Her kastrerer hun reinen med bare tenna

Biter fast i testiklene med et smil om munnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Nordlys): Kastreringsmetoden med å bruke tennene for å kastrere rein kalles på samisk «gaskit» og er en svært gammel skikk, skriver Nordlys.

Veterinær Eli Ristin Skum har skrevet en doktorgradsavhandling om temaet «Aspekter ved kastrering og dyrevelferd i reinflokken, i et klima i endring» for Norges veterinærhøgskole og den samiske høgskolen.

- Hadde jo alltid redskapet med seg - Jeg har funnet litteratur skrevet av Carl Rønnow og Knut Leem som viser at man kastrerte rein allerede på 1600-tallet, men det er ikke utenkelig at man kan datere dette enda lenger tilbake, sier Skum.

Denne metoden var i bruk helt fram til etter andre verdenskrig - da norske veterinærer oppdaget skikken.

- Norske veterinærer mente at det å bruke tang var en mye mer human metode for å kastrere reinen. Kanskje var det fremmed for dem å se bitingen under kastrering, sier Skum.

Men frem til andre verdenskrig var det gaskitmetoden flest brukte - av flere grunner, noen veldig enkle:

- Man hadde jo alltid redskapet med seg. Og om man ikke hadde tenner kunne man bruke en kniv til å gjøre det, sier Skum.

- Testiklene kan ramle av I dag bruker man fortsatt tang som kastreringsmetode. Men forskningen til Skum viser oppsiktsvekkende resultater.

- Med tanga kapper man sædstrengen, da forhindrer man blodtilførsel til testiklene og de ramler som oftest av. Da ramler alt av - hud også videre. Men med gaskitmetoden går man på testikkelvevet, og dermed kan den kastrerte reinen fortsette å produsere testosteron. Det har en såkalt androgeneffekt som påvirker muskler og lynne, og dermed gjør reinen sterkere og mer i stand til å bygge muskler, sier Skum.

- Med tangkastrering får du feminine reiner, uten testosteron, legger hun til.

Skum har aldri sett denne metoden bli brukt i dag, men utelukker ikke at noen reindriftssamer fortsatt kan grepene.

- Det finnes nok fortsatt folk i reindriftsyrket som behersker metoden, sier Skum.

Jobb for både kvinner og menn I videoen er det en ung jente som foretar kastreringen, men i virkeligheten var ikke det ikke nødvendigvis en «kvinnejobb».

- Slett ikke alle kunne kastrere. Det har gått på interesse og om du har tenner til det, for det er en tung jobb. Både kvinner og menn har kastrert på den måten, sier Skum.

Grunnene til at man har kastrert reinen er flere.

- Samer har kastrert reinsdyr for å få kjørerein, godt kjøtt og god dyrevelferd for reinflokken, da kastraten gjerne tar seg av ungdyr, sier Skum.

Skum tilkaller ektemannen for hjelp til å identifisere filmen av jenta som kastrerer reinen.

- Den er sannsynligvis filmet litt i Karasjok, Kautokeino og Karesuando-området, det ser man på koftene og er nok reelt. Den sekvensen der jenta kastrerer reinen er nok skuespill for å rekonstruere metoden som ikke helt stemmer med hvordan man egentlig gjør det. Sannsynligvis er den filmet på på slutten av 1960-tallet, kanskje begynnelsen av 1970-tallet, sier Skum.