Været i jula

Her kan været bli «guffent»

Drømmer du også om en hvit jul, som Bing Crosby synger så hjertelig om i juleklassikeren «White Christmas»? Da er det Nord-Norge og fjellområdene som gjelder.

OSLO: De siste ukene har skilystne osloboere valfartet til marka. Er du en av dem som ønsker å tilbringe jula med ski på beina, bør du utnytte de neste dagene godt. Her fra Holmenkollen i 2021. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
OSLO: De siste ukene har skilystne osloboere valfartet til marka. Er du en av dem som ønsker å tilbringe jula med ski på beina, bør du utnytte de neste dagene godt. Her fra Holmenkollen i 2021. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Nord-Norge og fjellområdene lenger sør er, kanskje ikke overraskende, er stedene å tilbringe helga om snørik jul er målet.

Det forteller vakthavende meteorolog Eldbjørg Moksnes til Dagbladet.

- I Nord-Norge vil det ikke være store endringer i temperaturen, det vil holde seg på minussiden. Det blir hvit jul i hele Nord-Norge, sier meteorologen.

Det vil også være perioder med nedbør i form av snø, grunnet lavtrykk som surrer rundt i havet - og kan treffe land.

- De kan gi en del snø. Noen av dem kan bli til polare lavtrykk, som også kan gi kraftig vind. I det store og hele er det vinterlig værtype i hele Nord-Norge, med temperaturer mellom fem og femten minusgrader, forteller hun.

Lavere temperaturer

Enkelte steder, som Finnmarksvidda, kan få ned mot 25 minusgrader.

- Ellers blir det skyet værtype. Det er mørketid store deler av Nord-Norge, men i Nordland er det muligheter for solgløtt, generelt gjennom de neste dagene. Kanskje mest fra 2. juledag og utover neste uke.

I Oslo har det gått fra snø og minusgrader de siste ukene, til at regnet har bøttet ned både onsdag og torsdag. Fra lille julaften vil det imidlertid snu, og hovedstaden vil få temperaturer som kan få konsekvenser for strømregninga.

- Det blir to kalde dager, og kanskje ned mot minus 20 de aller kaldeste stedene - som nord på Østlandet. Temperaturene vil variere i landsdelen, men det vil være kaldt sammenliknet med den siste tida, sier Moksnes.

Til tross for at det regner flere steder på Østlandet torsdag, vil flere få hvit jul også her.

- Regnet som kommer i Oslo torsdag, kan komme som snø nordover på Østlandet. Det blir opphold fra lille julaften, og kanskje litt sol - også på julaften.

Værskifte

Fra 1. juledag og utover neste uke vil det derimot skje et værskifte, og temperaturen vil ligge på rundt null grader.

- Det blir en variert værtype utover romjula. Det vil også komme nedbør, men det er for tidlig å si noe om mengden. Det kan bli gufne forhold neste uke, sier Moksnes.

Vestlandet sør for Stadt får liknende vær som Østlandet. Det blir to dager med stabilt vær, før det kommer et lavtrykk fra vest 1. juledag.

- Kyststrøkene får nedbør som snø først, som går over til regn. I romjula blir det for høye temperaturer til at det blir snø, i Bergen blir det blant annet plussgrader neste uke.

Lenger nord, i Møre og Romsdal og Trøndelag, vil det komme snøbyger fra lille julaften. Temperaturen vil synke også der, og nedbøren kommer trolig dalende som snøkrystaller.

- Det kan komme noen centimeter. Vi vurderer fortløpende om vi må sende ut farevarsel, men har ikke gjort det foreløpig. Folk må uansett være obs på vinterlige forhold fra lille julaften, sier meteorologen.

Dette blir værvinneren

På spørsmål om hvilken landsdel som blir den store værvinneren i jula, svarer Moksnes at det spørs hva man foretrekker.

- Det blir en rolig værtype lille julaften og julaften på Øst- og Vestlandet sør for Stadt. Men ikke like idyllisk som i Møre og Romsdal og Trøndelag, hvor de får nysnø. I Nord-Norge er det skikkelig vinterfølelse, oppsummerer hun.

- Og den store nedbørstaperen?

- Det blir nedbør i form av regn på Vestlandet, sør for Stadt, fra 1. juledag. I Møre og Romsdal stiger temperaturen fra 1. juledag, og de vil kanskje få regn og mildvær også der. På Østlandet er det variert, svarer hun.

Summa summarum beskriver hun været for jula og romjula som typisk desembervær.

- Det er ofte variert. Relativt vinterlig i Nord-Norge og skiftende i sør.

- Det sikreste, hvis man vil ha hvit jul, er kanskje å dra til fjells. Det er snøsikkert for de fleste typiske hyttestedene, bortsett fra ytterst mot kysten i sør.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer