Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her kan savnede nordmenn ligge

Letemannskaper leter nå etter omkomne i jungelen bak Blue Village Resort i Khao Lak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KHAO LAK (Dagbladet): Overlevende har forklart norsk politi at det var nettopp til dette området de ble ført av tsunamibølgen.

I jungelen ligger støvete dyner, kleshengere, doseter, kofferter og strandmadrasser slengt omkring. I trærne henger tepper og badetøy. Thailandske infanterisoldater går gjennom krattene som har samlet seg rundt hver trestamme. Forsiktig stikker de kjepper inn i buskaset og løfter.

-  Det skal være en del slanger der. Like etter katastrofen lå det også mye vann i området. Derfor har det ikke blitt søkt så mye der tidligere, sier Håvard Aksnes, leder for Nye Kripos\' søkegruppe.

14 lik

Nå er søkene i gang, og siden 22. januar er det funnet 14 lik her. Sist torsdag ble de to siste funnet. En av dem hang høyt i et tre. Svensk og finsk politi har ansvar for å følge letingen i denne sonen.

-  Vi vet fra overlevende at de ble ført med vannmassene innover i dette området. Sammen med svenskene jobber vi for å forsikre oss om at det blir gjort en grundig jobb der. Det er aktuelt å tømme alle dammene for vann. Vanligvis vet vi hvor mange vi leter etter, men det gjør vi ikke nå, sier Aksnes.

Bølge fra to sider

Det kan fortsatt ligge lik under massene, eller alle de døde kan ligge i havet.30 nordmenn er fortsatt savnet fra Blue Village Paka Rang Resort, South Sea Paka Rang Resort og Paka Rang Beach Cottage. De tre stedene ute på en odde var populære blant skandinaver. Beliggenheten gjorde at bølgen slo inn fra to sider.

Mange spor

I krattet flere hundre meter bak de populære feriestedene ligger en ødelagt barneseng, et sykkelsete, TV-er, buddhafigurer, postkort, solkrem, en tannbørste med tannkrem på, sandaler, en kontorstol og flere utstillingsdokker.

Den nederlandske søkehunden Samir blir plutselig interessert i en stor haug med planker og kvister. Den graver med forlabbene og begynner for første gang i dag å gjø. Soldatene stikker spettene sine gjennom haugen og brekker noen kvister til side. Fluene surrer og liklukta kan kjennes. Men de finner ikke noe lik i haugen.

-  Det har nok ligget et lik der, som seinere er blitt fjernet, sier Saad Attia til Dagbladet. Han jobber frivillig for den nederlandske hundegruppa Signi Search Dogs.

De bistår thailandsk infanteri med å lete etter omkomne.

-  Tar bilder

-  Når vi finner et lik, rører vi det ikke. Vi tar bilder og får politiet til å komme og hente det, sier Armanaj Somprasong til Dagbladet. Som ansvarlig offiser leder han den militære leteaksjonen i hele Khao Lak.

SLANGER I BUSKENE: Thailandske soldater går manngard for å lete etter døde.
JOBBER FRIVILLIG: En nederlandsk hundefører jobber frivillig for å finne omkomne i jungelen bak Blue Village Resort. Søkehunden Samir er uunnværlig. Overlevende har forklart norsk politi at det var til dette området de ble ført av tsunamibølgen.