RUNDE I ETTERMIDDAG:  Den hyggelige og lune siden av sjøveien ut til den fryktede skipsleia ved Stad i ettermiddag. Bølgene slår allerede høyt ved brua mellom Remøya og Runde, her ved bruhodet på Remøya. FOTO: ANDERS ÖDMAN, REDNINGSSELSKAPET.
RUNDE I ETTERMIDDAG: Den hyggelige og lune siden av sjøveien ut til den fryktede skipsleia ved Stad i ettermiddag. Bølgene slår allerede høyt ved brua mellom Remøya og Runde, her ved bruhodet på Remøya. FOTO: ANDERS ÖDMAN, REDNINGSSELSKAPET.Vis mer

- Her kan vi få en ryddejobb i morgen

Dette er den lune siden av Runde og Stad. Før «Berit» blir ekstrem i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Redningsskøyta «Emmy Dyvi» og mannskapet som har beredskap for kystens mest fryktede skipslei utenfor Stadlandet i Selje kommune i Sogn og Fjordane, håper de slipper å rykke ut når ekstremværet «Berit» går inn i sitt mest rabiate i natt.

Men i morgen er «Emmy Dyvi» forberedt på en stor oppryddingsdag.

- Ekstremværet er så kraftig varslet at alle skipsfarende tar sine forbehold og holder seg i ro i natt. Det sier sitt at Hurtigruten har stoppet trafikken til i morgen. Og nå ser jeg et stort lasteskip på minst 100 ganger 20 meter meter som har ankret opp i ly for været, sier kaptein Tom Kausanrød på «Emmy Dyvi» til Dagbladet i ettermiddag.

15 meter var nok Han er på vei tilbake fra en rekogniseringstur i retning Runde til trygg havn i Fosnavåg med et team fra NRK.

- Vi dro vel tre nautiske mil før vi snudde. Bildet av sjøsprøyten over brua mellom Remøya og Runde er tatt på lesiden. Det var nok da med 14-15 meter høye bølger. På den andre er det allerede røffere og fem mil igjen til Stad, sier Kausanrød.

«Fordelen» med nattas ekstremvær er at ikke noe kommer overraskende.

22 sekundmeter Slik har Meteorologisk institutt beregnet at «Berit» vil oppføre seg ved Runde på den mest rabiate ved 23-tiden i kveld.

Usikkerheten dreier seg om konsekvensene av at vinden snur til pålandsvind.

- Det kan bety kraftigere springflo som skyller rett mot land og gjør større skader der. Vi oppfordrer båteiere til å sjekke fortauninger ekstra godt. Men det er sannsynlig at vi ikke blir arbeidsledige lørdag, tror kapteinen.

Redningsskøyta er forberedt på å bli med i jakt på båter i fri flyt.

 HVITT HAV:  Kaptein Tom Kausanrød på redningsskøyta «Emmy Dyvi» skimter så vidt fjellhorisonten gjennom sjøsprøyten på vei tilbake til Fosnavåg etter rekogniseringstur en bit mot Stad i ettermiddag. FOTO: ANDERS ÖDMAN, REDNINGSSELSKAPET.
HVITT HAV: Kaptein Tom Kausanrød på redningsskøyta «Emmy Dyvi» skimter så vidt fjellhorisonten gjennom sjøsprøyten på vei tilbake til Fosnavåg etter rekogniseringstur en bit mot Stad i ettermiddag. FOTO: ANDERS ÖDMAN, REDNINGSSELSKAPET. Vis mer