabwe fraråder håndtrykk som hilsemetode. Drastiske tiltak settes inn i kampen mot kolera, samtidig som soldater gjør opprør mot Mugabe i hovedstadsgatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Helseminister i Zimbabwe David Parirenyatwa går nå ut og fraråder befolkningen å håndhilse når de møter hverandre. Dette er vanlig høflighet i Zimbabwe - som i store deler av resten av verden - men ifølge BBC advarer regjeringen nå mot at hilsemetoden kan bidra til å forverre spredningen av kolera.

- Jeg vet det er tradisjon, men likevel er det på høy tid folk slutter å håndhilse, sier han ifølge den statsstyrte avisen The Herald.

Ulovlige vannkilder

Minst 425 mennesker i landet har mistet livet på grunn av kolera de siste månedene. Sykdommen sprer seg gjennom infisert mat og vann.
Myndighetene går nå til det skritt å innskrenke vanntilgangen i hovedstaden Harare betraktelig for å hindre spredning av smitte.

Dette har ført til en kraftig vannmangel i store deler av byen, som teller 1,5 millioner innbyggere.

Nettstedet Kubatana melder at innbyggere flere steder har etablert illegale kilder for å få tilgang på vann.

Skylder på Vesten

Koleraspredningen har ifølge BBC foregått i rekordfart som en følge av vanstyringen av sanitærsystemene i Zimbabwe.
Sykdommen merkes først gjennom kraftig diaré, og kan være dødelig om den ikke behandles riktig.
Behandling er imidlertid ikke et problem om medisiner er tilgjengelig. Dette er ikke tilfelle i Zimbabwe.

Mugabe legger skylden på vestlige sanksjoner. Vesten prøver å styrte Mugabe gjennom spredning av den dødelige sykdommen, ifølge regjeringen.

11 000 zimbabwere har blitt smittet av kolera siden august, ifølge BBC.

LANGE AVSTANDER: Kvinner henter vann fra en illegal vannkilde i Zimbabwe. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/Scanpix
LANGE AVSTANDER: Kvinner henter vann fra en illegal vannkilde i Zimbabwe. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/Scanpix Vis mer

Soldater terroriserer gatene

Soldater gikk i dag amok i Harares gater etter å ha måttet køe lenge da de skulle ta ut penger i en bank. BBC melder at opprørspoliti måtte bruke tåregass for å spre de omlag 40 soldatene da de gikk amok i den zimbabwiske hovedstaden.

Militæret er en av bærebjelkene i diktatorregimet til Robert Mugabe. Skulle denne maktfaktoren i det zimbabwiske styresystemet sette seg opp mot despoten, kan det få alvorlige følger for hans regime.

- Vi har aldri før sett medlemmer av våre væpnede styrker gjøre opprør på denne måten. De bryter seg inn i og ødelegger butikker, og skaper stor uro i gatene, sier den zimbabwiske journalisten Brian Hungwe til BBC.

HÅNDTRYKK: Slik oppførsel blir nå frarådet av mannen til venstre på bildet. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/Scanpix
HÅNDTRYKK: Slik oppførsel blir nå frarådet av mannen til venstre på bildet. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/Scanpix Vis mer

Innbyggere saksøker Mugabe

CNN melder at en gruppe zimbabwiske innbyggere saksøker det statlig styrte vannverket for å ha gjort for lite for å stanse koleraepidemien.

Gruppen opprinner fra boligområdet Chitungwiza sør i Harare.

- På grunn av deres manglende styre får sykdommer som kolera spre seg, sier talsmannen Arthur Taderera.
- Det er ikke noe vi kan gjøre, fordi staten kontrollerer alle vannreservene.

ENGSTELIG: En ung gutt sitter urolig på sengen på et sykehus for kolerasmittede i Harare. Philimon Bulawayo/REUTERS/Scanpix
ENGSTELIG: En ung gutt sitter urolig på sengen på et sykehus for kolerasmittede i Harare. Philimon Bulawayo/REUTERS/Scanpix Vis mer

FN advarer

FN bekrefter varselmeldingene fra den zimbabwiske regjeringen, melder Al Jazeera.

- Grunnet dårlig avfallsstyring, et ikke-fungerende kloakksystem og den drastiske svekkelsen i kvaliteten på helsetjenesten får sykdommen lov til å spre seg, sier Elisabeth Byrs, talskvinne for FNs kontor for humanitære aksjoner.

Hjelp fra Sør-Afrika

Zimbabwes naboer i Sør-Afrika har etablert 5 sanitærposter langs grensen mellom de to landene. Store mengder kolerasmittede krysser den sør-afrikanske grensen hver dag, ifølge Phuti Seloba i helsedepartementet.

LIDER: En kolerasmittet mann har fått tak på en kopp vann på en poliklinikk i Zimbabwes hovedstad Harare. Foto: Philimon Bulawayo/REUTERS/Scanpix
LIDER: En kolerasmittet mann har fått tak på en kopp vann på en poliklinikk i Zimbabwes hovedstad Harare. Foto: Philimon Bulawayo/REUTERS/Scanpix Vis mer