Likmysteriet i Smutthullet:

Her kjenner snøkrabbefiskeren igjen klærne til liket

Dagbladet fant en mulig løsning på likmysteriet i Smutthullet. Sjømenn fra båten «Memele» sterkt berørt.

LIKMYSTERIET I SMUTTHULLET: Her peker sjøfolk ut hvem det mystiske liket er. Se Dagbladets unike reportasje fra jakten på identiteten til det ukjente liket fra Smutthullet. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

ODESSA, UKRAINA (Dagbladet): - Det er så grusomt. Det gjør så vondt. Jeg vet jo at det kunne vært ham, sier kona til Aleksandr, Inna (30), mens hun kjemper mot tårene. Like ved står datteren på fem år.

VONDE TANKER: - Det er vondt å tenke på at han kunne vært død, sier kona til Aleksandr, Inna, til Dagbladet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VONDE TANKER: - Det er vondt å tenke på at han kunne vært død, sier kona til Aleksandr, Inna, til Dagbladet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Ja. Jeg vet at jeg var heldig. Jeg lever, sier Aleksandr, tidligere sjømann på krabbebåten «Memele». Han mønstret på i Båtsfjord.

Han har et klart blikk. Håret er kort. På høyre side av kroppen er det et tomrom der hvor hånda var. Han hilser litt keitete, er ennå ikke vant til å bruke venstrehånda.

- Jeg føler høyrehånda hele tida. Den knyter og åpner seg. Det er litt rart. Akkurat som om jeg vandrer med ei spøkelsehånd.

Vi møter Aleksandr i en liten landsby, cirka en time utfor den ukrainske byen Odessa. Vi er langt fra det kalde havet utenfor finnmarkskysten. Men er det her, i et lite og velstelt murhus i Ukraina, at vi skal finne svaret på likmysteriet fra Barentshavet?

JOBBET I BÅTSFJORD: Dette bildet er tatt av Aleksandr (sittende i midten) da han ankom Båtsfjord sommeren 2016 for å jobbe på «Memele». Foto: Privat
JOBBET I BÅTSFJORD: Dette bildet er tatt av Aleksandr (sittende i midten) da han ankom Båtsfjord sommeren 2016 for å jobbe på «Memele». Foto: Privat Vis mer

Kjenner igjen klærne

4. april i år fikk den norske reketråleren «Remøy» en uhyggelig overraskelse da mannskapet hentet opp trålen fra 240 meters dyp i Smutthullet i Barentshavet.

Det så først ut som om en gammel oljehyre noen hadde kastet på havet, men ved nærmere ettersyn viste det seg at arbeidstøyet inneholdt et lik.

KJENNER IGJEN KLÆRNE: - Det er akkurat de klærne vi brukte, sier Aleksandr til Dagbladet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KJENNER IGJEN KLÆRNE: - Det er akkurat de klærne vi brukte, sier Aleksandr til Dagbladet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Aleksandr og kona ser begge på bildene Dagbladet har tatt med fra obduksjonen av liket i Tromsø. På bildene ser man en oransje oljehyre. En rød redningsvest. Svarte og røde hansker. Og svarte slagstøvler.

- Ja. Det er akkurat de klærne vi brukte. Jeg hørte at han hadde akkurat sånne hansker. Akkurat det samme ermet. Og fargen stemmer også, sier Aleksandr.

Han ser litt rystet ut. Som om noen han kjenner akkurat har død. Men han møtte aldri sjømannen som hadde på seg klærne.

Overtok for avdøde

21. april 2016 ble en 27 år gammel russisk sjømann om bord på «Memele» tatt av lina som teinene er bundet til, og dratt over bord i det iskalde vannet i Smutthullet.

FARLIG ARBEID: Både Aleksandr og sjømannen som døde, jobbet med krabbeteiner om bord på «Memele». Foto: Privat
FARLIG ARBEID: Både Aleksandr og sjømannen som døde, jobbet med krabbeteiner om bord på «Memele». Foto: Privat Vis mer

Aleksandr reiste til Båtsfjord sommeren 2016. Det var bare to måneder etter at russeren hadde falt over bord. Ukraineren tok over jobben til russeren som forsvant på havet.

- Jeg hørte hva som hadde skjedd. Det gjorde inntrykk. Men jeg trodde aldri det samme skulle skje med meg, sier familiefaren.

Krabbekrigen
Dagbladet har i en serie artikler avslørt uverdige forhold om bord i de latviske krabbefiskebåtene til Baltjura-serviss og fortalte historien om sjømannen Dimitrij Kravtsjenko som ble borte på havet. Les alle sakene her

Flere dødsfall

Rederiet som Aleksandr jobbet for, latviske Baltjura-Serviss, hadde altså nylig hatt en dødsulykke da han begynte å jobbe der i 2016.

To år seinere forsvant familiefaren Dimitrij Kravtsjenko sporløst på havet. Han hadde dratt til Norge for å jobbe som snøkrabbefisker om bord på «Memele»s søsterskip «Kalmar».

To dager etter Dimitrij forsvant holdt Aleksandr på å bli snøkrabbe-rederiets tredje dødsoffer.

MISTET HÅNDA: - Da jeg mistet hånda, mistet jeg også hele framtida mi. Nå slåss jeg for at rederiet hvert fall skal gi meg en protese, slik at jeg har en sjanse til å skape meg et nytt liv, forteller Aleksandr. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MISTET HÅNDA: - Da jeg mistet hånda, mistet jeg også hele framtida mi. Nå slåss jeg for at rederiet hvert fall skal gi meg en protese, slik at jeg har en sjanse til å skape meg et nytt liv, forteller Aleksandr. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

6. september 2018 ble også Aleksandr dratt over bord. Kameratene greide å få ham opp igjen. Men han ble skadet for livet da han fikk høyrehånda kuttet av. Arbeidsulykken skjedde i Indiahavet, etter at «Memele» hadde forlatt krabbefeltene utenfor Norge.

- Da jeg mistet hånda, mistet jeg også hele framtida mi. Nå slåss jeg for at rederiet hvert fall skal gi meg ei protese, slik at jeg har en sjanse til å skape meg et nytt liv, forteller Aleksandr.

- Ja, han het det.

Dagbladet har tatt med bildene fra obduksjonen av liket som ble funnet av «Remøy» i april. Dagbladet fikk da lov til å bli med under obduksjonen.

- Har du sett disse klærne før?

FAMILIE: - Det er familein som holder meg oppe, sier Aleksandr. Her sammen med kona og datteren på fem år. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FAMILIE: - Det er familein som holder meg oppe, sier Aleksandr. Her sammen med kona og datteren på fem år. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Se her, ja. Sånne klær hadde vi, sier Aleksandr da han ser bildene. Han kjenner igjen mansjettene, oljehyren og resten av utstyret.

- Det står også et navn her?

- Ja. Han het det. Kameratene sa det var navnet. Jeg kan ringe en venn som helt sikkert vet. Men det var en fyr som het akkurat det.

Dagbladet har ikke gjengitt fornavnet på oljehyren av hensyn til den savnede russerens pårørende.

«Det er hans klær»

Tre timer seinere møter Dagbladet enda en sjømann, nå på en kafé midt i Odessa sentrum.

JOBBET SAMMEN MED SJØMANNEN: Oleksandr jobbet om bord på «Memele» da sjømannen døde. Han kjenner også igjen klærne. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
JOBBET SAMMEN MED SJØMANNEN: Oleksandr jobbet om bord på «Memele» da sjømannen døde. Han kjenner også igjen klærne. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Oleksandr jobbet på «Memele» fra 2015 og ut 2016, det første året sammen med russeren som forsvant over bord.

Oppholdet i Norge gjorde inntrykk på den unge ukraineren. Da han møter Dagbladet, har han på seg en genser med et stort norsk flagg.

«Ja. Det er ham. Det er hans klær.» Oleksandr, snøkrabbefisker

Vi legger bildene utover kafébordet. Oleksandr blir blek. Han ser ned.

- Ja. Det er ham. Det er hans klær.

Oleksandr forteller at han var om bord på båten da ulykken skjedde. Men at han ikke så selve ulykken.

- Jeg kjente ham ikke godt. Men etterpå sa rederiet at han ikke hadde noen slektninger. Tingene hans ble liggende lenge igjen på båten. Deretter ble de sendt til hovedkontoret i Vladivostok. Jeg vet ikke om noen hentet tingene. Eller om de til slutt ble kastet.

- Men det bra hvis dere ikke gir opp, og finner noen.

Politiet på sporet

Politiet bekreftet 8. april at Dagbladets sak var en del av etterforskningen av likfunnet.

«Sakene som Dagbladet trekker fram, er absolutt naturlige å se på i den videre etterforskningen», sa etterforskningslederen til Dagbladet.

Vi dro derfor til Odessa i Ukraina for få finne sjøfolk som hadde vært om bord på «Memele». Med oss hadde vi fotografiene av den avdøde sjømannen fra obduksjonen i Tromsø.

Helvetesbåtene

«Memele» tilhører det latviske rederiet Baltjura-Serviss. Dagbladet har i en serie artikler avslørt svært kritikkverdige forhold om bord på båtene til det latviske rederiet. Vi har dokumentert arbeidsforhold for indonesiere om bord, som kan være menneskehandel.

DET UKJENTE HELVETE: Dagbladet avdekker hverdagen om bord i snøkrabbe-båtene som opererte fra Båtsfjord. Video: Øistein Norum Monsen og Gunnar Thorenfeldt. Etterarbeide: Per Ervland Les saken her: https://www.dagbladet.no/magasinet/krabbekrigens-ofre/70428600 Vis mer

Rederiets eiere har ikke svart på Dagbladets henvendelser. Heller ikke rederiets latviske talsperson, lobbyisten og parlamentsmedlemmet Didzis Smits, har de siste månedene svart på Dagbladet henvendelser.

Daglig leder for Baltjura-Serviss, Aleksandras Ramanauskas, snakket sist med Dagbladet på telefon onsdag 1. mai.

Han ønsket verken å kommentere dødsulykkene eller Aleksandrs historie.

- Jeg svarer aldri på spørsmål fra media. Jeg har bare kontakt med myndigheter, sier Ramanauskas.

- Hvorfor vil du ikke svare på spørsmål?

- Fordi. Fordi.

- Men hvorfor?

- Fordi. Farvel, sier rederiets representant og legger på.

Han har siden verken svart på tekstmelding eller på e-post fra Dagbladet.