Her kjører Breivik bombe- bilen mot Oslo 20. juli

Dagen etter kjørte terroristen fluktbilen samme vei.

PÅ VEI MOT OSLO: Her kjører Anders Behring Breivik mot Oslo 20. juli. Bildet er hentet fra overvåkningskameraet på Shell-stasjonen på Espa, mellom Hamar og Minnesund. Foto: Politiet
PÅ VEI MOT OSLO: Her kjører Anders Behring Breivik mot Oslo 20. juli. Bildet er hentet fra overvåkningskameraet på Shell-stasjonen på Espa, mellom Hamar og Minnesund. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politiet har gått gjennom 50 000 timer med videomateriale med videoer fra ulike overvåkningskameraer for kartlegge terroristens bevegelser i forkant og i løpet av 22. juli.

De to overvåkningsbildene som publiseres i dag er tatt fra Shell-stasjonen på E6 ved Espa, mellom Hamar og Minnesund.

- Dette er et typisk funn, der vi har opplysninger om at siktede skal ha kjørt i dette tidsrommet. Da sitter vi og ser på det og får det bekreftet eller avkreftet, sier Paul Olav Fjælberg, prosjektleder i videoprosjekt i Oslo-politiets terroretterforskning til TV 2 om bildene fra Espa.

Et av de viktigste målene med videoprosjektet er å bidra til å avdekke om Breivik hadde medhjelpere eller ikke. John Roger Lund, som leder terroretterforskningen, sier til TV 2 at det ikke er noe i videomaterialet som tyder på at Breivik har hatt hjelp av noen.

Hele strekningen Politiet har gått gjennom videoer fra april i år og fram til og med 25. juli.

FLUKTBILEN: Her kjører Anders Behring Breivik fluktbilen mot Oslo 21. juli. Foto: Politiet
FLUKTBILEN: Her kjører Anders Behring Breivik fluktbilen mot Oslo 21. juli. Foto: Politiet Vis mer

- Vi har samlet inn det som er av overvåkningsbilder langs veien på strekningen fra gården hans og til Oslo og fra Oslo til Utøya, for å få bekreftet at han har vært på de ulike stedene som han selv har forklart i avhør og som andre opplysninger i etterforskningen viser, sier Roar Hanssen, kommunikasjonsrådgiver i Oslo-politiets terroretterforskning.

Det ene bildet viser bombebilen, en Volkswagen Crafter, på vei mot Oslo onsdag 20. juli. I bilen hadde Breivik den 950 kilo tunge bomben. Breivik hadde da kjørt fra gården han bodde på mellom Elverum og Rena, hvor han hadde brukt nesten tre måneder på å lage bomba.

Det andre bildet viser bilen han brukte fra Regjeringskvartalet og til Utøya, en Fiat Dublo, som han hadde hentet på gården og kjørte ned torsdag 21. juli. Breivik hadde tatt toget fra Oslo til Rena samme dag, før han altså kjørte sørover etter at han hadde tatt en taxi fra togstasjonen til gården.

Var nervøs Breivik har selv forklart at han var nervøs for at bomba skulle gå av før han hadde planlagt, og han brukte flere dager på å klargjøre den i bilen.

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet at bombebilen kjørte inn i Oslo i 22-tiden onsdag 20. juli, mens den lille varebilen kjørte inn i Oslo rundt kl. 23 torsdag 21. juli. Begge bilene Breivik disponerte var lånt fra Avis.

I REGJERINGSKVARTALET: Disse overvåkningsbildene viser hvordan Breivik kjørte inn i regjeringskvartalet, satte fra seg bombebilen og gikk mot fluktbilen ved Hammersborg torg. Foto: ABCnyheter
I REGJERINGSKVARTALET: Disse overvåkningsbildene viser hvordan Breivik kjørte inn i regjeringskvartalet, satte fra seg bombebilen og gikk mot fluktbilen ved Hammersborg torg. Foto: ABCnyheter Vis mer

Bombebilen stod trolig plassert i nærheten av leiligheten til Breiviks mor, på vestkanten i Oslo, fra 20. til 22. juli.

Kl. 15.13.23 kjørte han bombebilen mot regjeringskvartalet via Grensen og 20 sekunder senere kjørte han inn i Grubbegata.

Han var da forsinket. Massemorderen har tidligere innrømmet at han egentlig hadde planlagt å bombe Regjeringskvartalet tidligere på dagen da flere var på jobb, og at han ønsket å ta livet av Gro Harlem Brundtland som var på Utøya fram til klokken 15.

Kl. 15.16.20 rygget han på plass ved hovedinngangen til høyblokka i regjeringskvartalet, og minuttet etterpå gikk han ut av bilen med en pistol i hånda. 15.25.22 gikk bomba av. 8 personer ble drept, mange hardt skadet og de materiale skadene enorme.

VED FERJELEIET: Anders Behring Breiviks bil kan ses helt til venstre i dette bildet. Midt i bildet arbeider overlege Stephen Sollid fra Norsk Luftambulanse med å hjelpe skadde som flyktet fra øya. Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet
VED FERJELEIET: Anders Behring Breiviks bil kan ses helt til venstre i dette bildet. Midt i bildet arbeider overlege Stephen Sollid fra Norsk Luftambulanse med å hjelpe skadde som flyktet fra øya. Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet Vis mer

Breivik hadde da gått opp Grubbegata og til fluktbilen, som han hadde parkert ved Hammersborg torg.

Terroristen kjørte derfra mot Utøya.

Drepte 69 på Utøya Det tok 77 minutter før det ble slått riksalarm, og de nærliggende politidistriktene ble ikke satt i beredskap, og det var ingen som stoppet terroristen før han var framme ved ferjeleiet mot Utøya. Etter at han kom seg over til øya skjøt og drepte han 69 personer.

BOMBEBILEN: Politiet har så langt som mulig forsøkt å sette sammen restene av bombebilen. Foto: Politiet
BOMBEBILEN: Politiet har så langt som mulig forsøkt å sette sammen restene av bombebilen. Foto: Politiet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer