<strong>DYR VIN OG HIPSTER-ØL:</strong> Vinmonopolets utsalg på Aker Brygge i Oslo topper både litersprisen på rød- og musserende vin i Norge, og ligger høyt på lista over solgte liter hipster-øl. Arkivfoto: Torbjørn Berg / Dagbladet
DYR VIN OG HIPSTER-ØL: Vinmonopolets utsalg på Aker Brygge i Oslo topper både litersprisen på rød- og musserende vin i Norge, og ligger høyt på lista over solgte liter hipster-øl. Arkivfoto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Her kjøpes landets dyreste bobler. Og store mengder «hipster-øl»

Nå kan du utforske forskjellene i Norge, med vår nye tjeneste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag lanserer vi Dagbladets nye tjeneste «Forskjells-Norge», der du på en enkel måte kan søke frem, sammenligne og dele offentlig statistikk som avdekker forskjeller og likheter mellom lokalsamfunn og kommuner i Norge.

Databasen, som utvides fortløpende, muliggjør sammenstilling av tall og statistikk som ikke tidligere har vært tilgjengelig i en og samme database. På denne måten kan man oppdage nye sammenhenger eller avlive gamle myter om din egen kommune, nabokommunen eller byfolk og bønder i Norge.

Dyre dråper Som for eksempel at man i Oslo Vest kjøper langt dyrere vin enn i Oslo Øst. Ved hjelp av Forskjells-Norge og tall vi har fått fra Vinmonopolet kan du med tre enkle klikk bekrefte fordommene du måtte ha om vestkantborgere:

I fjor var gjennomsnittsprisen på hver solgte liter rødvin 274 kroner ved Vinmonopolets utsalg på fasjonable Aker Brygge. Mens kundene på polutsalget i østkantbydelen Stovner foretrakk langt billigere dråper til 137,7 kroner literen. Ganske nøyaktig halve prisen.

De som vil sprette korken og skåle med de edleste boblene kjøper også varene på Aker Brygge. Der ble det solgt drøye 60 000 liter musserende vin i fjor til en gjennomsnittlig literspris på 318 kroner. På Grorud ble det solgt skarve 8182 liter til 179,6 kroner literen.

Aker brygge er blant polene i landet som selger mest øl av den hippeste sorten, men må se seg slått av polet i Sandnes, som troner suverent på hipster-øl-salget med hele 90 922 liter øl i fjor. 

I Namsskogan i Nord-Trøndelag ble det forøvrig bare solgt 14 liter musserende vin i hele fjor, og snaut 81 liter øl av den sterke sorten. Det gir oss grunn til å tro at i alle fall noen av de 892 innbyggerne hadde annet i glass og flasker (eller koppen) da nyttårsfeiringa startet og rakettene dro til værs.  (Du kan jo gjette hvem som i snitt kjøper den billigste rødvinen i landet).

Folkeopplysning Slik er statistikk. Den kan leses som Fanden leser bibelen. Men djevelen finnes i detaljene. Vi er midt i en valgkamp der striden står om hvilken kurs nettopp din kommune skal ha fremover, med beinharde prioriteringer mellom barn og eldre, næringsliv og miljø.

Påstandene er mange, og det er vårt håp at du kan bruke Forskjells-Norge til å sjekke om politikerne farer med fleip eller fakta, og hvordan din kommune gjør det på viktige områder som betyr noe for deg og dine medborgere.

Ikke minst vil du kunne avdekke om din kommune utfører sine lovpålagte oppgaver på en god måte. En av disse oppgavene er å rapportere tingenes tilstand på alle områder til den såkalte KOSTRA-databasen hos Statistisk Sentralbyrå.

Kommune-Stat-Rapportering, som Kostra står for, gjør det mulig å måle kommunenes innsats, prioriteringer og måloppnåelse på vitale områder som økonomi, skole, eldreomsorg, helse, samferdsel, miljø osv. Men dessverre vil du legge merke til at slett ikke alle kommuner er pliktoppfyllende når det gjelder å rapportere inn sine tall.

Det håper vi Forskjells-Norge kan bidra til å synliggjøre, og med det legge press på de kommunene som av ulike årsaker unnlater å rapportere denne nøkkelinformasjonen som gjør det mulig for oss å se om jobben gjøres på en god eller dårlig måte.
 
Langsiktig prosjekt Det er også mye annen statistikk vi skulle ønske var tilgjengelig på kommunenivå, men som blant annet på grunn av sammenslåtte politidistrikt, store helseregioner og annen sentralisering ikke lenger leveres på et lokalt nivå som gjør det mulig å se om det er store forskjeller. Det ønsker vi å forandre på. Vi vil jobbe for at mye offentlig informasjon som til nå har vært utilgjengelig, kan tilgjengeliggjøres gjennom Forskjells-Norge

Samtidig finnes det masse tilgjengelig statistikk som ikke ennå er lagt inn i vår database. Dette vil bli gjort fortløpende.

Flere hundre tabeller er på plass, og vi håper du vil oppdage stadig flere som er nyttige - og sikker mange du ikke ennå ser nytten av. Som for eksempel den som viser at det er over 267 000 høner på klepp og «bare» 19 000 innbyggere. Altså hver mann, 14 høner, for å sitere fritt etter den tidligere landbruksministeren Lars Sponheim.

I dag er Sponheim fylkesmann i Hordaland, men han kommer fra Halden i Østfold, som kan skilte med litt flere innbyggere enn det er høner i Klepp. I Østfold har Sponheim 407 000 høner, 7302 kuer og 5310 sauer. Han opplever en eksplosjon i antall el-biler - fra 418 i 2013 til 1174 i fjor. Mens andelen pendlere i de store Østfold-byene er langt lavere enn nabobyene i Akershus. Alt dette - og mye, mye mer kan du søke deg frem til, krysse med andre tabeller, og dele med omverdenen med bare noen få museklikk.

En funksjon vi syns er kul, er at hvert eneste søk og hver sammenstilling du gjør gir deg en unik url (lenke) du dele og ta vare på. På den måten kan du fortsette arbeidet med gamle tabeller, eller bruke dine funn i senere prosjekter, uten å gjøre det hele på nytt.

Du vil sikkert finne feil og mangler eller tabeller og funksjoner du savner. Samtidig har vi lagt vekt på at tjenesten må være enkel å bruke, både på desktop, mobil og nettbrett. Tips oss om feil og mangler, eller om spennende funn du har gjort i tabellene - ved å sende mail til forskjellsnorge@dagbladet.no. Vi håper du vil være med på utviklingen av Forskjells-Norge.

<strong>LARS SINE HØNER:</strong> Daværende landbruksminister Lars Sponheim lot de berømmelige ord falle fra Stortingets talerstol: - Hver mann, sin høne. Her på besøk hos den vernede bedriften Balder tekstil.
FOTO: JON HAUGE
LARS SINE HØNER: Daværende landbruksminister Lars Sponheim lot de berømmelige ord falle fra Stortingets talerstol: - Hver mann, sin høne. Her på besøk hos den vernede bedriften Balder tekstil. FOTO: JON HAUGE Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer