Her kaster fredsaktivistene en sjokkgranat mot israelske soldater

Truet soldatene med jernrør og batonger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): I videoen vises det som skal være fredsaktivister om bord Mavi Marmara som kaster en sjokkgranat og en boks full av tallerkener, samt bruker en vannslange, mot israelske soldater i en liten bordingsbåt.

Videoen skal vise israelske soldater før båten blir bordet av kollegaer som rappellerer ned fra et helikopter.

Skjøt med skarpt I videoen vises også det som skal være demonstranter som truer soldatene med jernstenger og batonger. Tidligere videoer har vist at soldatene angripes av aktivister idet de rappellerer ned på Maxi Marmara.

Soldatene har forklart at de i utgangspunktet kun skulle bruke paintballkuler mot aktivistene, men følte seg tvunget til å skyte med skarpt da aktivistene angrep dem.

Totalt ble ni sivile drept i konfrontasjonen.

- Skudd avfyrt! I en annen video, publisert hos Jerusalem Post, er bildet svært uklart. Men ifølge avisa utspiller følgende samtale seg i videoklippet, der soldater tilsynelatende roper i frykt:

- Jeg trenger forsterkninger.

- Han vil forbi deg på undersiden

- Vent, en av dem er foran meg

- De kommer fra alle retninger

- Vi må evakueres nå

- Fortell ham at han allerede er nær oss

- Ekte våpen, ekte våpen

- Har de ekte våpen?

- Ja, ja, ekte våpen

- De skyter på oss

- Skudd avfyrt der nede!

- Skudd avfyrt!

- Skyt ham. Hvor er han?

- Negativt

- Til angrep Henning Mankell, som var om bord Mavi Marmara, sier han aldri forsto hvorfor båten ble stoppet. Det er på det rene at det var et lite mindretall, angivelig tyrkiske, aktivister som deltok i konfrontasjonen med de israelske soldatene.

- Vi forstår fortsatt ikke hvorfor vi ble stoppet. Den israelske marinen gikk til angrep med fysiske våpen og vi var i internasjonalt farvann. Det var en kidnapping, sier han.

På den svenske båten foregikk den israelske overtagelsen uten involvering av vold.

- Det gikk ganske fort, vi gjorde ingen annen motstand enn å protestere fredelig.

- Al-Qaida Den tyrkiske hjelpeorganisasjonen IHH, som var med å arrangere nødhjelpskortesjen, er svært kontroversiell.

I 2006 sa den amerikanske forskeren Evan Kohlman at organisasjonen er «en av flere veldedige organisasjoner som støtter Al-Qaida», og i 2007 ble den anklaget for å støtte sunniopprørere i Irak.

Og respekterte Daily Telegraph har omtalt organisasjonen som «en ytterliggående islamistgruppe kamuflert som en veldedig organisasjon».

Ifølge tyrkiske medier har den drevet hjelpearbeid i Etiopia, Pakistan, Libanon, Indonesia, Palestina og Irak.

Fakta om «Frihetsflåten»:

• En konvoi på seks skip med 10.000 tonn nødhjelp og flere hundre aktivister om bord la søndag fra kai på Kypros med kurs mot Gaza.

• Den ble tidlig mandag morgen stoppet av en israelsk militæraksjon. Ni aksjonister ble drept i aksjonen.

• Organisasjonene bak nødhjelpskonvoien har døpt den «Frihetsflåten».

• Det er omkring 700 aktivister, politikere og nødhjelpsarbeidere om bord på skipene. Blant dem er elleve svensker, blant andre forfatteren Henning Mankell og riksdagsrepresentanten Mehmet Kaplan fra Miljöpartiet. Det var også tre nordmenn om bord, samt tyskere, briter, amerikanere, belgiere, nederlendere, grekere, irer og palestinere.

• Hensikten med aksjonen var å levere medisin og byggemateriale til befolkningen på Gazastripen, men også å minne verden på den «uakseptable situasjonen på Gazastripen» samt å vise innbyggerne at de «ikke er alene».

• Frihetsflåten er organiserte av Free Gaza Movement (FG), Den Europeiske Kampanjen for å avslutte beleiringen av Gaza (Ecesc), den tyrkiske muslimske hjelpeorganisasjonen Insani Yardim Vakfi (IHH), Ship to Gaza Greece, Ship to Gaza Sweden og the International Committee to Lift the Siege om Gaza.

Kilder: Ritzau, Freegaza.org, Shiptogaza.se, NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer