- Plast i fuglereir er et internasjonalt problem:

- Her kjemper fuglen for livet

På denne øya er det 20 tonn plast, og en halv kilo per reir.
- Det skulle vært paradis, men har blitt et levende helvete.

KJEMPET: - Den panikkslagne, voksne havsulen kjempet, mens den dinglet fra et stup, med et rep rundt halsen, som en renneløkke, sier fotograf Sam Hobson om bildet. Foto: Sam Hobson/Scanpix
KJEMPET: - Den panikkslagne, voksne havsulen kjempet, mens den dinglet fra et stup, med et rep rundt halsen, som en renneløkke, sier fotograf Sam Hobson om bildet. Foto: Sam Hobson/ScanpixVis mer

«Dødsstraff», er navnet fotograf Sam Hobson har gitt bildet over. Det viser fuglen havsule, som har surret seg fast i et slags snøre, og tilsynelatende kjemper for livet.

Dette bildet kan likne på dem vi de siste ukene har sett fra fugleøya Runde på Sunnmøre, der den samme sjøfuglen - havsule - bygger reir av blant annet plast og søppel som den finner på strendene og havoverflaten.

- Det er rene dødsfeller, sa naturfotograf Roger Brendhagen om synet som møtte ham, da han nylig dro ut til øya for å ta bilder av det kjente fuglefjellet der.

PLAST I HAVET: Naturfotograf Roger Brendhagen har besøkt og fotografert øya Runde på Sunnmøre og dens fjærkledde beboere i snart ti år - og i år er intet unntak. Men i år ble ikke dette noen hyggelig erfaring for fotografen. Video/foto: Roger Brendhagen. Klipp: Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer

- 20 tonn plast

Bildet over er imidlertid ikke tatt på Runde. Det er fra den britiske øya Grassholm, cirka 13 kilometer sørvest for kysten av Pembrokeshire i Wales.

I likhet med Runde er Grassholm svært kjent for sitt fuglefjell med en stor havsulekoloni - og i likhet med Runde bygger havsulen reira sine av plast, garn og søppel, som den finner på havoverflaten og på strendene.

Ifølge BBC er det estimert at det er 20 tonn plastikk på denne øya.

GRASSHOLM: På øya Grassholm er det nesten 40 00 havsuler og 20 tonn plast. Bildet er fra 2015. Foto Drew Buckley/REX/Shutterstock/Scanpix
GRASSHOLM: På øya Grassholm er det nesten 40 00 havsuler og 20 tonn plast. Bildet er fra 2015. Foto Drew Buckley/REX/Shutterstock/Scanpix Vis mer

Ifølge en rapport fra 2010, publisert i Marine Pollution Bulletin, er det i gjennomsnitt nesten 0,5 kilo (469,91 gram) tørr plast i hvert eneste reir på øya.

- Rapporten er noen år gammel, men den beskriver at problemet er internasjonalt, sier økotoksikolog Bjørn Einar Grøsvik ved Havforskningsinstituttet i Bergen.

- Levende helvete

- Dette skulle vært et paradis for havsulene, men har de siste åra blitt et levende helvete, sa WWF-fotograf Sam Hobson om Grassholm etter å ha vært der i fjor høst.

Han reiste da til øya sammen med en gruppe frivillige som årlig drar ut til øya for å redde fugler som kan ha festet seg i søppel - og i løpet av oppholdet ble han vitne til nettopp dette.

Bildet av havsulen, som har et slags snøre rundt halsen, har blitt publisert hos en rekke medier - blant dem BBC, Daily Mail og The Guardian.

- Den panikkslagne, voksne havsulen kjempet, mens den dinglet fra et stup, med et rep rundt halsen, som en renneløkke, sier Hobson til WWF om bildet.

- De modige frivillige risikerte deres egne liv da de krøp ut på kanten av stupet og reddet fuglen fra dens dødsdom, fortsetter han.

FRIVILLIG ARBEID: Hvert år reiser en gruppe frivillige ut til Grassholm for å redde fugler som kan ha festet seg i søppel, plast og annet avfall. Foto: Drew Buckley/REX/Shutterstock/Scanpix
FRIVILLIG ARBEID: Hvert år reiser en gruppe frivillige ut til Grassholm for å redde fugler som kan ha festet seg i søppel, plast og annet avfall. Foto: Drew Buckley/REX/Shutterstock/Scanpix Vis mer

Grassholm nasjonale naturreservat er det tredje viktigste hekkestedet for havsule i verden. Her hekker titusenvis av fugler og dette er om lag 12 prosent av hele bestanden i verden.

- Dette er realiteten

- Problematikken er den samme typen som man opplever på Runde. Fuglene bruker veldig mye tauverk og garn til å bygge reirene sine med, sier seniorrådgiver Fredrik Myhre ved avdelingen for fiskeri- og havmiljø ved Verdens naturfond (WWF).

- Dessverre er dette realiteten for mange i fuglefjellene - både i Norge og i andre land. Bildene er typiske eksempler på hvordan havet forsøples over tid, og konsekvensene det har, fortsetter han, og legger til:

- Reirene blir dødsfeller, enten fordi fuglene får i seg plasten, eller fordi de - som bildene viser - setter seg fast i plasten. I verste fall kan kyllinger vokse opp ved siden av likene av sine foreldre.

Ifølge WWF ender minst 15 tonn med ny plast i havet hvert eneste minutt.

- Dette kommer oppå all annen plast som har bygget seg opp over tid. Mengden bare øker, sier Myhre.