VANSKELIGE FORHOLD: Politibilen kjemper seg gjennom vannmassene i Førde sentrum, der det i kveld har vært voldsom nedbør og flom. Foto: Stine Johanne Solvåg
VANSKELIGE FORHOLD: Politibilen kjemper seg gjennom vannmassene i Førde sentrum, der det i kveld har vært voldsom nedbør og flom. Foto: Stine Johanne SolvågVis mer

Her kjemper politibilen med vannmassene

Status etter ekstremværet: Evakuering, rasfare, flom og isolasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sannsynligvis har uværet Dagmar gjort mer omfattende skader enn uværet Berit. Ifølge Statnett var 14 000 strømkunder uten strøm.

Samtidig traff mandag kveld et nytt uvær kysten - dette kan nå full storm, men trolig ikke orkan styrke.

- Vinden er kommet opp i liten storm på det meste, og den kan komme opp i full storm. Så dreier den vestlig og minker til liten storm. Det ser ut som det verste er over, sier vakthavende meteorolog Anna Reistad ved Vervarslinga på Vestlandet til NTB.

Den sterkeste registrerte vinden var ved Kråkenes i Vågsøy kommune i Sogn og Fjordane, der gjennomsnittlig vindhastighet var 44,6 meter per sekund.

Sannsynligvis har uværet Dagmar i julehelga gjort mer omfattende skader enn uværet Berit, som i forrige måned ødela for 275 millioner kroner. Så langt er det kommet inn 500 skademeldinger til forsikringsselskapene.

Åpner kumlokk - Foreløpig har vi ikke oversikt over skadeomfanget. Det vil ta tid før alle bygningsskader kan bli besiktiget og taksert. Det er derfor umulig å gi noe anslag på erstatningsbeløp på dette tidspunktet, sier kommunikasjonssjef Tonje Westby i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) til NTB.

Flere steder er det flom og isolerte boligområder. Førde sentrum var i kveld kraftig rammet av voldsomme vannmasser, som ødela veier og gjorde syketransporten svært krevende.

Politiet i Førde opplyser til Dagbladet at mannskaper nå jobber med å åpne kummlokk for å få unna noe av vannmassene. Det var ventet at elvene kunne gå over sine bredder ved midnatt - i stedet roet været seg noe, og enkelte veier kunne åpnes.

Steg raskt Einar Sargenius bor i første etasje i en terrasse i Førde Sentrum, og har elva som nærmeste nabo. Han forteller at han i dag har sittet og sett på at elva har steget, og har krysset fingrene for at det ikke skulle nå opp til leiligheten.

Elva har ifølge Sargenius steget en halv meter i løpet av kvelden.

- Nå er vannet helt kant i kant med steinene som ligger rett utenfor her, vanligvis er det rundt en halv meter ned til vannet, sier Sargenius til Dagbladet.

Strømbrudd Jan Roar Sekkelsten bor litt øst for Førde sentrum, og har vært i sentrum og sett på vannmassene.

UTEN KONTROLL: En båt er blitt skyllet opp på land etter at bryggen på Cap Clara båthavn i Molde ble tatt av stormen Dagmar natt til mandag. Foto: Kjell Herksedal / Scanpix
UTEN KONTROLL: En båt er blitt skyllet opp på land etter at bryggen på Cap Clara båthavn i Molde ble tatt av stormen Dagmar natt til mandag. Foto: Kjell Herksedal / Scanpix Vis mer

- Det er omkjøring i Førde sentrum, og den veien bilene dirigeres til ligger nå helt i vannkanten. Vannet går opp til den hvite stripa, sier Sekkelsten.

Han forteller også at strømmen i Førde sentrum gikk like før midnatt.

Evakueres I tillegg er over 5000 innbyggere i Årdal og rundt 2300 innbyggere i tettstedet Høyanger mandag kveld isolert på grunn av uværet, ifølge NTB.

50 personer fra Høyanger blir evakuert inn til sentrum på grunn av rasfare.

Flere veier inn til de to stedene er stengt på grunn av uværet og steinras, noe som gjør innbyggerne isolert fra omverdenen.

Et ras på E16 i Aurland har sperret inne flere busser med totalt rundt 400 passasjerer som opprinnelig skulle ta Bergensbanen, men som i stedet måtte ta buss fra Geilo

PÅ LAND: En fiskebåt er blitt skylt på land på Valderøya utenfor Ålesund da uværet Dagmar herjet søndag kveld og natt til mandag på Vestlandet. Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix
PÅ LAND: En fiskebåt er blitt skylt på land på Valderøya utenfor Ålesund da uværet Dagmar herjet søndag kveld og natt til mandag på Vestlandet. Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix Vis mer