Anne-Elisabeth Hagen

Her kan svaret ligge

Den gigantiske etterforskningen av Anne-Elisabeth Hagens forsvinning har stadig ledet politiet tilbake til hennes og milliardærektemannen Tom Hagens bolig.

HAGENS HUS: Boligen til Anne-Elisabeth Hagen i Sloraveien er fortsatt det eneste stedet - så vidt offentligheten vet - der det er gjort funn av betydning i forsvinningsmysteriet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAGENS HUS: Boligen til Anne-Elisabeth Hagen i Sloraveien er fortsatt det eneste stedet - så vidt offentligheten vet - der det er gjort funn av betydning i forsvinningsmysteriet. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

LØRENSKOG / LILLESTRØM (Dagbladet): Med utsikt mot Langvannet ligger det mørkebrune og hvite huset i Sloraveien på Fjellhamar. Hva som skjedde i dette huset den 31. oktober i fjor, er fortsatt ukjent.

Politiet har fram til nå hatt som hovedhypotese at Anne-Elisabeth Hagen ble bortført fra hjemmet denne formiddagen.

Onsdag fortalte de på en pressekonferanse at de tror hun mest sannsynlig har blitt drept, og at gjerningspersonene har fingert en bortføring for å skjule drap. Samtidig utelukker de fortsatt ikke at hun ble bortført.

NY HOVEDTEORI: Politiet har endret hovedteori i saken om Anne-Elisabeth Hagen. Tommy Brøske orienterte onsdag 26. juni om at de ser på det som svært sannsynlig at Hagen er død. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet TV. Vis mer

Frigjort bolig

Politiet vil ikke svare på hva de mener har skjedd i parets hjem i Sloraveien på dagtid 31. oktober 2018. Politiinspektør Tommy Brøske vil heller ikke gå inn på om de mener at Anne-Elisabeth Hagen kan ha blitt drept hjemme eller om det kan ha skjedd et annet sted på et annet tidspunkt.

- At boligen er interessant for politiet er det ingen tvil om. Jeg skal være svært forsiktig med å kommentere omstendighetene der, sier han på spørsmål fra Dagbladet.

- Det er helt sentralt å få oversikt over åstedet og hva som har skjedd der. Vi har fortsatt en ambisjon om at denne saken skal oppklares, og det er fortsatt arbeidsoppgaver som er viktige, sier Brøske.

Han bekrefter at huset er frigjort og er i bruk i dag.

På tross av en intens jakt, 1700 mottatte tips, 400 gjennomførte avhør, søk på eiendommen, i Langvannet og sjekk av utallige overvåkningskameraer og bomstasjoner, har ikke politiet - så vidt offentligheten er kjent med - gjort funn av betydning utenfor boligen.

Politiet er imidlertid fortsatt sparsommelige.

- Årsaken er at vi er avhengige av å ha unik informasjon som ikke er kjent for allmennheten når noen skal stilles til ansvar for ugjerningen, sier Brøske.

Skannet huset

Politiet har finkjemmet huset på Fjellhamar, både innvendig og utvendig, og en 3D-skanning av eiendommen ble brukt for å gi en full grafisk framstilling av området.

- 3D-skannerne brukes for å dokumentere et sted på en helt nøyaktig måte, vi snakker om på millimeternivå, og du får opp området slik som det er når du skanner det, sa Leif Riise i Kripos til Dagbladet da skanningen ble gjort.

- Man får tatt med seg et åsted inn digitalt. Etterforskere kan se på det og gjøre seg kjent. Man kan også bruke det under avhør. Det kan spesielt være viktig om det går tid og ting endrer seg på stedet. Da har man åstedet på tidspunktet noe skjedde. Også rekonstruksjoner kan gjøres i punktskyen, sa han.

Utvidet åsted

Videre er det er blitt gjennomført mange søk i Langvannet som ligger like ved. I flere av søkene har politiet benyttet hund.

- Vannet grenser til Hagens eiendom, og vi anser det derfor som en del av det utvidede åstedet for søk etter relevante spor, har politioverbetjent Christian Berge tidligere sagt om søkene i vannet.

Tidspunktene

Politiet har tidligere gitt opplysninger om fire viktige tidspunkter fra 31. oktober i fjor - dagen Hagen forsvant:

  • Omtrent klokka 09.00: Tom Hagen dro på jobb.
  • 09.14: Anne-Elisabeth Hagen var i en telefonsamtale med et familiemedlem. Dette er siste sikre livstegn fra henne.
  • Omtrent 13.30: Tom Hagen var tilbake i boligen til ekteparet i Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog.
  • Omtrent 14.00: Politiet ble varslet om at Anne-Elisabeth Hagen var savnet.
  • Timer seinere skal Tom Hagen ha møtt en sivil politibil på en bensinstasjon.
UENIG: Hagen-familiens advokat, Svein Holden, er uenig med politiets formulering om den nye teorien i Hagen-forsvinningen. Video: Elias Zahl-Pettersen. Reporter: Trym Mogen Vis mer

Papiret

I familiens hus lå det igjen et brev fra de angivelige gjerningspersonene med krav om løsepenger.

Politiinspektør Brøske sa i dag at politiet mener å ha gode holdepunkter for å vite hvor papiret i brevet er produsert.

- Vi mener at vi også har gode holdepunkter for å vite hvor papiret er solgt, men det gjenstår fortsatt arbeid rundt det. Vi utelukker ikke at papiret er solgt i Norge, sier Brøske.

Merker på badet

På badet til familien Hagen fant politiet situasjonsspor, og ifølge VG blir de omtalt som slepemerker.

De tydelige situasjonssporene var noe av det første kriminalteknikerne merket seg da de undersøkte boligen til ekteparet Hagen, ifølge NRK, som også skriver at sporene skal være bakgrunnen for at etterforskerne tidlig formulerte en teori om at Hagen ble angrepet på badet.

Mobiltelefonen

Politiet har hatt Anne-Elisabeth Hagens telefon siden hun forsvant. Telefonen betraktes som et potensielt bevis.

Klokka 09.14, samme dag som Anne-Elisabeth Hagen forsvant, var det en utgående samtale til et identifisert nummer og at det var Anne-Elisabeth Hagen som selv snakket.

Hun snakket da med et familiemedlem og det var det siste livstegnet fra Hagen.

Anne-Elisabeth Hagen har vært savnet siden 31. oktober i fjor. Det var først 9. januar i år at politiet gikk offentlig ut med saken.