FARLIG: Et par hundre meter fra Vestli t-banestasjon kastet ungdommer en 15 kilo tung stein mot en vekterbil fra denne broa. Foto: NINA HANSEN, DAGBLADET.
FARLIG: Et par hundre meter fra Vestli t-banestasjon kastet ungdommer en 15 kilo tung stein mot en vekterbil fra denne broa. Foto: NINA HANSEN, DAGBLADET.Vis mer

Her kastet de 15 kilos stein mot vekterbil: - Ikke svenske tilstander, men nå er det nok

Politiet holdt pressekonferanse. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går pågrep politiet tre ungdommer på Vestli i Oslo, mistenkt for å ha kjennskap til at en 15 kilos stein ble kastet fra en gangbro nær Vestli t-banestasjon og ned på veien mot en vekterbil natt til søndag.

- Steinen skrenset taket og siden på bilen, opplyser seksjonspåtaleansvarlig Trude Maren Buanes ved den sammenslåtte politistasjonen ved Manglerud og Stovner til Dagbladet.

To av ungdommene som ble innbrakt er 18 år, den tredje 19 år. De ble sluppet etter å ha forklart seg.

- De tre er kjent av politiet for andre forhold. De fikk beskjed av utegående politi om å fjerne seg fra ett av åstedene for helgens uro. De ble innbrakt fordi de ikke tok hensyn til påbudet, sa politistasjonssjef John Roger Lund på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

REAGERER SKARPT: seksjonspåtaleleder Trude Maren Buanes og politistasjonssjef John Roger Lund i sammenslåtte Manglerud og Stovner politistasjon. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET.
REAGERER SKARPT: seksjonspåtaleleder Trude Maren Buanes og politistasjonssjef John Roger Lund i sammenslåtte Manglerud og Stovner politistasjon. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET. Vis mer

Det er kjenninger som står bak hendelsene.

På spørsmål om det har kommet svenske tilstander til Groruddalen Oslo, svarte politistasjonssjefen et klart nei.

- Nok er nok

Bakgrunnen har at politiet innkalte til pressekonferansen er ifølge Lund den store interessen fra media for uro, steinkasting og forsøk på brannstiftelser tre netter på rad.

- Nok er nok, slik oppførsel aksepterer vi ikke og skal til bunns i hva som har skjedd, sier Lund.

Overfor Dagbladet etter pressekonferansen bruker han følgende beskrivelse på forskjellen mellom svenske tilstander og det som har skjedd i hans område tre kvelder og netter på rad.

- I Sverige er det politiet som må trekke seg unna åsted, her det ungdommene som må trekke seg unna.

- Alvorlig

- Vi ser på hendelsen som alvorlig og de som står bak kan ha kriminell bakgrunn. Vi har satt ned et eget etterforskningteam som skal undersøke hva som har skjedd, sier stasjonslederen John Roger Lund.

- Det er opptil ti til femten ungdommer som står bak. Det er kjenninger, og vi har god kontroll på hvem det kan være, sier Lund.

Ifølge Lund er det mellom 18 og 19 år.

Brannstiftere

Tre netter på rad har en ungdomsgjeng vært ute og herjet på Vestli og Stoivne i Oslo. I helga ble det meldt om brann ved en barnehage og at en bil ble påtent.

Også natt til lørdag skjedde det en hendelse. Politi, brannvesen og en vekter ble angrepet med stein da de rykket ut til ungdommer som tente på søppel, ifølge NTB.

VESTLI: Politiet i Groruddalen sier de har god kontroll på ungdommen i bydelen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
VESTLI: Politiet i Groruddalen sier de har god kontroll på ungdommen i bydelen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Natt til mandag ble brannvesenet kastet stein på, da de skulle slokke brann på søppel. Steinkasterne er ikke pågrepet.

- Det er en del likhetstrekk mellom hendelsene, men etterforskningene må vise oss om det er sammenheng mellom gjerningsmennene og hendelsene, sier John Roger Lund og fortsetter:

- Etnisk opprinnelse ikke noe poeng

- Det ligger ikke noe respekt i å kaste stein mot offentlige myndigheter. Vi har mange unge kriminelle i Groruddalen, men vi har god kontroll og samarbeider godt med bydel, barnevern og trossamfunn. Vi vet god hvem ungdommene er.

På spørsmål om etnisk opprinnelse eller gjengkriminalitet er et moment i forbindelse med denne helgeuroen, svarer politistasjonssjefen:

- Nei, det er ikke noen relevant problemstilling her. I Groruddalen har over 50 prosent av ungdommene en eller annen utenlandsk opprinnelse. Her snakker vi bare om «ungdom» eller «kriminelle elementer»