BLE KJØPT HER: Innehaveren ved Grand Horizon Travel forteller nå at en iransk mellommann kjøpte de to Malaysia Airlines-billettene som ble innhandlet med falskt pass. Foto: AP / NTB scanpix
BLE KJØPT HER: Innehaveren ved Grand Horizon Travel forteller nå at en iransk mellommann kjøpte de to Malaysia Airlines-billettene som ble innhandlet med falskt pass. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

Her kjøpte en iransk mellommann de mystiske Malaysia Airlines-billettene

- De skulle til Europa billigst mulig, sier kvinnen som solgte billettene som ble kjøpt med falskt pass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi følger mysteriet direkte.

(Dagbladet): Financial Times har sporet kvinnen som solgte billettene som er helt i kjernen av Malaysia Airlines-mysteriet - de to billettene som er kjøpt med falske pass fra Italia og Østerrike.

Innehaveren av reisebyrået kommer med oppsiktsvekkende informasjon.

Benjaporn Krutnait, innehaver av reisebyrået Grand Horizon i Pattaya i Thailand, sier til Financial Times at hun ble bedt om å booke billettene av en iransk mellommann.

- Jeg ble bedt om å bestille billettene av en mangeårig kontakt, som er kjent under navnet «Herr Ali», sier Krutnait.

Han navngis hos CNN, USA Today og flere andre som Kadem Ali.

Billigst mulig Krutnait forteller at Ali ba henne booke billige billetter til Europa til de to mennene. Forespørselen kom 1. mars. Opprinnelig booket hun dem inn på flyvninger med henholdsvis Qatar Airways og Etihad Airways, men billettene utløp fordi Herr Ali ikke ga lyd fra seg før reservasjonsfristen var gått ut.

Han kontaktet henne igjen på torsdag, og hun booket de to mennene inn på flyvningen med Malaysia Airlines - ifølge seg selv fordi det var det billigste tilgjengelige alternativet.

De to mennene fikk billetter fra Kuala Lumpur til Beijing, på sine henholdsvis italienske og østerrikske pass. De to skulle så videre på et fly til Amsterdam, og videre til henholdsvis København og Frankfurt.

Billettene ble, slik tidligere kjent, bestilt via Malaysia Airlines' samarbeidspartner China Southern Airlines.

Kan være terror Interpol og malaysiske myndigheter frykter at flyet er utsatt for et terrorangrep, fordi de to billettene er bestilt i falskt navn.

FALSKT  PASS: En thailandsk politimann viser fram en kopi av det falske passet til italienske Luigi Maraldi. Italieneren var aldri ombord på Malaysia Airlines-flyet - men det var en ukjent person med billett i hans navn. Foto: AP / NTB scanpix
FALSKT PASS: En thailandsk politimann viser fram en kopi av det falske passet til italienske Luigi Maraldi. Italieneren var aldri ombord på Malaysia Airlines-flyet - men det var en ukjent person med billett i hans navn. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Interpol har imidlertid også gjort det kjent at det er svært utbredt med falske pass i Thailand - og at dette brukes hyppig for å skjule en rekke former for kriminalitet, og langt ifra er ensbetydende med terrorisme.

Malaysiske myndigheter har tilbakevist tidligere meldinger om at de to ukjente mennene hadde «asiatisk utseende».

Balotelli På spørsmål fra en reporter, om hvordan de to «omtrentlig» så ut, svarte Azharuddin Abdul Rahman fra luftfartsmyndighetene følgende:

- Kjenner du til en fotballspiller ved navn Balotelli? De ser ut som Balotelli.

De stjålne passene er fra Østerrike og Italia, men det er ikke offentliggjort hvor de to som hadde de i besittelse kommer fra. Malaysiske myndigheter har varslet at de vil frigi overvåkningsbilder av personene, filmet før avgang på Kuala Lumpur internasjonale flyplass.

Financial Times har forsøkt nå Ali på mobilnummeret hans, registrert i Teheran - uten hell.

I AVHØR: Politifolk avhører de ansatte ved Grand Horizon-reisebyrået i Pattaya. Foto: AP / NTB scanpix
I AVHØR: Politifolk avhører de ansatte ved Grand Horizon-reisebyrået i Pattaya. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer