- Her kan noen bli drept igjen når som helst

Ni ordførere i Gudbrandsdalen aksjonerer mot egen regjering i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Dersom du er en av de mange tusener som kjører gjennom Gudbrandsdalen i ettermiddag, blir du møtt av ni ordførere med to meter høye varseltrekanter og protestplakater.

Ordførerne maner bilistene til vettug kjøring på en av landets farligste veistrekninger. Og de aksjonerer mot "egen" regjering for å få fart på veiutbyggingen generelt og E6 spesielt. Alle ordførerne representerer regjeringskameratene Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Ialt 47 mennesker omkom i trafikkulykker på de 60 kilometrene mellom Ringebu og Otta i perioden 1995 - 2005. I tillegg var det en lang rekke alvorlige ulykker på strekningen.

Frontkollisjon i går

Ordfører Aksel Eng (Ap) i Sør-Fron møter bilistene i Ringebu mellom 12 og 16 i dag ved inngangsporten i sør til den farlige strekningen.

- Det er tilfeldigheter som gjør at det ikke har vært dødsulykker her siden 2006. Det kan skje når som helst igjen. Det har vært dødsulykker på begge sider av strekningen, og seinest i går var det en frontkollisjon i Ringebu sentrum, sier Eng til Dagbladet.no.

Han er kraftig provosert over samferdselsminister Liv Signe Navarsetes opptreden i Politisk kvarter på NRK P2 i morges om myndighetenes forslag til å løse problemene på de farlige veistrekningene.

-Kynisk retorikk

- Her kan noen bli drept igjen når som helst

- Navarsete viser stadig til at folk må holde fartsgrensene. Det er vi selvsagt enig i. Men det er ikke nok. Og når Navarsete bruker en fartskontroll som sannhetsbevis for at det er

bilistene selv som skaper ulykkene her, bruker hun en kynisk retorikk som har lite med saken å gjøre, sier ordføreren.

Navarsete pekte på en fartskontroll nylig, som avslørte at 84 biler kjørte mer en 20 kilometer i timen over fartsgrensen.

- Dette var en kontroll lenger nord, over Dovrefjell, med 90 kilometers grense. Jeg skjønner ikke hvorfor hun bruker dette argumententet om igjen når blant andre Torstein Rudihagen i samferdelskomiteen  har fortalt henne hvordan forholdene er her på ulykkesstrekningen. Her har vi 50, 60 eller 70 kilometers grense på 30 av de 60 kilometrene, sier ordfører Aksel Eng.

Ordførernes krav er at bygging ny E6-trase mellom Ringebu og Otta må komme i gang i 2010. Da kan den være ferdig i 2013/14 til en totalpris på tre milliarder kroner.

 47 DREPTE PÅ 10 ÅR: : Ni ordførere i Gudbrandsdalen aksjonerer i ettermiddag mot veistandarden på E6 mellom Ringebu og Otta. Ialt 47 mennesker har mistet livet på denne 60 kilometer lange strekningen i perioden 1995 - 2005. Her fra Ringebu i ettermiddag. Foto: GEIR OLSEN.
47 DREPTE PÅ 10 ÅR: : Ni ordførere i Gudbrandsdalen aksjonerer i ettermiddag mot veistandarden på E6 mellom Ringebu og Otta. Ialt 47 mennesker har mistet livet på denne 60 kilometer lange strekningen i perioden 1995 - 2005. Her fra Ringebu i ettermiddag. Foto: GEIR OLSEN. Vis mer