Her kan Norges nye milliardbedrift bli skapt

Drømmene er store når Fornebu får sin egen vekstplattform for energiteknologi. – Her sitter man midt i industrien, sier Preben Strøm i Subsea Valley.

ÅPNER INNOVASJONSPLATTFORM: - Det skal være lav terskel for å legge styremøter hit, og gjerne litt liv og røre. I tillegg må selskapene være villige til å utvikle seg, sier Trine Kopstad Berentsen i Solenergiklyngen. Her med Ralph W. Bernstein (t.v.) i Kjeller Innovasjon og Preben Strøm i NCE Technology - Subsea Valley. Foto: Hans Iver Odenrud / Finansavisen
ÅPNER INNOVASJONSPLATTFORM: - Det skal være lav terskel for å legge styremøter hit, og gjerne litt liv og røre. I tillegg må selskapene være villige til å utvikle seg, sier Trine Kopstad Berentsen i Solenergiklyngen. Her med Ralph W. Bernstein (t.v.) i Kjeller Innovasjon og Preben Strøm i NCE Technology - Subsea Valley. Foto: Hans Iver Odenrud / FinansavisenVis mer

(Finansavisen): - Vi kjørte et forprosjekt i 2017 som viste tydelig at det er behov for et slikt økosystem. Det er enormt mange steder man kan få seg en kontorplass og kaffebar i Oslo sentrum, men det blir veldig industrifjernt. Her sitter man midt i industrien, sier Preben Strøm, daglig leder i NCE Energy Tehnology – Subsea Valley.

Subsea Valley, Solenergiklyngen og Kjeller Innovasjon knytter sammen kunnskaps- og industrimiljøene sine i en ny felles satsing.

Planen er å skape Norges første innovasjonsplattform for energiteknologi og prosjektet har fått navnet Energy.invented.

Ønsker milliardbedrifter

Å sikre at Norge forblir en av verdens ledende energinasjoner er den underliggende motivasjonen bak satsingen.

Energy.invented skal gi tilgang til ledende selskaper i bransjer som olje og gass, shipping, sol­energi og offshore vind, samt akademia og ledende forskningsmiljøer.

- Noen ganger vil det være snakk om en liten bedrift som trenger hjelp av større aktører, noen ganger omvendt, og av og til helt nye prosjekter, sier adm. direktør Ralph Bernstein i Kjeller Innovasjon.

En av utfordringene i Norge er at mange gründere selger bedriften sin for tidlig, mener Strøm.

- Vi ønsker å bidra til at selskapene ikke blir solgt når de er verdt 20 millioner kroner, men heller bygges ut til milliardbedrifter hjemme og deretter starter eksport, sier han.

Med lokaler i Widerøeveien på Fornebu blir Energy.invented en av Aker Solutions’ nærmeste naboer og får blant annet møterom, 25 til 30 kontorplasser og treningssenter. Den offentlige støtten, på 1,3 millioner kroner årlig over tre år som er tildelt av Akershus fylke og Oslo kommune, skal sikre at selskapene som flytter inn i lokalet vil få en symbolsk leiesum.

Åpnet onsdag

Samarbeidsplattformen åpnet 10. april og de tre initiativtagerne har allerede gjennomført intervjuer med flere aktuelle kandidater som kan få tilbud om å flytte inn.

- Vi må bruke litt tid på å finne ut nøyaktig hva det er vi skal tilby selskapene, sier Strøm, og fortsetter:

- Men vi hadde et møte i forrige uke med et oppstartsselskap som ønsket å sikre seg finansiering uten å gi opp eierandeler. De trengte også et nytt styre, mentorer og skal flytte til Oslo-regionen fra en annen by. Vi koblet raskt selskapet med de riktige folkene, og nå er møtet med de nye mentorene allerede avholdt. Selskapet sa etterpå at de sparte seg for tre måneders arbeid bare ved å komme til oss en halv dag. Det er nettopp slike saker vi skal bidra til å akselerere.

Subsea Valley-klyngen består i dag av rundt 30.000 ansatte og 200 selskaper, mens Kjeller Innovasjon har 24 års erfaring med selskapsutvikling og verdiskapning fra forskning.

Solenergiklyngen ønsker på sin side å få fortgang i veksten og internasjonaliseringen av klyngens 85 partnere, som jobber i og rundt energimarkedet flere mener vil vokse mest de kommende årene.

- Det skal være lav terskel for å legge styremøter hit, og gjerne litt liv og røre. I tillegg må selskapene være villige til å utvikle seg. Basert på pågangen fra oppstartselskaper så langt, så blir det ikke noe problem å få fylt opp her, sier Trine Kopstad Berentsen, daglig leder i Solenergiklyngen.

- Vi har faktisk allerede vært på visning på nye og større lokaler, skyter Strøm inn.

Vil forkorte veien ut

Bernstein ved Kjeller Innovasjon viser videre til at selv om noen av de største selskapene i landet har egne systemer for å tilrettelegge for innovasjon, er det flere etablerte selskaper som mangler verktøykassen som trengs.

Kopstad Berentsen understreker dessuten at også de største selskapene ofte har konkrete oppgaver som ikke kan løses innenfor bedriftens egne rammer i dag.

- Det er også interessant å se på mulighetene for norsk leverandør­industri i solbransjen gjennom samarbeid med for eksempel Scatec Solar og Equinor. På denne måten kan veien ut i verden bli langt kortere for mindre selskaper, sier hun.

Selv om et av møterommene får et eget solpanelbord og lavutslippssamfunnet står sentralt i satsingen, ønsker ikke initiativtagerne å stenge døren for noen.

- Alle typer selskaper er i utgangspunktet velkommen, men kommer det selskaper som vil utvikle oljesandfelt, så vil vi nok tenke oss godt om. Selskapene som er her skal bidra til å kutte karbonutslipp, men vi er pragmatiske og ser ikke alt sort eller grønt. Verdens beste olje- og gassteknologi har kommet herfra i 40 år og skal fortsatt gjøre det i årene som kommer, sier Strøm.

Flere økonominyheter:

Én tabbe kostet selskapet 500 millioner
Spetalen casher inn - selger med fet gevinst