KAN HA FORÅRSAKET UTBRUDDET: Vedlikeholdsarbeid som ble utført i gruva i Malmerget i Gällivare kommune, kan ha vært starten på det store smitteutbruddet i Nors-Sverige. FOTO: TT / NTB Scanpix
KAN HA FORÅRSAKET UTBRUDDET: Vedlikeholdsarbeid som ble utført i gruva i Malmerget i Gällivare kommune, kan ha vært starten på det store smitteutbruddet i Nors-Sverige. FOTO: TT / NTB Scanpix Vis mer

Coronaviruset i Nord-Sverige:

Her kan smitteeksplosjonen ha startet

Nord-Sverige opplever en kraftig økning i coronasmitte. Flere kommuner er nå over landsgjennomsnittet.

Publisert

Onsdag kom beskjeden fra Norrbottens län i Lappland i Nord-Sverige:

- Vi er i en akutt tilstand.

Årsaken er at flere kommuner i regionen har hatt en kraftig smitteøkning den siste tida. Blant disse er Gällivare kommune.

Nå sier smittevernoverlegen i regionen, Anders Nystedt, at coronautbruddet startet i en lokal gruve i Gällivare. Årsaken var 800 eksterne arbeidere som var hyret inn for å utføre vedlikeholdsarbeid, mener han.

- Det er i gruva at denne «skogbrannen» startet, sier han til SVT Norrbotten.

Uenig

Ifølge den regionale avisa nsd.se er det en kraftig økning i flere kommuner i Nord-Sverige. Bare onsdag var det registrert 55 nye smittetilfeller i regionen og fire ny dødsfall.

Det er like mange dødsfall som Helse Nord har hatt under hele krisen, skriver avisa iTromsø.

To av kommunene ligger nå over landsgjennomsnittet på smittede i Sverige, mens én kommune ligger på gjennomsnittet.

Årsaken til det høye smittetallet forklarer smittevernoverlegen at skyldes arbeid som ble utført i gruva i Malmberget i Norrbottens län i mai. For dette arbeidet ble 800 eksterne entreprenører hyret inn, skriver SVT Norrbotten.

Smittevernoverlegen mener det ikke råder noen tvil om at dette er kilden. Fungerende pressesjef for selskapet LKAB, Fredrik Björkenwall, er imidlertid uenig i at man kan peke på deres ansatte som årsaken til smittespredningen.

- Vi har ikke fått noen slike indikasjoner, sier han til Aftonbladet, men legger til at de heller ikke har en ekspertise som gjør at de kan uttale seg om dette.

Han sier imidlertid at bare ti prosent av de 800 arbeiderne kom fra en annen region enn Norrbotten, og advarer også mot å peke på et enkelt selskap som ansvarlige for smittesituasjonen i Nord-Sverige.

Til SVT Norrbotten legger han til at det er en allmenn smittespredning i landet, og at de med sine 4200 ansatte ikke har mulighet til å teste alle for coronaviruset hver gang de entrer nye regioner eller nye kontorer.

Også selskapet har flere ansatte med påvist smitte og har i tillegg satt omkring 60 ansatte som har vært i kontakt med disse personene i karantene. De har også besluttet å stanse arbeidet i en del av gruva inntil videre.

Venter på grenseåpning

Til tross for smittesituasjonen i Nord-Sverige ønsker likevel fylkesmennene i Nord-Norge å åpne grensene så snart det lar seg gjøre.

- Smittesituasjonen må vurderes nøye før grensene åpnes igjen, men vår oppfordring til nasjonale myndigheter er at man oppretter en normalsituasjon mellom regionene i nord så raskt som mulig, sier fylkesmann Elisabeth Aspaker i Troms og Finnmark til iTromsø.

Det er normalt stor trafikk mellom landegrensene i dette området, og ordføreren understreker at disse samfunnene er avhengige av hverandre.

Norrbotten har omkring 250.000 innbyggere og inkluderer byene Piteå og Luleå, to byer som er populære feriebyer for nordlendinger, skriver iTromsø.

Onsdag meldte svenske helsemyndigheter om 102 nye dødsfall knyttet til covid-19 i Sverige. Med det passerte Sverige 5000 døde som følge av viruset.

I alt 54 562 personer har fått påvist coronasmitte, oppga Folkhälsomyndigheten (FHM) på sin hjemmeside onsdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer