Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her kan temperaturen hoppe 15 grader på fredag

- Måler temperaturforskjeller på 10 grader, mindre enn to kilometer fra hverandre.

VÆROMSLAG: Vinterkulda holder tak i store deler av landet fram til helga. Men her ved Østensjøvannet i Oslo kan temperaturen gjøre et hopp på 15 grader i løpet av noen få timer til helga. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VÆROMSLAG: Vinterkulda holder tak i store deler av landet fram til helga. Men her ved Østensjøvannet i Oslo kan temperaturen gjøre et hopp på 15 grader i løpet av noen få timer til helga. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kulda som har bitt seg fast i norske kropper de siste ukene, har også bydd på utfordringer for landets meteorologer. 

Ved meteorologisk institutt og værtjenesten yr.no har klagene haglet inn de siste dagene. De fleste kommer med samme beskjed: Gradestokken utenfor kjøkkenvinduet viser en helt annen temperatur enn det som har blitt varslet. 

Ifølge statsmeteorolog Mariann Foss skyldes det enorme lokale variasjoner. 

- Værsituasjonen som vi har nå fører til at vi måler temperaturforskjeller på 10 grader på steder mindre enn to kilometer fra hverandre. Derfor bommer også yr.no, sier hun. 

Den kalde og stillestående lufta som ligger over landet nå, fører til store lokale temperaturforskjeller i landet. 

- Det største problemet på vinteren er at det ikke varsles kaldt nok i daler og i lavereliggende terreng hvor kulden samler seg. Kaldluft er tyngre enn varmluft og da samler luften seg nede i gropene. Når det er lite vind blir denne luften liggende, sier yr-utvikler Morten Køltzow til yr.no.

Temperatur-hopp Hele Norge merker vinterværet, med minusgrader, snø og isglatte veier over store deler av landet. I natt ble det målt hele minus 36,1 grader i Kautokeino i Nord, mens Aurskog - som var kaldest i landet utenfor Finnmark - fulgte opp med 27,5 minusgrader. 

Kulda kommer til å bite fra seg noen dager til, men til helga kommer det etterlengtede temperaturskiftet.

Fredag snur vinden og det kommer inn mildere luft fra sør. Det blir temperaturøkning over hele landet, og i løpet av noen timer på fredag kan temperaturen hoppe fra 15 minusgrader til null grader i hovedstaden, forklarer Foss.

- Det kan stige rundt 15 grader i løpet av et halvt døgn i Oslo på fredag. Jeg tror temperaturen kommer til å stige betydelig utover kvelden fredag, sier Foss til Dagbladet. 

Blir kaldere Det er ikke bare Oslo-borgere som får muligheten til å tine kroppen sine. 

- På Vestlandet vil temperaturstigningen begynne allerede på torsdag. Fredag følger resten av landet etter, hele veien opp til Nord-Norge, forteller Foss. 

Selv om mange kanskje jubler over noen dager med mildvær, finnes det ingen grunn til å pakke bort ullgenseren helt ennå. 

- Helga som kommer blir mild, men så vil gradestokken gradvis bevege seg nedover igjen. Det er uvisst om det blir like kaldt som nå, men det vil bli kaldere igjen, sier Foss.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media