Her kaster politiet ut okkupantene

Håndgemeng og store protester i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kom til håndgemeng da politiet bisto namsfogden med å kaste ut husokkupantene i Brakkebygrenda i St. Halvards gate i Oslo mandag. Fire personer ble innbrakt av politiet.

Kort tid etter at den omstridte tomta i Gamlebyen i Oslo var tømt for folk ved middagstider mandag, startet arbeidet med å rive de provisoriske bygningene, samt en gammel brannskadd villa.

- Det var en del folk der som ikke ville forlate tomta, sier Alexander Dey ved Namsfogden i Oslo til NTB.

En rekke uniformerte patruljebiler hadde tatt oppstilling uten for St. Halvards gate i Gamlebyen i Oslo mandag formiddag.

Fristen gikk ut

Beboerne i kollektivet hadde fått frist å seg til 1. mai med å forlate tomta, ifølge en kjennelse om midlertidig forføyning fra Oslo byfogdembete. Eiendommen er i privat eie og har stått ubrukt i over 20 år.

Etter at spørsmålet om ekspropriasjon av tomta for noen år siden ble reist hos de lokale myndighetene i Oslo, har eieren selv bestemt seg for å bygge barnehage og boliger der. Det er han som formelt står bak kravet om utkastelse, ifølge Dey.


Fire innbrakt

Da namsfogden troppet opp mandag, var politiet der for å bistå. Kort tid etter skal 30-40 okkupanter ha blitt fjernet fra tomta.

- Vi har innbrakt fire personer til sentralarresten fordi de nektet å etterkomme pålegg fra politiet, sier operasjonsleder Kjetil Kroken i Oslo politidistrikt.

Her kaster politiet ut okkupantene

De fire kommer til å bli ilagt forelegg på rundt 6.000 kroner.


Byøkologisk prosjekt

Rivningen av bygningen på tomta startet umiddelbart etter at området var tømt. Huset brant på slutten av 1980-tallet. Okkupantene har siden 2000 bodd på tomta, blant annet i en trehytte og campingvogn, og erklært stedet for byøkologisk prosjekt.

I oktober 2003 vedtok Oslo bystyre enstemmig at byrådet skulle fremme sak om ekspropriasjon av St. Halvards gate 27, for å bygge barnehage i 1. etasje og forsamlingslokale for bydelen i 2. etasje. Saken ble imidlertid aldri fremmet, og nå planlegger eieren å bygge barnehage og boliger på tomta, ifølge Dagsavisen.

NTB

RIVES: Eiendommen er i privat eie og har stått ubrukt i over 20 år.