Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her kjemper SeaWorld-treneren for å overleve møtet med spekkhoggeren

Fire år seinere ble en kollega drept av en annen spekkhogger. Nå blir SeaWorld-showene aldri det samme igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rovdyret spekkhoggeren er en av de mest populære attraksjonene i vann-fornøyelsesparken SeaWorld i Orlando, USA. Særlig er det showene der noen våghalser ansatt i parken leker seg med spekkhoggerne som trekker fullsatte tribuner.

Men videoen over viser hvor farlig det også kan være. Den ble offentliggjort da en dommer i forrige uke vurderte om SeaWorld skulle få lov til å gjenoppta vannshowene med spekkhoggerne etter at treneren Dawn Brancheau ble drept av spekkhoggeren Tilikum i 2010.

Videoen viser hvordan en annen trener, Ken Peters, var døden nær fire år tidligere. Da var det spekkhuggeren Kasatka som ble for vill i SeaWorld San Diego, skriver CBS News.

Hendelsen skjedde under trening i 2006. Peters var den eneste som var i vannet med Kasatka da hun plutselig tok tak i foten hans og dro ham under vann. Videoen viser hvordan treneren beholder roen og med is i magen prøver å komme seg løs fra grepet.

Lystret ikke Men den viser også hvordan han sliter på grunn av mangel på oksygen mens han holdes under vann i om lag ett minutt. Etter å ha kommet seg på overflaten forsøkte han å roe ned spekkhoggeren ved å klappe henne på ryggen, men det fungerte ikke.

Peters ble dratt under vann igjen og igjen, før han til slutt klarte å komme seg i sikkerhet. Etter å ha blitt dratt opp av vannet startet kollegaene hans livredning.

I rettssaken mot SeaWorld ble det trukket fram at videoen viser at Kasatka fikk flere kommandoer om å stoppe, men at spekkhoggeren ikke lystret.

MINNET: SeaWorld-treneren Dawn Brancheau ble minnet i SeaWorld-parken da det første spekkhogger-showet etter at hun ble drept samlet 2000 på tribunene. Foto: (AP Photo/Phelan M. Ebenhack, Pool)
MINNET: SeaWorld-treneren Dawn Brancheau ble minnet i SeaWorld-parken da det første spekkhogger-showet etter at hun ble drept samlet 2000 på tribunene. Foto: (AP Photo/Phelan M. Ebenhack, Pool) Vis mer

I en uttalelse til WKMG hevder SeaWorld at videoen «helt klart viser at det at treneren beholdt roen på bemerkelsesverdig vis, kombinert med en korrekt utførelse av nødplanen, sørget for at denne hendelsen bare førte til mindre skader».

Ville gjenoppta showene Peters slapp unna med skrekken og et beinbrudd. Like bra gikk det ikke for Dawn Brancheau, Peters' kollega i Orlando, fire år seinere. Spekkhoggeren Tilikum påførte henne enorme skader i bassenget i februar 2010, noe som førte til at hun døde.

- Spekkhoggeren var så voldelig med Brancheau at deler av skallen hennes «ble revet vekk fra hodet med kraft», skrev ABC News i 2010.

Etter det angrepet måtte SeaWorld innstille alle vannshow med mennesker og spekkhoggere i bassenget. Men ledelsen ønsket å gjenoppta de populære forestillingene, skriver New York Times.

Dommeren Ken S. Welsch som vurderte saken sa seg imidlertid ikke enig med ledelsen i at trenernes sikkerhet var ivaretatt.

Dommeren viste til at sikkerhetstiltakene ikke hadde reddet livet til Brancheau og at spekkhoggeren også da ikke hørte på kommandoene den fikk.

- Må holde seg på avstand - Fra det øyeblikket en trener er i bassenget med en spekkhogger som ikke gjør som forventet, lever han på spekkhoggerens nåde, skrev dommeren i dommen ifølge New York Times.

- Alle sikkerhetstiltakene, nett, undervannssignaler og klapping er helt nyttesløse hvis spekkhoggeren ikke lystrer, la han til.

NÆR: Tidene da trenerne på SeaWorld kunne komme så nærme spekkhoggerne de bare ville er forbi. En amerikansk dommer har kommet fram til at stunt som dette går på sikkerheten til de ansatte løs. Dette er fra SeaWorld Miami i 2010, ti dager før Dawn Brancheau ble drept. Foto: REUTERS/Richard Baum
NÆR: Tidene da trenerne på SeaWorld kunne komme så nærme spekkhoggerne de bare ville er forbi. En amerikansk dommer har kommet fram til at stunt som dette går på sikkerheten til de ansatte løs. Dette er fra SeaWorld Miami i 2010, ti dager før Dawn Brancheau ble drept. Foto: REUTERS/Richard Baum Vis mer

Dommeren mente også at det var usannsynlig at SeaWorld, en av verdens ledende trenere av spekkhoggere, ikke var klar over sikkerhetsrisikoene.

Konklusjonen fra dommeren ble at trenerne - som tidligere lekte seg fritt med spekkhoggerne - nå må holde seg på avstand, eller eventuelt ha en sikkerhetsbarriere mellom seg og dyret.

REDNINGSARBEID: Etter å ha kommet seg ut av vannet, satte kollegaene til Ken Peters i gang redningsarbeidet umiddelbart.
REDNINGSARBEID: Etter å ha kommet seg ut av vannet, satte kollegaene til Ken Peters i gang redningsarbeidet umiddelbart. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media