SATT FAST: Trålnota hadde festet seg til isbjørnens øre. Den dro nota opp på land, og klarte da også å snurre nota rundt en stor isklump. Den kjempet i flere timer, men kom seg til slutt løs. Foto: Christian Nicolai Bjørke / Svalbardposten
SATT FAST: Trålnota hadde festet seg til isbjørnens øre. Den dro nota opp på land, og klarte da også å snurre nota rundt en stor isklump. Den kjempet i flere timer, men kom seg til slutt løs. Foto: Christian Nicolai Bjørke / SvalbardpostenVis mer

Her kjemper isbjørnen på Svalbard med en 170 kg tung fiskenot

Satt fast i øret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ryddemannskaper på Svalbard kom fredag over en isbjørn som hadde satt øremerket sitt fast i en stor fiskenot, skriver Svalbardposten.

Mannskapene var med på den årlige strandryddetokten i regi av Sysselmannen.

- Vi var i Sorgfjorden, nord på Spitsbergen, og skulle plukke opp flere trålnøter fra strendene. Plutselig så vi at en isbjørn satt fast i én av dem, sier Arild Lyssand, sysselmannsførstebetjent.

- Nota var stor, tung og lang, og isbjørnen kjempet voldsomt for å komme løs, sier Lyssand til Dagbladet.

Kjempet i flere timer Ifølge Svalbardposten, som var med på turen, veide nota 170 kilo.

- Den kjempet i flere timer. Vi bestilte helikopter, og mannskap fra Norsk Polarinstitutt kom opp for å bedøve den, slik at vi kunne få den løs. Men ti sekunder før de skulle skyte bedøvelsesskuddet, kom den seg løs, sier Lyssand.

TUNG: Nota veide 170 kilo. Foto: Thor-Arild Hansen / Sysselmannen
TUNG: Nota veide 170 kilo. Foto: Thor-Arild Hansen / Sysselmannen Vis mer

Han forteller at isbjørnen da hadde dratt nota langt opp på land.

- Bjørnen var helt utslitt og la seg rett i en snøfonn. Den var trolig overopphetet, sier sysselmannsførstebetjenten.

Finner garn med reinsdyrgevir
I forrige uke var en isbjørn nær ved å dø, etter at den hadde fått en tauløkke rundt halsen, skriver Nordlys.

Den ble befridde av mannskaper fra Norsk Polarinstitutt. Sysselmannen kjenner til ett tidligere tilfelle hvor en isbjørn har sittet fast i søppel.

- Jeg kommer ikke på noen saker hvor isbjørn har dødd som direkte følge av søppel. Men det er en del reinsdyr som setter geviret fast i trålnøter. De gnir seg mot det, og da setter de seg lett fast. Som oftest finner vi bare geviret. På det meste har vi sett fem gevir i ett garn, sier Lyssand.

Forsøpling er uansett et stort problem for dyrelivet på Svalbard.

GEVIR: Reinsdyrene vikler geviret inn i nøtene. Foto: Elin M. Lien / Sysselmannen på Svalbard
GEVIR: Reinsdyrene vikler geviret inn i nøtene. Foto: Elin M. Lien / Sysselmannen på Svalbard Vis mer

- Vi har et årlig tokt, der vi plukker utvalgte strender rene. Det er mye søppel, særlig helt i nord. Det følger strømmene, sier Lyssand.

- Vi finner mye tauverk, trålnøter, strammebånd, plastkasser og kolossalt med trålkuler. Ting som stammer fra fiskeindustrien. Det kan være resultat av uhell. Men hvis det er slurv og slendrian, bør mannskapene rundt omkring skjerpe seg.

FEM DØDE REIN: Mannskapene fra Sysselmannen fant fem gevir i denne nota. Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen på Svalbard
FEM DØDE REIN: Mannskapene fra Sysselmannen fant fem gevir i denne nota. Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen på Svalbard Vis mer