Her kjører Erna-bussen ulovlig foran Rådhuset

Statsminister Erna Solberg sparker i gang Høyres valgkamp. I løpet av 200 meter hadde «Team Erna»-bussen kjørt ulovlig og bulket.

ULOVLIG: Erna-bussen har bare kjørt noen få meter fra Høyres hus, men bryter her loven når den kjører over Fridtjof Nansens plass. Foto: Stian Bjørnøy/MDG
ULOVLIG: Erna-bussen har bare kjørt noen få meter fra Høyres hus, men bryter her loven når den kjører over Fridtjof Nansens plass. Foto: Stian Bjørnøy/MDGVis mer

RING 1/E18 VESTOVER (Dagbladet): Sola stakk fram og lokale Høyre-folk jublet utenfor bussen mens statsminister Erna Solberg gikk direkte på Facebook.

Det var stor stas da Solberg entret Høyre-bussen utenfor Høyres hus i Stortingsgaten midt i Oslo-gryta, men allerede etter noen få meter gikk det galt.

I stedet for å kjøre videre opp Stortingsgaten, tok Høyre-bussen snarveien over Fridtjof Nansens plass utenfor Rådhusets borggård.

HUMPETE: Erna Solbergs valgkampturné startet med å kjøre ulovlig over Ap- og MDG-byrådets bilfrie plass. Her er statsministeren i Lier. Foto: Jørgen Gilbrant
HUMPETE: Erna Solbergs valgkampturné startet med å kjøre ulovlig over Ap- og MDG-byrådets bilfrie plass. Her er statsministeren i Lier. Foto: Jørgen Gilbrant Vis mer

- Utrolig flaut

Der er det ikke lov til å kjøre etter at Ap-Raymonds byråd med MDG i spissen gjorde det om til en bilfri uteplass.

- Dette må være utrolig flaut for statsministeren. Litt av en valgkampstart, sier byutviklingsbyråd Hanna Marcussen (MDG) til Dagbladet.

MDG bet seg merke i Høyres «fossilbuss» og kommunikasjonsrådgiver Stian Bjørnøy i partiet fikk knipset bilder av Ernas ulovlige Oslo-ferd.

Marcussen mener rattingen på Oslos bilfrie storstue handler om noe større.

- En av Høyres valgsaker er å gjøre det mer attraktivt å kjøre bil i sentrum, og nå starter de valgkampturneen sin med at statsministeren sitter på i en fossilbuss som bryter loven og kjører ulovlig på bilfrie Fridtjof Nansens plass.

Sjåføren peker på Høyre

Bussjåfør Finn Tormod Waal sier til Dagbladet at han ikke var klar over forbudet, men at alternativet var å rygge ut i Stortingsgaten.

- Jeg fikk bare beskjed av noen i Høyre om å kjøre rett fram, forteller Waal til Dagbladet når Erna er på sitt første stopp på turneen i Lier.

Statssekretær Rune Alstadsæter svarer på vegne av Team Erna.

- Når bussjåføren sier at noen av oss ba ham om å kjøre den veien, så stoler jeg på det, sier Alstadsæter, som mener saken handler om at alle kan gjøre feil.

Avviser politisk markering

- Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i at man kjører feil. Så får vi passe på bedre framover så det ikke skjer igjen, sier Ernas høyre hånd.

- Marcussen trekker inn at Høyre ønsker bilene tilbake på plassen. Var det en politisk handling?

- Dette var ikke en politisk markering, forsikrer Alstadsæter.

Marcussen nekter å tro at verken statsministeren eller hennes rådgivere forsto at de brøt loven.

- Jeg tenker at det er veldig usannsynlig at ingen på bussen er oppmerksom på at denne gata er stengt for biler. Skiltingen er veldig tydelig, og stengingen har vært mye omtalt i media, sier MDG-byråden, og legger til at nettopp Høyre har vært en av de fremste motstanderne av å stenge plassen.

- De går til valg på å åpne denne trivelige og bilfrie plassen for gjennomkjøring.

TROR PÅ GAFFATEIP: Høyres slagord «VI TROR PÅ NORGE» pryder «Team Erna»-bussen - sammen med gaffateipen som måtte til etter bulken på Ring 1. Foto: Jørgen Gilbrant
TROR PÅ GAFFATEIP: Høyres slagord «VI TROR PÅ NORGE» pryder «Team Erna»-bussen - sammen med gaffateipen som måtte til etter bulken på Ring 1. Foto: Jørgen Gilbrant Vis mer

Bulket like etterpå

Den humpete starten på Høyres valgkamp fortsatte etter å ha kjørt ulovlig over Frithjof Nansens plass. Da bussen kjørte inn på Ring 1, bulket bussen i en kant.

Erna Solberg er forøvrig i godt selskap når det gjelder utfordringer med å komme seg ut av Oslo sentrum.

Da NRK fulgte Jonas Gahr Støre gjennom fjorårets dramatiske retningsvalg i KrF, oppfordret han rådgiverne sine til å kjøre mot kjøreretningen i Oslo sentrum. I tillegg leste han tekstmeldinger mens han selv kjørte.

Støre ble bøtelagt 9000 kroner for bruddene på trafikkreglene.